Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luomubroileri löysi tiensä lautasille

Luomunokka-yritys on tyytyväinen menekkiin. Kaikkiaan luomun myynti kasvoi viisi prosenttia.

Talous
 
HS:n raati maisteli sokkotestissä broilereita
HS:n raati maisteli sokkotestissä broilereita
HS:n kutsuma kolmihenkinen raati maisteli luomubroileria ja kolmea tavanomaisesti tuotettua broilereita sokkotestissä. Maistelijat olivat Helsingin yliopistossa tutkijana työskentelevä elintarviketieteen tohtori Kaisa Immonen, kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annika Marniemi ja HS:n Kuukausiliitteen toimittaja, ravintolakriitikko Jouni K. Kemppainen. Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho valmisti kaikki testissä mukana olleet broilerinrinnat samalla tavalla. Toimittaja: Minna Nalbantoglu. Kuvaus ja editointi: Esa Syväkuru.

Esko Niemisen broileriuntuvikoista lähtee yllättävän kova viserrys. 35 asteen hellelukemissa loimaalaisella luomutilalla ihmiselle kihoaa hiki pintaan, mutta viiden päivän ikäisille broilereille olosuhteet sopivat mainiosti: ne kuopsuttavat turvetta ja pyrähtävät välillä juoksukisoihin.

Osa tilasta on kuitenkin rajattu matalalla aidalla.

"Sanoin niille, että jos hyppäätte tälle puolelle, ette ole enää luomua", isäntä toteaa.

Totta se on.

Luomubroilerien kasvatuksessa on määrätty vähimmäissuuruus hallin koolle, jossa lintuja voi kasvattaa. Tarkoitus on antaa riittävästi tilaa linnuille. Mutta enempääkään tilaa ei saa luomulinnuille antaa.

"Luomutilalla olevan broilerihallin enimmäispinta-ala on rajoitettu", vahvistaa Niemisen tilan tarkastanut luomutarkastaja Erkki Aro Varsinais-Suomen ely-keskuksesta.

Miksi ihmeessä?

"Et sinä siihen minulta hyvää vastausta saa."

Esko Niemisen (vas.) tila Loimaalla on yksi kolmesta, joilla luomubroilereita kasvatetaan. Vieressä Luomunokka-yrityksen toimitusjohtaja Arto Jokinen.
Esko Niemisen (vas.) tila Loimaalla on yksi kolmesta, joilla luomubroilereita kasvatetaan. Vieressä Luomunokka-yrityksen toimitusjohtaja Arto Jokinen.

Aiemmin kalkkunoita kasvattaneen Niemisen rakennusten liian isosta koosta syntynyt pähkäily on vain yksi esimerkki niistä pulmista, joita luomubroilerin kasvattajien on pitänyt ratkaista heidän rakentaessaan uutta tuotantoalaa Suomeen.

Luomubroileri tuli myyntiin viime syksynä. Se oli kauppojen mukaan pitkään yksi kysytyimmistä tuotteista, jota kotimaisena ei ollut saatavilla. Ensimmäinen, lyhytaikainen kokeilu luomubroilerin tuotannosta tehtiin 2013, mutta vasta viime vuonna kasvatus lähti kunnolla käyntiin.

Nyt luomubroilereita kasvaa kolmella tilalla.

Ne ovat löytäneet tiensä luomua arvostavien suomalaisten lautasille. Niitä markkinoivan Luomunokka-yrityksen toimitusjohtaja Arto Jokinen on tyytyväinen menestykseen. Luomubroilereita toimitetaan joka viikko yli 200 kauppaan.

"Nyt on kriittinen volyymi saavutettu", Jokinen sanoo.

Hänen mukaansa luomun osuus on nyt vain promillen luokkaa koko broilerin kulutuksesta. Vuoden lopussa tavoitteena on pari promillea. "Kyllähän Suomesta sellainen kuluttajajoukko löytyy", hän arvioi.

Luomunokka tähtää myös vientiin. Pidemmän aikavälin tavoitteena on miljoonan kilon myynti ja prosentin osuus koko Suomen broilerimarkkinoista. Broilerin kulutus kokonaisuudessaan on Suomessa kasvanut kovaa vauhtia, mutta monia sen tehotuotanto ahdistaa.

Laura Oja HS
Esko Niemisen broileriuntuvikot kuopsuttavat turvetta 35 asteen hellelukemissa.
Esko Niemisen broileriuntuvikot kuopsuttavat turvetta 35 asteen hellelukemissa.

Luomubroilerin alkutaival ei ollut ihan helppo. Kasvattajat joutuivat painimaan uusien säädösten kanssa. Ne ovat tiukat, jotta tavanomaista enemmän maksava kuluttaja tietäisi todella saavansa luonnonmukaisesti tuotettua syötävää.

Etenkin vaatimus broilerihallin ikkunapinta-alasta aiheutti päänvaivaa Esko Niemiselle ja muille luomubroilerin kasvattajille. Sitä piti olla viisi prosenttia lattiapinta-alaan verrattuna.

Niemisenkin halliin leikattiin tämän mukaiset ikkunat, mutta niistä tulviva, sään myötä vaihteleva valo sai linnut sekaisin. Ne hyökkäsivät toistensa kimppuun. "Syksyllä yhtenä kauniina päivänä 70 lintua oli kuollut iltapäivään mennessä", Nieminen kertoo.

Vastikään Evira höllensi ikkunavaatimusta "noin viiteen prosenttiin". Jokisen mukaan tämä kuitenkin vain jättää entistä enemmän sijaa tulkinnoille.

Myös ajat ovat haastavat luomubroilerin kaltaiselle tavanomaista kalliimmalle tuotteelle.

Kauppa valittaa kuluttajien ostovoiman heikentymistä, epävarmuus saa ihmiset säästämään ja ruokaa koskevissa uutisissa pääosassa on ollut halpa hinta.

Silti luomun myynti kasvoi alan toimijoiden etujärjestön Pro Luomun tuoreiden tilastojen mukaan viime vuonna viisi prosenttia, enemmän kuin elintarvikkeiden kokonaismyynti.

Fakta

Luomu kasvaa hitaammin

 Luomubroilerit kasvavat tavanomaisia hitaammin. Ne teurastetaan 56–70 vuorokauden iässä, tavanomaisia broilereita melkein kaksi kertaa vanhempina.

 Teuraaksi menevät luomubroilerit kerätään käsin. Niiden liha myös leikataan käsin.

 Luomubroilereita on pidettävä tavanomaisia väljemmissä tiloissa ja ruokittava luomurehulla.

 Luomubroilerit on myös päästettävä ulkoilemaan aina kun sää sallii, vähintään touko–lokakuussa.

 Lihansa vuoksi kasvatettu luomubroileri on eri rotu kuin luomukana, jonka tehtävä on munia. Luomukana elää noin vuoden.

 Munintatyönsä päättäneistä luomukanoista valtaosa menee minkinrehuksi. Niissä on huomattavasti broileria vähemmän lihaa ja se on tiiviimpää.

S-ryhmässä kasvu ylsi jopa kahdeksaan prosenttiin, kertoo tuoretuotteista vastaava ryhmäpäällikkö Antti Oksa. Juuri S-ryhmä oli voimakkaasti mukana luomubroilerin tuonnissa kauppojen hyllyille.

Myös Ruokakeskon luomutuotteiden valikoima kasvoi vastuullisuuspäällikkö Timo Jäsken mukaan viime vuonna muutamalla sadalla tuotteella. Luomubroileria saa esimerkiksi Ruoholahden K-citymarketista. Kauppias Tero Huhtala vakuuttaa, että luomun kysyntä ei ole heikentynyt.

"Ne ovat usein arvovalintakysymyksiä, niissä on isompia asioita taustalla."

Oksa muistuttaa, että Suomessa näkyy hinnan merkityksen kasvun lisäksi toinenkin trendi: ruoasta, sen terveellisyydestä ja laadusta puhutaan paljon.

Jotta luomubroileri kävisi kaupaksi, laatua hinnan edelle arvostavia tosiaan tarvitaan.

Luomubroilerin hintalappu kaupan hyllyllä on vähintään kaksinkertainen tavanomaiseen verrattuna. Syynä on, että myös kasvuaika ja luomurehun hinta ovat noin kaksinkertaiset.

Loimaalla untuvikkojaan hoitava Nieminen kieltäytyy ottamasta kantaa siihen, onko luomubroilerin maku kaksi kertaa niin herkullinen kuin tavallisen. On hänellä toki tehobroilerista näkemyksensä.

"Se ei ole liha eikä vihannes, se on joku välimuoto."


Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat