Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea jakaa eniten osinkoa

Kymmenen eniten osinkoa jakavaa yhtiötä vastaa 80 prosentista koko Helsingin pörssin osinkopotista

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Pankkikonserni Nordea julkisti tavoitteensa tuleville vuosille. Konserni pyrkii maksamaan osinkoa vähintään 75 prosenttia tuloksestaan.
Pankkikonserni Nordea julkisti tavoitteensa tuleville vuosille. Konserni pyrkii maksamaan osinkoa vähintään 75 prosenttia tuloksestaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pankkikonserni Nordea jakaa pörssikevään muhkeimmat osingot. Yhtiön osakepotti on lähes neljänneksen kaikista Helsingin pörssin yhtiöiden maksamista osingoista.

Nordea teki viime vuonna historiansa parhaan tuloksen eli noin 4,4 miljardia euroa. Hyvä tulos näkyy yhtiön osingossa, joka on osaketta kohden yli 40 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten.

Yhteensä Helsingin pörssin yhtiöt maksavat tänä keväänä 10,3 miljardin euron osingot, mikäli yhtiökokouksissa hyväksytään ehdotetut osinkojen määrät.

Tämä on noin 800 miljoonaa euroa enemmän kuin viime vuonna.

Kasvua tuli siitäkin huolimatta, että finanssiryhmä OP-Pohjola jätti viime syksynä pörssin.

"Osinkokevät näyttää jopa erinomaiselta, kun ottaa huomioon taloustilanteen. Suomen pörssiyhtiöt eivät kuitenkaan ole sama asia kuin Suomen talous. Monet yhtiöt ovat hakeneet kasvua Suomen rajojen ulkopuolelta", sanoo Osakesäästäjien keskusliiton toimitusjohtaja Antti Lahtinen.

Osinkojen osalta Helsingin pörssi on palautumassa normaalille tasolle vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. Tuolloin maksettujen osinkojen määrä laski miljardeilla euroilla.

Lahtisen mukaan hyvän osingonmaksukyvyn taustalta löytyy etenkin yhtiöiden onnistuneet säästötoimet sekä se, että yhtiöt maksavat entistä suurempia osinkoja suhteessa tulokseen.

Kääntöpuolena on se, että yhtiöiden tuloksista yhä pienempi osa menee investointeihin.

"Yhtiöillä ei ole hyviä investointikohteita tällä hetkellä, mikä saattaa myös selittää sitä, että osingot ovat kasvussa."

Osinkopotti jakautuu hyvin epätasaisesti. Kymmenen eniten osinkoa jakavaa yhtiötä vastaa lähes 80 prosentista kaikista maksettavien osinkojen euromääräisestä arvosta.

Lähes 40 yhtiötä ei jaa osinkoja lainkaan.

"Näin on ollut jo pitkään. Pörssissä on hyvin erikokoisia yhtiöitä. Suurilla ja vakavaraisilla yhtiöillä on parempi tilanne osingonjaon suhteen", Lahtinen sanoo.

Nordean lisäksi kymmenen suurimman osingonmaksajan listalla on myös toinen finanssialan yritys eli Sampo-konserni. Yhtiö jakaa osakkeenomistajilleen yli miljardin euron osinkotulot.

Suurimmat osinkotulot ovat menossa Suomen valtiolle sekä yksityisille työeläkeyhtiöille.

Yksityishenkilöiden puolella ylivoimaisesti suurimman osinkotuoton kerää Herlinien suku. Koneen ja Sanoma-konsernin suuromistaja Antti Herlin saa lähes sadan miljoonan euron osingot, ja myös Ilkka, Niklas ja Ilona Herlin nousevat osinkotulojen kärkisijoille. Suvun yhteenlaskettu osinkopotti nousee peräti 200 miljoonaan euroon.

Ehrnroothien ja Wallenbergien suvun yhteinen holdingyhtiö Avlis Invest saa lähes 40 miljoonan euron osingot omistuksistaan konepajayhtiö Wärtsilässä. Björn Wahlroosin omistukset Sammossa tuovat hänelle lähes 23 miljoonan euron osingot.

Sampo teki erinomaisen tuloksen viime vuonna. Osingonmaksukykyä parantaa myös muhkea osinkopotti, jonka Sampo saa Nordea-omistuksestaan. Sampo on Nordean suurin omistaja, ja sen osuus yhtiön osingoista on yli 500 miljoonaa euroa.

Miljardien eurojen osinkojen saajat jäävät pimentoon. Hallintarekisteröidyille osakkeenomistajille maksetaan vähintään 2,8 miljardin euron osingot.

Osakkeiden hallintarekisteröinnissä julkinen tieto on ainoastaan arvo-osuustilin hoitaja, kuten pankki.

Lain mukaan hallintarekisteröinti on mahdollista vain ulkomaisille osakkeenomistajille.

Osingon maksamisesta päättää yhtiökokous. Ehdotuksen osingon maksamisesta tai maksamatta jättämisestä tekee yhtiön hallitus.

Valtaosa pörssiyhtiöiden yhtiökokouksista on vielä pitämättä, eli osinkosummiin voi tulla yhä muutoksia. Osinko- ja omistajatiedot on kerätty Euroclear Finlandin tietokannasta.

Omistajatiedot ovat vuodenvaihteesta 2015.

 

Helsingin Sanomat on osa Sanoma-konsernia, jonka toiseksi suurin omistaja on Antti Herlin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat