Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusasiamies: Verottaja päätti salaamisesta

Talous
 

Eduskunnan oikeusasiamiehen Liechtenstein-ratkaisun valmistellut virkamies myöntää, että julkisesta versiosta on otettu pois verohallituksen määrittelemät kohdat.

"Internetissä olevasta [julkisesta] päätöksestä on otettu pois ne kohdat, joita verohallinto piti salassa pidettävänä", vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Ulla-Maija Lindström sanoo.

Hänen mukaansa apulaisoikeusasiamies päätyi salaamaan kohdat, koska verottajan mielestä sen antamat selvitykset kokonaisuudessaan ovat salassa pidettäviä ja selvitysten julkisuudesta on vireillä kiista hallinto-oikeudessa.

Poistetut kohdat on julkisessa versiossa merkitty katkoviivalla ilman mainintaa siitä, että julkisesta päätöksestä on ylipäätään poistettu jotakin.

"Normaalisti salaamme mustaamalla, mutta nyt on päädytty käyttämään katkoviivaa."

Miten kansalainen voi katkoviivan nähdessään päätellä, että ratkaisusta on otettu jotain pois?

"Tämmöiseen ratkaisuun me nyt päädyimme. Olisihan siihen voinut kirjoittaa, että julkisuuslain perusteella on salattu kohtia."

Verohallinnon mukaan se pyysi päätöksen osittaista salaamista, jotta verottaja ei tulisi kertoneeksi edes epäsuorasti yksityishenkilöitä koskevia ja lain mukaan salassa pidettäviä verotustietoja.

"Salassapitovelvollisuus on hyvin kattava. Olemme soveltaneet lakia aika laajasti. Nythän hallinto-oikeudessa on käsiteltävä muutama tähän liittyvä tapaus. Niiden ratkaisujen perusteella voidaan katsoa, olemmeko tulkinneet lakia liian laveasti", sanoo verohallinnon johtava lakimies Matti Merisalo.

Poistetuissa kohdissa käsitellään lähinnä verohallinnon omia kiistoja sekä tilastoja. Onko salauspyynnön taustalla halu salata verohallinnon sisäiset kiistat?

"Mistään sellaisesta ei ole kysymys, vaan verotustietojen salassapitosäännösten soveltamisesta. Yleisesti voin sanoa, että kun kyse on vielä tulkinnanvaraisesta asiasta, niin on luonnollista, että voi olla erilaisia käsityksiä miten asiaa pitää ja voidaan hoitaa", Merisalo sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat