Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy valuu kaikkialle talouteen

Talous
 

Öljy on halventunut viime kesäkuusta viitisenkymmentä prosenttia. Autoileville kuluttajille jää Suomessakin aiempaa enemmän rahaa muuhun kuluttamiseen. Se kiihdyttää talouskasvua.

Öljyä raaka-aineenaan käyttävän teollisuuden kustannukset ovat laskeneet ja kannattavuus parantunut.

Miksi öljy on halventunut? Kaksi syytä näyttäisi nousevan yli muiden: Yhdysvaltojen lisääntynyt liuskeöljyn tuotanto ja Saudi-Arabian päätös olla vähentämättä tuotantoa öljyn halpenemisesta huolimatta. Kysyntää hillitsevät myös Kiinan hidastuva talouskasvu ja Euroopan vaisu meno.

Öljyn hintaa ei voi varmasti ennustaa, mutta uskottavilta kuulostavat asiantuntijanäkemykset, joiden mukaan hinta pysyisi 60–80 dollarissa barrelilta ainakin puolisen vuotta, ehkä pitempäänkin. On niitäkin, jotka odottavat öljyn halpenevan 40 dollariin. Saudi-Arabia uhosi loppuvuodesta, ettei se aio leikata tuotantoaan, vaikka hinta halpenisi 20 dollariin. Kova pudotuspeli on käynnissä.

Hinnan kurissa pysymisen puolesta puhuu analyytikkojen mukaan se, että öljyvarastot ovat täpötäynnä ja alkuvuodesta öljyä on pumpattu enemmän kuin kulutettu.

Öljy on niin merkittävä raaka-aine, että sen voi melkein rinnastaa valuuttaan. Valuutan tapaan vaikutukset valuvat vähitellen kaikkialle reaalitalouteen. Niinpä alkuvuoden tuloskaudella kuultiin, miten öljy- ja energia-alan yritykset ilmoittivat tulostensa romahtamisista. Voi veikata, että seuraavan neljänneksen tuloksissa kuullaan, miten näiden yritysten alihankkijat ilmoittavat heikentyvistä tuloksistaan.

On alkanut näkyä merkkejä siitä, että pitkään halpana pysyvä öljy voi iskeä kansainväliseen finanssisektoriinkin. Kalliin öljyn kaudella öljy- ja energia-alan yritykset investoivat vimmaisesti. Ne hakivat pääomaa investointeihin joukkovelkakirjamarkkinoilta. Energia-alan velkakirjoja pidettiin hyvänä sijoituksena, olivathan näkymät huimat.

Jos öljy ei kallistu pitkään aikaan, öljy- ja energia-alan yrityksiä alkaa mennä konkurssiin yhä enemmän. Pahimmassa tapauksessa velkakirjat jäävät maksamatta. Sitten vaikutukset kiemurtavat eteenpäin dominopelin tavoin, sillä globaalitaloudessa kaikki liittyy kaikkeen.

Annukka Oksanen
annukka.oksanen@gmail.com
Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat