Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vessapaperia tekevillä metsäyhtiöillä menee nyt hyvin

Pehmopaperin kysynnän kasvu tukee suomalaista metsäteollisuutta. Alan voimayhtiö löytyy kuitenkin Ruotsista.

Talous
 
Rami Marjamäki
Suomalaisista metsäyhtiöistä pehmopaperia tekee ainoastaan Metsä Tissue. Kuva on yhtiön Mäntän-tehtaalta.
Suomalaisista metsäyhtiöistä pehmopaperia tekee ainoastaan Metsä Tissue. Kuva on yhtiön Mäntän-tehtaalta. Kuva: Rami Marjamäki

Takapuolen pyyhkimistä ei voi digitalisoida. Siitä kannattaa olla kiitollinen Suomessa, jossa metsäteollisuudella on yhä iso rooli.

Kun Suomen paperiteollisuuden näivettymistä päivitellään – ja sitä tapahtuu usein – katseet kohdistuvat painopaperiin. Paperi ei myy vanhaan malliin, kun ihmiset lukevat tekstin ruudulta.

Fakta

60 rullaa vuodessa

 Keskimääräinen suomalainen kuluttaa kodissaan vuodessa 60 rullaa wc-paperia, 15 rullaa talouspaperia ja 130 yksittäistä nenäliinaa.

 Suomalaiset maksavat käyttämistään pehmopapereista tyypillisesti 30 euroa vuodessa.  

Lähde: Metsä Tissue

Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että pehmopaperien myynti kasvaa maailmanlaajuisesti lähes neljän prosentin vuosivauhtia.

Vessapaperin ja talouspaperin sekä erilaisten siivoukseen ja siistiytymiseen käytettävien paperien myynti kiihtyy käsi kädessä elintason kanssa. Se näkyy kovina kasvulukuina erityisesti Aasiassa.

Rikkaissa maissa kasvua haetaan jatkuvasti entistä paremmista ja kalliimmista tuotteista. Uusia pehmopaperituotteita tuodaan markkinoille esimerkiksi kasvojen ja keittiön pintojen pyyhkimiseen.

"Siellä on kovasti kasvun mahdollisuuksia", sanoo pehmopaperiyhtiö Metsä Tissuen toimitusjohtaja Hannu Anttila.

Pehmopaperin noste tukee suomalaisia metsäsektorin yhtiöitä. Tosin ruotsalaiset ovat hyödyntäneet tämänkin trendin suomalaisia näyttävämmin.

Ruotsalainen perinteikäs metsäteollisuusyhtiö SCA on onnistuneesti muuntanut itsensä savupiipputeollisuuden edustajasta pehmopaperi- ja hygieniatuotekauppiaaksi.

Suomalaisista metsäyhtiöistä pehmopaperia tekee ainoastaan Metsä Tissue, joka tunnetaan Serla- ja Lambi-tuotteistaan. Myös SCA valmistaa Suomessa pehmopaperia Nokian-tehtaallaan.

Kiertotietä hyötyjä tulee lisää. Metsäteollisuutta paljon neuvovan konsulttitalo Pöyryn asiantuntija Pirkko Petäjä sanoo, että pehmopaperin kasvava markkina on tärkeä suomalaisille selluntoimittajille.

Metsä Tissuen emoyhtiö Metsä Group hyötyy kehittyvien markkinoiden sellutarpeesta, samoin Stora Enso ja UPM.

UPM:n strategiajohtaja Kari Ståhlberg kertoo, että yhtiön asema raaka-ainemarkkinoilla on vahva, koska se pystyy tarjoamaan pehmopaperin valmistukseen houkuttelevan havusellun ja eukalyptussellun yhdistelmän. Myös Stora Enso markkinoi erityisesti pehmopaperin valmistukseen sopivia sellulaatuja.

Suomalaiset konetoimittajatkin hyötyvät pehmopaperibuumista.

"Valmetilla on erittäin hyvä asema pehmopaperikoneiden toimittajana. Sen kone on yksi parhaista laadultaan", Petäjä sanoo.

Valmetin osakkeen kurssi on noussut edellisen vuoden aikana yli 70 prosenttia.

Mutta miksi suomalaiset metsäyhtiöt eivät ole lähteneet ryminällä pehmopaperin valmistukseen?

Maailmanvalloitus on vaikeaa kahdesta syystä.

Artikkeliin liittyvät

Ensinnäkin vessa- ja talouspaperin suurten pakkauskokojen takia niiden kuljettaminen on kallista tuotteen hintaan nähden. Yleensä pakettia ei kannata viedä 600:aa kilometriä kauemmaksi.

Metsä Tissuella on 11 tuotantolaitosta kuudessa eri maassa, mutta kaikki sijaitsevat Alppien pohjoispuolisessa Euroopassa. Yhtiöllä ei ole aikeita lähteä Aasiaan.

"Sinne pitäisi investoida vallan hurjasti, ja siellä on omat tapansa", Anttila sanoo.

Myös Etelä-Euroopassa on omat vahvat toimijansa, joita haastamaan Metsä Tissue ei lähde. Länsi- ja Pohjois-Euroopassa myynti on tasaista, joten yhtiö on hakenut kasvua idästä: Puolasta, Unkarista, Slovakiasta ja Tšekistä.

Myös Venäjälle perustettiin jalostuslinja, mutta siellä tulokset ovat olleet heikkoja.

Toinen syy maailmanvalloituksen vaikeuteen piilee siinä, että pehmopaperi poikkeaa liiketoimintana täysin painopaperista.

Tavallisesti paperiyhtiöt markkinoivat ja myyvät tuotteensa yrityksille, mutta pehmopaperit ovat kuluttajatuotteita. Tuotemerkin pitää olla vahva. Amerikkalainen Kleenex päihittää maailman arvokkaimpien brändien listalla hugobossit ja pizzahutit.

Myös ruotsalaiset ovat aina olleet vahvoja markkinoinnissa. SCA:n tuotemerkeistä Suomessa tunnetuimpia on Lotus.

Pehmopaperin markkinoinnin tärkeyttä korostaa sekin, että teknisesti pehmopaperia on helppoa tehdä. Koneet ovat verrattain yksinkertaisia ja edullisia muuhun painopaperin valmistukseen verrattuna.

"Kuka tahansa voi ruveta tuottamaan pehmopaperia, mutta kuka tahansa ei pysty sitä markkinoimaan", Petäjä tiivistää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat