Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienet ruokakaupat lisäävät myyntiään – ”Ihmisillä on kiire”

Alle sadan neliön minikaupoissa myynti lisääntyi viime vuonna enemmän kuin isommissa. Siwoissa 120 ihmistä sai kokoaikaisen työn.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Anna-Leena Hyvärinen asioi Meilahden Siwassa. Häntä palveli Hanna Hietanen.
Anna-Leena Hyvärinen asioi Meilahden Siwassa. Häntä palveli Hanna Hietanen. Kuva: Kimmo Räisänen

Anna-Leena Hyvärinen on tulossa Nuutti Hyvärisen, 4, kanssa leikkipuistokierrokselta Helsingin Meilahdessa. Edessä on herkkuhetki: isoäiti ja lapsenlapsi hakevat Pihlajatien Siwasta jäätelöpaketin.

Hyvärinen tekee muutenkin ruokaostoksensa kävelyetäisyydellä kodistaan sijaitsevissa pienissä lähikaupoissa.

"Jättimarketeissa en käy ollenkaan. Niistä on vaikea löytää mitään, ja pitää kävellä hirveästi", hän perustelee.

Pihlajatien kauppa on Helsingin pienin Siwa. Vain 69 neliön tilaan on tungettu 2 500 tuotteen valikoima.

Hyvärisen kaltaiset asiakkaat ovat siivittäneet myynnin kaikkein pienimmissä ruokakaupoissa parempaan kasvuun kuin isompien kokoluokkien myymälöissä.

Kurjassa taloustilanteessa pikkukauppojenkaan kasvuvauhti ei päätä huimaa, mutta alle sataneliöiset myymälät kasvattivat kuitenkin viime vuonna myyntiään 3,5 prosenttia Päivittäistavarayhdistyksen (PTY) mukaan. Kokonaisuudessaan päivittäistavaroiden myynti kasvoi 0,7 prosenttia.

Eri kokoluokista toiseksi eniten myynti lisääntyi suurissa supermarketeissa. Tämän arvioidaan olevan enimmäkseen Lidlin kasvun ansiota.

Minikauppojen kasvaessa toisen ääripään, hypermarkettien myynti jähmettyi edellisvuoden tasolle. PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto pitää tätä poikkeuksellisena.

"En muista aikaa, jolloin ne eivät olisi kasvaneet", hän sanoo. Luodon mukaan hyytyminen saattaa johtua käyttötavarakaupan heikosta tilasta: kun ihmiset eivät mene yhtä usein hypermarketteihin ostamaan käyttötavaraa, myös päivittäistavaran myynti niissä kärsii.

Ruokakaupan jätit S- ja K-ryhmä eivät suunnittele uusien hypermarkettien avaamista tänä vuonna.

Luodon mielestä ei voi kuitenkaan tehdä johtopäätöstä, että ihmiset olisivat laajemmin siirtymässä automarketeista lähemmäs asioimaan.

"Luvut eivät tue sitä."

Pienissä myymälöissä myynnin arvo on vain murto-osa jättimarkettien myynnistä. Tammikuussa yli 2 500 neliön suurmyymälöissä kauppa kävi yli 423 miljoonan euron arvosta, kun alle sadan neliön kaupoissa myynti oli vajaat 43 miljoonaa.

Pikkukauppojen myynnin kasvuun on vaikuttanut Suomen Lähikaupan omistaman Siwa-ketjun laajennushanke. Viime vuonna ovensa avasi 19 uutta Siwaa. Niistä tosin vain osa on alle sataneliöisiä.

Tänä vuonna Siwoja on määrä perustaa suunnilleen saman verran, kertoo Lähikaupan kaupoista ja myynnistä vastaava johtaja Timo Lavikainen.

"Meillä alle 400 neliön myymälöissä myynti on kehittynyt markkinoita paremmin, ja erityisen hyvin ovat kehittyneet alle sataneliöiset", hän sanoo.

"Haemme aktiivisesti uusia kauppapaikkoja, sekä alle sataneliöisille että alle 400-neliöisille myymälöille."

Lisäksi Siwoja remontoidaan. Tarkoituksena on uudistaa lähivuosina kaikki 530 Siwaa.

Pikkukauppojen kasvu myös työllistää.

Lähikaupan kokoaikaisten työntekijöiden määrä kasvoi 120:llä viime vuonna. Jokaiseen tänä vuonna avattavaan Siwaan palkataan 5–10 uutta työntekijää.

Uudistetuissa Siwoissa on pyritty lisäämään tuoretuotteiden kuten leivän sekä hedelmien ja vihannesten valikoimaa.

Sama suunta on myös K-ryhmän pikkukaupoilla.

Vaikka K-ryhmässä on vain vähän alle sadan neliön kauppoja, sekä niissä että alle 400-neliöisissä myynti on kehittynyt hyvin, kertoo Keskon pääkaupunkiseudun aluejohtaja Antti Palomäki. Uusia K-marketeja avataan pääkaupunkiseudulle tänä vuonna 5–10.

Pieniin K-kauppoihin tuodaan esimerkiksi salaattibaareja ja erilaisia täytettyjä leipiä.

"Nopean asioinnin ja nopean ruuan ostamisen merkitys on kasvanut", Palomäki sanoo. Pieniä kauppoja avataan myös metroasemille sellaisiinkin paikkoihin, joissa lähellä on jättimarket.

"Ihmisillä on kiire, ei ole aikaa kiertää puolen kilometrin lenkkiä hypermarketissa."

Pienten kauppojen haasteena on, että niissä hinnat ovat isoja korkeammat. Niukkojen tilojen takia niissä esimerkiksi tavaroiden latominen hyllyihin vaatii paljon enemmän käsityötä kuin suurissa kaupoissa.

Suomen Lähikauppa kuitenkin luottaa pienten myymälöiden suosion jatkumiseen. Lavikaisen mielestä väestörakenteeseen liittyvät tekijät ovat niiden puolella.

"Talouksien koko pienenee, väestö ikääntyy."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat