Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komission varapuheenjohtajan mukaan luottamus Kreikkaan on rapistunut

Komission varapuheenjohtajan mukaan Suomenkin tulee tarkkailla velkaantumistaan

Talous
 
Wiktor Dabkowski
Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis puhuu Kreikasta kieli keskellä suuta.
Euroopan komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis puhuu Kreikasta kieli keskellä suuta. Kuva: Wiktor Dabkowski

EU-komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis pitää kielen tiukasti keskellä suuta, kun hän puhuu Kreikasta.

Latvian entinen pääministeri, EU-komissiossa euron vastuulleen saanut mies taiteilee selvästi sanoilla, jottei lausuisi Kreikasta mitään räväkkää.

Kuka?

Valdis Dombrovskis

 Syntyi 5. elokuuta 1971 Riikassa, Latviassa.

 Työskentelee komission varapuheenjohtajana ja vastaa eurosta. Tarkkailee talous- ja rahaliiton sääntöjen noudattamista.

 Koulutukseltaan fysiikan maisteri. Sähkötekniikan jatko-opintoja.

 Latvian pääministeri vuosina 2009–2014. Toimi aiemmin valtiovarainministerinä sekä europarlamentaarikkona.

Jotain Dombrovskis kuitenkin kysyttäessä myöntää: luottamus Kreikan uuteen hallitukseen on heikentynyt euromaiden keskuudessa.

"Tästä on todellakin ollut huolta. Olemme kuulleet paljon ristiriitaisuuksia Kreikan uuden hallituksen edustajien julkisissa lausunnoissa. Välillä kuulemme hyökkäävää retoriikkaa, mikä ei auta asiaa", Dombrovskis sanoi perjantaina HS:n haastattelussa Brysselissä.

Kreikan vasemmistolainen pääministeri Alexis Tsipras ja valtiovarainministeri Gianis Varoufakis ovat esiintymistavallaan turhauttaneet monet neuvottelukumppaninsa. Erityisesti Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on vaikuttanut silminnähden tympääntyneeltä kreikkalaisiin.

"Edellisessä euroryhmässä pistimme merkille, että kyllä, luottamus on rapistunut", Dombrovskis kuvailee parin viikon takaista euromaiden valtiovarainministereiden kokousta. Silloin sovittiin Kreikan nykyisen lainaohjelman jatkamisesta neljällä kuukaudella.

Sopimus syntyi pitkän ja sekavan väännön jälkeen. Dombrovskis kuitenkin uskoo, että sopu voi liennyttää eurokumppaneiden välejä – jos Kreikka pitää kiinni sitoumuksistaan.

"Uskon, että tämä on ensimmäinen askel luottamuksen palauttamiseen."

Kreikan hallitus kamppailee parhaillaan löytääkseen rahaa paitsi palkkojen ja eläkkeiden myös velkojensa maksamiseen. Viime perjantaina Kreikka maksoi ensimmäisen lainaeränsä Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle, ja kolme uutta maksua erääntyy tässä kuussa.

Vaikka Kreikka ja sen lainoittajat sopivat nykyisen lainaohjelman jatkamisesta, ei maalle ole luvassa pikaisia rahatoimituksia. Ennen rahahanojen aukeamista uuden hallituksen täytyy esittää uskottavat suunnitelmat talouden sopeutustoimista ja vielä päälle osoittaa, että se todella toteuttaa niitä.

Kreikka toimitti viime perjantaina Brysseliin toimenpidelistan, joka sisälsi muun muassa suunnitelmia veronkierron kitkemiseksi ja uhkapelilupien uudistamiseksi.

Euromaiden valtiovarainministereiden on tarkoitus arvioida listaa kokouksessaan tänään maanantaina, mutta odotukset eivät ole korkealla.

"En odota mitään suuria päätöksiä", Dombrovskis sanoi.

Hänen mukaansa neuvotteluja Kreikan kanssa käydään nyt "teknisellä tasolla" ja aikaa on periaatteessa huhtikuun loppuun asti. Jäljellä olevasta 7,2 miljardin euron lainaerästä voi irrota siivuja nopeamminkin, jos Kreikka ryhtyy ripeästi toteuttamaan lupaamiaan toimia.

Kun puhe kääntyy Kreikan todennäköisesti tarvitsemaan kolmanteen lainapakettiin, Dombrovskisin kieli hakeutuu jälleen keskelle suuta.

Ei saa puhua "lainaohjelmasta" vaan täytyy puhua "mahdollisesta jatkojärjestelystä", kuten asia on ilmaistu euromaiden valtiovarainministereiden päätöslauselmassa.

"Emme neuvottele noista mahdollisista jatkojärjestelyistä nyt, koska järjestelyn koko, laajuus ja luonne riippuvat siitä, miten menestyksekkäästi Kreikan hallitus onnistuu päättämään nykyisen ohjelmansa."

Medialähteiden mukaan Kreikka saattaa tarvita 30–50 miljardin euron suuruisen uuden lainaohjelman, kun nykyinen ohjelma kesäkuun lopussa päättyy. Neuvottelut paketista tulevat olemaan vaikeita.

Dombrovskis sanoo, ettei pysty kommentoimaan arvioita mahdollisen paketin koosta.

"Voin sanoa, että tässä vaiheessa teknisiä neuvotteluita ei ole arvioita tai laskelmia."

EU-komission varapuheenjohtaja matkustaa tämän viikon lopulla Helsinkiin tapaamaan Suomen hallituksen edustajia. Myös Helsingissä puheenaiheena on talous, tosin Suomen talous.

Dombrovskis näkee Suomen taloudessa ongelmia, mutta ei "halua liioitella huolia". Hän korostaa mieluummin orastavia positiivisia merkkejä.

EU-komissio ei ole pistänyt Suomea tarkkailuluokalle eli liiallisen alijäämän menettelyyn, vaikka Suomen velkataakka suhteessa bruttokansantuotteeseen on ylittämässä yhdessä sovitun 60 prosentin ylärajan.

Miksi komissio antoi viimeisimmässä arviossaan velkataakan kasvamisen anteeksi ja miten pitkään tätä voi jatkua?

"Ei ollut yksinkertaisesti mitään anteeksi annettavaa."

Komissio voi myöntää euromaille joustoa velka- ja budjettivajerajoista, jos rikkeen katsotaan johtuvan jäsenmaan tekemistä suorituksista yhteisiin kriisimekanismeihin, kuten Euroopan vakausmekanismiin. Suomen osalta kävi juuri näin.

"Mutta Suomen on silti syytä seurata velkakehitystään", Dombrovskis huomauttaa.

"Ette ole kaukana raja-arvosta."

Virve Kähkönen
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat