Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vihattu taloustroikka palaa Ateenaan

Kreikan vitkuttelu neuvotteluissa on turhauttanut eurokumppanit

Talous
 
Emmanuel Dunand AFP
Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem keskustelivat Kreikasta maanantaina Brysselissä.
Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem keskustelivat Kreikasta maanantaina Brysselissä. Kuva: Emmanuel Dunand AFP

Kreikka aikoo sittenkin päästää niin kutsuttujen instituutioiden edustajat takaisin Ateenaan.

Instituutioilla tarkoitetaan EU-komission, Kansainvälisen valuuttarahaston ja Euroopan keskuspankin edustajia eli samaa kolmikkoa, joka on aiemmin tunnettu nimellä troikka.

Tästä on kyse

 Kreikka on saanut kaksi yhteensä 240 miljardin euron tukilainaohjelmaa, joista jälkimmäinen päättyy kesäkuun lopussa.

 Rahapulassa olevan maan on päästävä lainoittajien kanssa yhteisymmärrykseen talouden sopeutustoimista ja ryhdyttävä toteuttamaan niitä ennen kuin maan odottama 7,2 miljardin euron viimeinen lainaerä pannaan maksuun.

 Kreikka esitti viime viikolla listan toimia, jotka eivät vielä vakuuta muita euromaita.

Ateenan ovien avaaminen ulkopuolisille on Kreikalta selvä taipumisen merkki.

Vasemmistolaisen Alexis Tsiprasin hallitus on moneen kertaan vannonut, ettei kreikkalaisten vihaamalla, kulukuria valvoneella troikalla ole enää asiaa Kreikkaan.

"Kreikka ilmoitti, että he ovat valmiita päästämään teknisen työn käyntiin Ateenassa. Poliittinen yhteistyö käydään täällä Brysselissä keskiviikosta lähtien", valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sanoi maanantaina Brysselissä, jossa hän osallistui euromaiden valtiovarainministerien kokoukseen.

Kokouksessa ministerit tarkastelivat Kreikan esityksiä siitä, millaisiin toimiin se aikoo ryhtyä taloutensa tasapainottamiseksi. Hallitus suunnittelee muun muassa tulojen keräämistä uhkapeliluvilla ja turistien värväämistä käräyttämään veronkiertäjiä.

Kreikan eurokumppanit ovat tähän saakka valitelleet, että esitykset ovat riittämättömiä.

Ateenaan lähetettävät instituutioiden virkamiehet käyvät yhdessä kreikkalaisten kanssa läpi lainaohjelman tavoitteita ja suunniteltuja toimenpiteitä ja yrittävät saada pöytään oikeita laskelmia.

Samaan aikaan euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem, Kreikan hallitus ja instituutioiden edustajat jatkavat neuvotteluja Brysselissä.

Kreikka ja sen lainoittajat sopivat pari viikkoa sitten, että Kreikan nykyistä lainaohjelmaa jatketaan kesäkuun loppuun. Kreikka ei kuitenkaan saa jäljellä olevaa 7,2 miljardin euron lainaerää ennen kuin se on tarjoillut eurokumppaneilleen vakuuttavan listan talouden sopeutustoimia ja ryhtynyt todella toteuttamaan niitä.

Dijsselbloem moitti Kreikkaa maanantaina ajan hukkaamisesta. Samaa sanoi ministeri Rinne.

"Todettiin, että se prosessi ei ole lähtenyt liikkeelle sillä tavalla kuin on odotettu, että on jäänyt yhteistyö instituutioiden kanssa aika vähäiseksi."

Kreikan kassa alkaa olla tyhjä, ja se on jo joutunut ottamaan rahaa muun muassa eläkerahastoista.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat