Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Satelliitilla laajakaista kesämökeille – uusi toimija tarjoaa 22 megabitin yhteyttä

Talous
 
Mika Ranta HS
Kenneth Dannberg ja Vesa Ylimarttila (edessä) harjoittelivat satelliittilautasen asentamista torstaina Helsingissä. Harjoitusta seurasivat kouluttaja Justin McKenzie (takana vas.), Pekka Takala ja Pertti Laine.
Kenneth Dannberg ja Vesa Ylimarttila (edessä) harjoittelivat satelliittilautasen asentamista torstaina Helsingissä. Harjoitusta seurasivat kouluttaja Justin McKenzie (takana vas.), Pekka Takala ja Pertti Laine. Kuva: Mika Ranta HS

Kesämökille ja syrjäseuduille saa piakkoin ostettua nopeahkon satelliittinettiyhteyden noin 40 eurolla kuussa.

Uutena palveluntarjoajana on ranskalais-italialainen pörssiyhtiö Eutelsat, joka pyrkii lähivuosina myymään Suomeen 7 000–10 000 satelliitin kautta välitettävää laajakaistayhteyttä.

Fakta

Vaihtoehtoja syrjäseudulle

 Antenni katolle. Jos lähistöllä on toimiva matkapuhelinverkko, siihen voi saada hyvällä antennilla ja siihen liitettävällä modeemilla yhteyden, jonka voi jakaa vaikka langattomassa lähiverkossa.

 Mokkulan tai kännykän käyttö.

 Paikallinen valokuituyhteys. Usein kalliimpi investointi, joka puoltaa paikkaansa, jos talossa viettää paljon aikaa.

 Satelliittiyhteys. Vaatii lautasantennin ja modeemin.

 Muita: Suomalainen Ukko Mobile tarjoaa 45 megahertsin taajuusalueella enintään 15 Mb/s nopeudella toimivaa yhteyttä noin sadan euron kuukausihintaan. Koko maan kattavasta verkosta voi olla hyötyä paljon liikkuvalle.

 

Lähteet: LVM, Aalto.

Yhteys otetaan 77-sentisellä lautasantennilla ja modeemilla.

Yhtiö lupaa yhteyden lataamisnopeudeksi 22 megabittiä sekunnissa ja tiedostojen lähetysnopeudeksi kuusi megabittiä.

Hinnat vaihtelevat sen mukaan, ostaako asiakas lautasantennin itselleen ja kuinka pitkäksi aikaa sopimus tehdään, kertoo yhteyksiä myyvän Avonlinen toimitusjohtaja Steve Knott.

Suomessa Eutelsatin KA-SAT-satelliittiyhteyttä myy brittiläisen Avonlinen lisäksi myös Telia-Sonera.

Eutelsatin laajakaistan Pohjoismaiden ja Baltian myyntipäällikkö Julia Kyngas kertoo, että yhtiö pyrkii saamaan kuluttaja-asiakkaita ennen kaikkea sellaisilta syrjäseuduilta, joissa ei ole valokaapeliyhteyttä tai nopeita mobiiliyhteyksiä.

Selvityksen mukaan 95 prosenttia suomalaisista asuu taajamassa tai enintään kahden kilometrin päässä siitä. Yhtiö onkin kiinnostunut syrjäseutujen asukkaiden lisäksi talouksista, joilla on kakkoskoti tai mökki huonojen datayhteyksien päässä.

"Meillä on tapana sanoa, että siellä missä näkyy taivas, on yhteys", Knott mainostaa.

"Arvioni mukaan kuulostaa ihan mielenkiintoiselta", sanoo liikenne- ja viestintäministeriön viestintäpolitiikan osaston osastopäällikkö Juhapekka Ristola.

Hän muistelee Telia-Soneran tarjonneen vuosia sitten satelliittilaajakaistaa, jossa asiakkaalle luvattiin kymmenen megabitin latausnopeutta. Etelässä kiertäneessä satelliitissa oli kuitenkin teknisiä ongelmia.

"Ymmärtääkseni sitä satelliittikaistaa ei ole enää tarjolla."

Ristolan mukaan syrjäseuduilla laajakaistat ovat usein monopoliasemassa olevan paikallisen teleoperaattorin hallussa. Siksi ministeriö pitää "erittäin toivottavana kilpailevaa tarjontaa millä tekniikalla hyvänsä".

"Eutelsatin nopeus kuulostaa erittäin hyvältä, jos he pystyvät toteuttamaan sen", Ristola pohtii.

Hän muistuttaa, että mobiilioperaattorien tarjoamat 4g-nopeudet ovat kasvamassa vuosina 2018–2019 jopa kaksinkertaisiksi nykynopeuksiin verrattuna.

Mutta vaikka nopeudet tekniikan kehittyessä kasvavat, signaalin kantama ei.

Suomessa syrjäseutujen nopeita laajakaistayhteyksiä on perinteisesti pyritty parantamaan esimerkiksi perustamalla osuuskuntia, jotka rahoittavat yhdessä valokaapelin vetämisen taloihin.

Valtio ryhtyi tukemaan tällaisia hankkeita vuoden 2008 tienoilla seuduille, joilla kaupalliset operaattorit eivät kilpaile.

Ehtona valtion ja EU:n tuelle on se, että yrityksen, kunnan ja käyttäjien tulee itse osallistua kustannuksiin, jotta tuelle on aito kannustin.

Ristolan mukaan erilaisten osuuskuntien valokuitukaapelihankkeet ovat lähteneet kunnolla liikkeelle vasta viime vuoden alusta lähtien. Syynä on ollut viranomaisetkin yllättänyt teleoperaattorien innonpuute ja hankkeita suunnittelevien heikko ammattitaito.

Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner kertoo pystyttäneensä kesämökkinsä katolle 3g-antennin, jolla lataamisnopeus on 20 megabittiä ja lähetysnopeus viisi megabittiä sekunnissa.

"Sieltä kaistaa jaetaan modeemilla ja wlanilla ympäri tonttia. Se on jaettua kapasiteettia: sitä voi kesällä olla vain kymmenen megaa", Manner kertoo.

Operaattoreilta saa kymmenellä eurolla rajattoman 3g-datayhteyden, ja moni tarjoaa kaksi kertaa nopeamman 4g-yhteyden 15 eurolla. Siksi satelliitti on Mannerin mukaan kilpailukykyinen lähinnä vain alueilla, joille 3g-yhteyttä ei saa tehostavalla antennivahvistimella.

Manner muistuttaa, että satelliittiyhteyksissä kiusana on usein viive, jonka aikana tieto siirtyy. Se aiheuttaa joskus ongelmia kaksisuuntaisessa viestinnässä kuten videopuheluissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat