Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kilpailu asiakkaista on laskenut lainamarginaaleja

Pankit kehittelevät asiakkaille uusia korkoturvatuotteita

Talous
 

Vähistä asuntolaina-asiakkaista käytiin viime vuonna tiukkaa kisaa pankkien välillä, mikä näkyi lainojen marginaaleissa. Sekä Nordea että Danske Bank vahvistavat, että marginaalit laskivat syksyn mittaan. Nyt kilpailutilanne on tasaantunut.

Halutut asiakkaat ovat Helsingissä voineet saada lainaa jälleen jopa alle prosentin marginaalilla.

Artikkeliin liittyvät

Kilpailutilanne on niin tiukka, että moni asiakas on onnistunut laskemaan lainamarginaaliaan asunnonvaihtotilanteessa, kun uutta lainaa on kilpailutettu pankkien välillä.

Pankkien mukaan asiakaskohtainen haitari on suuri.

"Siinä mielessä tilanne on ihan samanlainen kuin ennen. Marginaalihaarukka on 1–2 prosenttia riippuen asiakkaan tilanteesta, vakuuksista jne. Marginaali kuvaa nyt enemmän asiakkaan riskiä", Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Kenneth Kaarnimo sanoo.

Nordean Suomen pankkitoiminnan johtaja Topi Manner vahvistaa viestin.

"Marginaalien vaihteluväli on suuri ja valtaosa lainoista myönnetään välillä 1,2–2 prosenttia. Keskimarginaali on 1,45 prosenttia tällä hetkellä", Manner sanoo.

Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta ja sen päälle lisättävästä marginaalista. Lähes 95 prosenttia uuden asuntolainan ottajista valitsee viitekoroksi lyhyen markkinakoron eli euriborin. Pari prosenttia valitsee pankin oman prime-koron ja runsaat kolme prosenttia kiinteän koron.

Euribor-korot laskivat voimakkaasti viime vuoden aikana ja lyhimmät euriborit ovat käytännössä jo nollassa. Kuukauden euribor on käynyt aika ajoin jopa nollan alapuolella. Asuntolaina-asiakkaiden maksamat kokonaiskorot ovat siis hyvin matalia. Erityisesti vanhojen ennen finanssikriisiä otettujen lainojen marginaalit saattavat olla alle puoli prosenttia.

Korkotilanne on pakottanut pankit miettimään uusia keinoja turvata korkosaatavansa. Esimerkiksi Nordea otti vuosi sitten käyttöön korkoputki-nimisen tuotteen. Sillä asiakas saa suojan korkojen nousua vastaan. Toisaalta pankki saa suojan korkojen laskulle.

"Tämän tyyppinen tuote on ollut yritysluotoissa iät ajat arkipäivää. Tässä markkinatilanteessa tämä on ollut asiakkaille erittäin hyvä tuote", Manner sanoo.

Hänen mukaansa jopa puoleen uusista asuntolainoista otetaan korkoputki.

Kaarnimon mukaan myös Danske Bankissa on hankittu vastaavan tuotteen ottamista käyttöön. Perinteisesti asiakkaille on kaupattu korkokattoa, josta on maksettu erillinen maksu taikka sitten pidempää kiinteää korkoa.

Kummankaan suosio ei Kaarnimon mukaan ole ollut kovin suurta.

Mannerin mukaan työttömyyden, työkyvyttömyyden ja sairauden varalta suojaavia lainaturvavakuutuksiakin otetaan noin neljäsosaan lainoista.

Kaarnimon mukaan niiden suosio ei ole lisääntynyt.

"Vaikka tilastot näyttävät, että Suomen talous on mennyt kolme vuotta peräkkäin alaspäin, useimmilla ihmisillä on työtä ja maksukykyä. Suurella joukolla ei ole mitään suurempia ongelmia."

Kun korot ovat näin alhaalla, pankit suosittelevat mielellään asiakkaille säästämisen aloittamista samaan aikaan asuntolainan oton kanssa.

"Testaamme asiakkaiden maksuvaran sen mukaan, että korot olisivat kuudessa prosentissa. Se tarkoittaa, että asiakkaille jää lainanhoidon jälkeen rahaa myös säästettäväksi", Nordean Manner sanoo.

Jotkut pankit ovat myös sitoneet lainan hinnan esimerkiksi rahastosäästämiseen. HS:n tietojen mukaan ainakin Aktiasta on tarjottu matalampaa marginaalia asiakkaille, jotka ovat luvanneet säästää Aktian rahastoihin. Mannerin mukaan Nordeassa asiakkaan "potentiaali" vaikuttaa hintaan. Se voi tarkoittaa, että pankki arvioi, onko asiakkaalla mahdollisesti tulevaisuudessa tarvetta pankin myymille tuotteille, vaikka nyt otettaisiin pelkkä laina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat