Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turhia "hätäpuheluja" karsitaan lainmuutoksella

Jopa 95 prosenttia tunnistamattomista puheluista tarpeettomia

Talous
 
Petri Krook
Hätäpuheluita tehdään vuosittain miljoonia.
Hätäpuheluita tehdään vuosittain miljoonia. Kuva: Petri Krook

Hätäkeskukset voivat vastaisuudessa panna jonoon sellaiset hätäpuhelut, jotka tulevat tunnistamattomista liittymistä tai laitteista.

Sisäministeriön mukaan hätäkeskukseen tulevista sim-kortittomista puheluista jopa 95 prosenttia on virheellisiä, tahattomia, asiattomia tai ilkivaltaisia soittoja.

Valtioneuvosto on esittänyt tänään torstaina hätäkeskustoiminnasta annetun lain muutosten vahvistamista. Tasavallan presidentin Sauli Niinistön on tarkoitus vahvistaa laki huomenna perjantaina.

Lakimuutoksella pyritään vapauttamaan resursseja puheluihin, joissa avuntarve on kriittistä. Sim-kortittomat puhelut siirtyvät tulevaisuudessa erilliseen jonoon, jonne ohjatut kuulevat lyhyen tiedotteen. Sen jälkeen puhelut ohjautuvat normaaliin hätäilmoitusjonoon.

"Kaikki hätänumeroon tulevat puhelut käsitellään joka tapauksessa hätäilmoituksina. Hätäkeskus ei koskaan katkaise puhelua", sanoo sisäministeriön neuvotteleva virkamies Johanna Hakala.

Viive on arvion mukaan 17–34 sekuntia. Viiveen myötä hätäkeskukseen kuulumattomien puheluiden soittajat todennäköisesti luovuttaisivat ennen kuin puheluun vastataan, sisäministeriö arvelee. Näin hätäkeskusten resurssit olisivat käytettävissä oikeiden hätäilmoitusten hoitamiseen.

Esimerkiksi vuonna 2013 hätäkeskuksiin tuli yli 207 000 sim-kortitonta puhelua, joista hätäkeskukseen kuulumattomia oli lähes 195 000 eli noin 94 prosenttia.

Todella kiireisiä puheluita eli poliisin a-kiireisyysluokkaan tai ensihoidon a- ja b-kiireisyysluokkaan kuuluvia puheluita sim-kortittomista puheluista oli 715 eli 0,35 prosenttia.

Yhteensä vuonna 2013 hätäpuheluita tehtiin 4 050 108.

Hätäkeskuslaitos on lisäksi ottamassa käyttöön 112-hätätekstiviestipalvelun, kun uusi hätäkeskustietojärjestelmä on valmis. Palvelu on tarkoitettu erityisesti kuulovammaisille ja muille, joille hätäpuhelun soittaminen on vaikeaa tai mahdotonta.

Hätätekstiviestipalveluun pitää rekisteröityä ennalta ja sen käyttäjien tulee varautua melko pitkään viiveeseen. Hätätekstiviestin käsittely vie arviolta 10–15 minuuttia, kun hätäpuhelussa aikaa kuluu keskimäärin 1–2,5 minuuttia.

Laki tulee voimaan 1. toukokuuta 2015.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat