Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kreikka lähetti euromaille uuden listan rakenneuudistuksista

Pääministeri Tsipras: EKP:llä on "köysi kaulamme ympärillä"

Talous
 

Kreikan ja sen velkojien neuvottelut etenevät kireissä tunnelmissa.

Kriisimaa lähetti uutistoimisto Reutersin mukaan perjantaina muille euromaille tarkemman listan maan suunnittelemista rakenneuudistuksista. Se on ensimmäinen konkreettinen askel sen jälkeen, kun Kreikan rahoitusohjelmaa päätettiin äskettäin jatkaa kesään saakka.

Listalta löytyy muun muassa ehdotus peitetehtävissä toimivien veronkierron tarkkailijoiden palkkaamisesta sekä lisenssien myöntämisestä netissä toimiville uhkapeliyhtiöille. Financial Times -lehden mukaan valtiovarainministeri Gianis Varoufakiksen lähettämässä kirjeessä on myös pyyntö, että korkeamman tason neuvottelut Kreikan kolmannesta rahoitusohjelmasta aloitetaan.

Listaa on määrä puida maanantaina Brysselissä euromaiden valtiovarainministereiden kesken. Kreikan keskuspankin pääjohtaja Giannis Stournaras vakuutti Reutersin mukaan toimittajille, että hallitus työskentelee läpi viikonlopun varmistaakseen sovun kokouksessa.

Tilanne on tulehtunut. Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sanoo uutistoimisto AFP:n mukaan lauantaina julkaistavassa Der Spiegelin haastattelussa, että Euroopan keskuspankilla (EKP) on "yhä köysi kaulamme ympärillä".

Tsipras viittaa siihen, että EKP ei ole suostunut nostamaan Kreikalle sen hätärahoitusohjelmassa sovittua lyhytaikaisten lainojen kattoa. Se on 15 miljardia euroa, ja Kreikka tarvitsee velkojiensa suostumuksen lisävelanottoon.

Kreikan velkasitoumuksia ostavat kreikkalaiset liikepankit EKP:n hyväksymällä hätärahoituksella.

Ilman lisävelkaa Kreikan asema käy yhä ahtaammaksi. Maa tarvitsee kuukauden sisällä noin 4,5 miljardia euroa velka-, palkka- ja eläkemenoihin.

The Wall Street Journalin mukaan velkojat eivät vieläkään tiedä, mitä edellisen hallituksen sopimia toimia Kreikka aikoo noudattaa. Ne eivät suostu antamaan Kreikalle mitään rahoitusohjelman viimeisestä, reilun 7 miljardin euron erästä, ennen kuin talousuudistuksista on sovittu.

Virallinen takaraja on huhtikuun loppu. Hallitus on Reutersin mukaan kuitenkin alkanut jo käyttää eläkerahastoja juokseviin menoihinsa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat