Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Verkkokauppa.com hävisi ison kiistan hyvitysmaksuista

Elektroniikkakauppa joutuu maksamaan Teostolle 4,4 miljoonaa euroa

Talous
 

Elektroniikkakauppa Verkkokauppa.com on hävinnyt Teoston kanssa vuodesta 2007 käydyn riidan korkeimmassa oikeudessa.

Kiista koski Verkkokauppa.comin omistaman virolaisen tytäryhtiön Arctecho OÜ -yhtiön hyvitysmaksuttomien tuotteiden myyntiä Suomeen.

Teosto vaati Verkkokauppa.comilta korvauksena 3,5 miljoonaa euroa, josta maksettavaa tuli viivästyskorkoineen 4,4 miljoonaa euroa. Päätös on lopullinen.

"Verkkokauppa.comin kassa ja tase ovat vahvoja myös korvausten maksamisen jälkeen, eikä tällä ole vaikutusta yhtiön liiketoimintaan. Tappio tietenkin harmittaa ja pidämme päätöstä epäreiluna", sanoi Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Samuli Seppälä tiedotteessa.

Teoston hyvitysmaksuyksikön päällikkö Olli Valkama oli päätökseen tyytyväinen. Valkaman mukaan Arctecho Oü:n ja Verkkokauppa.comin toiminta aiheutti markkinoille vääristymän ja oli haitallista niiden maahantuojien ja myyjien liiketoimille, jotka noudattivat tekijänoikeuslakia ja huolehtivat maahantuomiensa laitteiden hyvitysmaksuista.

Teostolle oikeusjuttu oli rahallisesti tärkeä. Talouselämä-lehden mukaan Teosto oli jo vuonna 2013 käyttänyt oikeusjuttuun yli 400 000 euroa. Se on verrattain suuri summa siihen nähden, että hyvitysmaksujen vuosittainen kokoluokka oli noin kuusi miljoonaa euroa.

Maksettava summa on merkittävä myös Verkkokauppa.comille, joka teki viime vuonna 7,5 miljoonan liikevoiton. Yhtiö vahvisti viime vuonna tasettaan listautumalla pörssiin.

Yksityisen kopioinnin hyvitysmaksu säädettiin, jotta tekijät, esittäjät ja tuottajat saisivat korvauksen heidän teoksiensa yksityisestä kopioinnista.

Maksua perittiin sellaisten laitteiden ja tuotteiden myynnistä, joita käytetään kopioimiseen.

Hyvitysmaksu poistui 1.1.2015 alkaen kaikista tuotteista. Yksityisen kopioinnin hyvittäminen tekijöille muuttui samalla budjettirahoitteiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat