Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusasiamiehen päätös paljasti kiusalliset kiistat – verottaja vaati salaamista

Oikeusasiamies poisti kohdat verottajan sisäisistä kiistoista

Talous
 
arnd wiegmann reutres
Verohallinto sai joulukuussa 2014 moitteita toiminnastaan tapauksessa, jossa selvitettiin liechtensteinilaisen LGT-pankin suomalaisten asiakkaiden verojen välttelyä. Osa päätöksestä oli salattu verohallinnon pyynnöstä.
Verohallinto sai joulukuussa 2014 moitteita toiminnastaan tapauksessa, jossa selvitettiin liechtensteinilaisen LGT-pankin suomalaisten asiakkaiden verojen välttelyä. Osa päätöksestä oli salattu verohallinnon pyynnöstä. Kuva: arnd wiegmann reutres

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on salannut osan Liechtensteinin veronkiertotapausta koskevaa päätöstään. HS:n tietojen mukaan salaamista pyysi Verohallinto.

Poistetut tiedot ovat Verohallinnon kannalta kiusallisia. Ne kertovat, että viraston sisällä on ollut epäilyjä sen omien toimien tehokkuuden suhteen.

Artikkeliin liittyvät

Sakslin antoi päätöksensä joulukuussa 2014. Siinä hän totesi, että Verohallinto toimi lainvastaisesti tutkiessaan Liechtensteiniin varoja piilottaneiden suomalaisten toimintaa.

Sakslinin mielestä näille määrätyt veronkorotukset olivat tavanomaisempia lievempiä ja asian tutkinta vei tarpeettoman kauan.

Liechtensteinin tapaus nousi esiin, kun Suomen verottaja sai osana kansainvälistä tietojenvaihtoa tietoja neljästätoista suomalaisesta, jotka olivat kätkeneet verottajan ulottumiin varoja 50–60 miljoonaa euroa.

HS on uutisoinut, että kiinnijääneiden joukossa ovat muiden muassa vuorineuvos Casimir Ehrnrooth sekä kahvia ja mausteita myymällä rikastuneen Pauligin suvun edustaja Bertel Paulig.

Joulukuussa julkistetusta päätöksestä on jätetty pois kahden sivun verran tekstiä. Poistoista ei ole mainintaa päätöksessä.

Poistetuista kohdista selviää, että Liechtensteinin tapauksen hoitaminen aiheutti kitkaa Verohallinnon sisällä.

Verohallinnon silloinen pääjohtaja Mirjami Laitinen asetti vuonna 2010 yksityishenkilöiden verovalvontaprojektin. Projektin tehokkuutta kuitenkin epäiltiin viraston sisällä.

"Projektista huolimatta operatiivisessa verotarkastusyksikössä oli epäilyjä tarkastustoiminnan tuloksellisuudesta, jopa niin paljon, että erään yksikön esimies keskeytti kaikki valvontatoimet omassa yksikössään. Tämä aiheutti muutaman kuukauden viivästymisen verotarkastusten aloittamiseen", Sakslin kirjoittaa päätöksen salatussa osassa.

Sakslinin mukaan tarkastustoimet viivästyivät myös sen takia, että "projektissa työskennelleillä virkamiehillä oli muita projektiin liittymättömiä tehtäviä".

Tapauksista vain yksi meni poliisitutkintaan. Se liittyi turkulaisen rakennusyrittäjän varoihin Liechtensteinissa. Lopulta keskusrikospoliisi päätti, ettei siinä ole syytä epäillä rikosta.

Toinen Sakslinin päätöksen salattu kohta koskee verohallinnon tekemää juridista arviointia siitä, voidaanko verottajan saamia tietoja käyttää verotuspäätöksissä.

Tiedot oli alun perin hankittu luvattomin keinoin, kun liechtensteinilaisen LGT-pankin entinen työntekijä Hans Kieber kopioi pankin asiakirjoja ja myi ne eteenpäin Saksan tiedustelupalvelulle.

Verohallinto kysyi asiasta tulkintaa valtakunnansyyttäjänvirastolta, jossa ei nähty esteitä käyttää materiaalia, vaikka asia olikin "tulkinnanvarainen". Länsi-Suomen veroviraston tarkastusyksikkö tekikin 15. joulukuuta 2010 tutkintapyynnön poliisille rakennusyrittäjän tapauksesta.

Kesällä 2013 korkein oikeus linjasi, että veronkorotus on rangaistus. Samasta asiasta ei voida tuomita ihmistä kahdesti niin sanotun "ne bis in idem" -periaatteen mukaan.

Linjauksen myötä muissa tapauksissa ei voitu enää tehdä rikostutkintaa.

"Korkeimman oikeuden ratkaisu vei mahdollisuudet tehdä tapauksissa enää tutkintapyyntöjä. Uudenmaan perintäyksikön asianvalvoja teki 5.8.2013 kolmetoista 'ei toimenpiteitä' -päätöstä", päätöksen salatussa osassa todetaan.

Ote apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä joulukuulta 2014. Kohta oli salattu julkaistusta versiosta.
Ote apulaisoikeusasiamiehen päätöksestä joulukuulta 2014. Kohta oli salattu julkaistusta versiosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat