Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP paransi arviotaan euroalueen taloudesta

Keskuspankki aloittaa suuret arvopapereiden hankinnat maanantaina

Talous
 
Giannis Kourtoglou Reuters
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi saapui torstaina tiedotustilaisuuteen Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa.
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi saapui torstaina tiedotustilaisuuteen Kyproksen pääkaupungissa Nikosiassa. Kuva: Giannis Kourtoglou Reuters

Euroopan keskuspankki (EKP) paransi torstaina selvästi ennustettaan euroalueen talouskehityksestä.

Keskuspankki arvioi, että euroalueen bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 1,5 prosenttia ja ensi vuonna 1,9 prosenttia. Joulukuussa ennuste oli kuluvan vuoden osalta 1,0 prosenttia ja ensi vuoden osalta 1,5 prosenttia.

Pääjohtaja Mario Draghi arvioi lehdistötilaisuudessa, että keskuspankin suuri rahapoliittinen elvytys lisää kysyntää ja halpa öljy puolestaan kasvattaa kotitalouksien käytettävissä oleva tuloja.

Saksalaisen Commerzbankin pääekonomisti Jörg Krämer arvioi katsauksessaan, että EKP asetti riman liian korkealle.

Hänen mielestään vaarana on, että EKP:n ennusteet talouskasvusta ja inflaatiovauhdista eivät toteudu. Siinä tapauksessa EKP voi joutua kasvattamaan rahapoliittista elvytystään tai lisäämään kuukausittain ostettavien arvopapereiden määrää.

Inflaatiovauhdin EKP arvioi hidastuvan tänä vuonna nollaan mutta kiihtyvän ensi vuonna 1,5 prosenttiin. Inflaatio tarkoittaa yleistä hintojen kallistumista.

Pääjohtaja Draghin mukaan rahapoliittinen elvytys aloitetaan ensi viikon maanantaina.

EKP ostaa eurovaltioiden joukkolainojen lisäksi omaisuusvakuudellisia arvopapereita ja katettuja joukkolainoja markkinoilta kuukausittain enintään 60 miljardilla eurolla. Ostoja tehdään vähintään 19 kuukautta.

Rahapoliittisen elvytyksen kokonaismäärä on 1 140 miljardia euroa. Keskuspankki ei ole ilmoittanut täsmällisesti, kuinka paljon se valtioiden joukkolainoja ostaa.

Joukkolainat ostaa tosiasiassa kunkin valtion kansallinen keskuspankki. Suomen Pankki ostaa valtion joukkolainoja yhteensä 13,8 miljardin euron arvosta. Eurovaltioiden kansalliset keskuspankit muodostavat eurojärjestelmän.

EKP alkaa ostaa eurovaltioiden joukkolainoja lisätäkseen rahan tarjontaa ja estääkseen euroaluetta vajoamasta laaja-alaiseen ja pitkäkestoiseen deflaatiokierteeseen, mikä on taloudelle vahingollinen häiriö.

Deflaatio tarkoittaa hintojen yleistä halpenemista. Pahimmassa tapauksessa kuluttajat ja yritykset lykkäävät hankintojaan hintojen halvetessa, koska ne uskovat hintojen halpenevan lisää vielä tulevaisuudessa.

Ylivelkaantuneelle Kreikalle pääjohtaja Draghin viesti oli ankara. Hänen mukaansa Kreikan valtion joukkolainat voidaan hyväksyä keskuspankin myöntämien lainojen vakuudeksi, jos valtio sitoutuu lainaohjelmansa ehtoihin.

Helmikuun alussa EKP:n päätti, että se ei hyväksy Kreikan valtion joukkolainoja vakuudeksi liikepankkien pyytämille lainoille. Kreikan joukkolainoja on etenkin kreikkalaisilla liikepankeilla, jotka ovat kärsineet talletuspaosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat