Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naiset astuivat rautakauppojen johtoon

Rautakauppojen johtoon on noussut useita naisia. Samalla ala on murroksessa.

Talous
 
Sirpa Räihä HS
SOK:n rautakaupan johtaja Kristiina Nieminen, K-raudan ketjujohtaja Virpi Viinikainen, Väritukun toimitusjohtaja Ulla Pöllänen ja Starkin sekä Puukeskuksen kuluttajaliiketoiminnan myyntijohtaja Anne Koskinen uskovat, että naiseudesta ei ole ollut heille miehisellä alalla sen kummemmin haittaa kuin hyötyäkään.
SOK:n rautakaupan johtaja Kristiina Nieminen, K-raudan ketjujohtaja Virpi Viinikainen, Väritukun toimitusjohtaja Ulla Pöllänen ja Starkin sekä Puukeskuksen kuluttajaliiketoiminnan myyntijohtaja Anne Koskinen uskovat, että naiseudesta ei ole ollut heille miehisellä alalla sen kummemmin haittaa kuin hyötyäkään. Kuva: Sirpa Räihä HS

Kun Virpi Viinikainen aloitti K-raudan ketjujohtajana vajaat puolitoista vuotta sitten, hän oli tehtävässä kaikkien aikojen ensimmäinen nainen.

Kun Kristiina Nieminen oli perustamassa Bauhausia Suomeen 2001, hän oli koko kansainvälisen ketjun ensimmäinen naispuolinen tavaratalonjohtaja.

Fakta

Kevään trendejä rautakaupassa

 Terassirakentaminen jatkuu kiivaana. Värinä harmaa nousee.

 Betoni. Teollista tunnelmaa tuovien betonisten katto- ja seinäpaneelien valikomat ovat laajentuneet.

 Marokko-tyyli. Kuosien ja värien runsaus laatoissa ja tapeteissa. Tapetteja ja maaleja yhdistellään vapaasti.

 Kylpyhuoneen laatoituksessa tiililadonta, isot laatat ja värilliset saumat.

 Liitutaulumaali.

 Marmorikuviot.

 

Lähteet: Kristiina Nieminen, SOK, Virpi Viinikainen,
K-rauta, Ulla Pöllänen, Väritukku

Nyt Nieminen johtaa SOK:n rautakauppaa ja toimii alan yhdistyksen Rasin puheenjohtajana.

Eivätkä he ole ainoita naisia rautakaupan johtotehtävissä. Kollegoita ovat muun muassa Väritukun toimitusjohtaja Ulla Pöllänen sekä Starkin ja Puukeskuksen kuluttajaliiketoiminnan myyntijohtaja Anne Koskinen.

Rautanaiset ovat vallanneet stereotyyppisen miesten linnakkeen, mutta itse he eivät halua tehdä sukupuolesta numeroa.

"Jokainen on näissä hommissa henkilönä, ei naisena tai miehenä", Viinikainen kuittaa.

Sattumaa tai ei, naisten nousu rautakaupan johtotehtäviin osuu yhteen alan muutoksen kanssa. Rautakaupat haluavat tarjota yhä enemmän palveluja. Sisustukseen liittyvissä tuotteissa ne pyrkivät laajentamaan valikoimiaan ja seuraamaan aiempaa tiiviimmin trendejä.

Jo yli kymmenen vuotta sitten S-ryhmän Kodin Terra perustettiin tietoisesti "naisten rautakaupaksi", Nieminen kertoo. Kuitenkin myös K-raudassa ja jopa Starkissa sekä Puukeskuksessa, joiden asiakkaista valtaosa on ammattilaisia, naisten osuus kävijöistä on kasvanut.

"Yksin remontoivia ja jopa omakotitaloa rakentavia naisia on tullut yhä enemmän", Koskinen sanoo.

Ketkä?

Ulla Pöllänen, 53
Työskennellyt kaksi vuotta Väritukun toimitusjohtajana. Yli kymmenen vuoden ura Väritukussa. Tekemissään remonteissa keskittynyt purkuhommiin ja suunnitteluun.

Anne Koskinen, 46
Työskennellyt Starkin kuluttajaliiketoiminnasta vastaavana myyntijohtajana vuodesta 2008, viime keväästä alkaen myös Puukeskuksen myyntijohtajana. On remontoinut miehensä kanssa kolme asuntoa ja rakentanut terassia.

Kristiina Nieminen, 49
Johtanut SOK:n rautakauppaa viime syksystä. Tuli SOK:hon rakennusyhtiö Skanskasta. Kova remontoimaan ja tekemään itse.

Virpi Viinikainen, 41
Aloitti K-raudan ketjujohtajana puolitoista vuotta sitten. Työskennellyt eri tehtävissä Keskossa pian 20 vuotta. Innokas kotipuutarhuri ja pihan laittaja.

"Ja kun miehet osallistuvat lastenhoitoon, naiset osallistuvat enenevässä määrin myös remontointiin."

Ammattityömaillakin naisia on hänen mukaansa entistä enemmän.

Silti sukupuoliroolit näkyvät yhä siinä, että keskimääräistä naisasiakasta kiinnostavat rautakaupassa miestä enemmän pintamateriaalit.

Niemisen arvion mukaan nainen tekee 90 prosenttia pintamateriaalipäätöksistä. Keskimääräistä miestä taas kiinnostavat naista enemmän rakenteet sekä työvälineet ja -koneet.

"Kodeissa aika usein nainen on aloitteentekijä remontissa", Koskinen kuvaa.

"Naiset ovat keskimäärin visuaalisempia kuin miehet. Kun myymälät muuttuvat enemmän ideointipaikoiksi, uskon, että naisilla on siihen kehitykseen annettavaa", Nieminen sanoo.

Rautakauppojen muuttuminen naisellisemmiksi sopii yhteen kurjan taloustilanteen kanssa.

Niemisen mukaan koko alan liikevaihto on laskenut vuodesta 2011 noin kymmenen prosenttia.

Asuntokauppa käy nihkeästi, ja omakotitalojen aloituksia on viime vuosina ollut ennätyksellisen vähän. Tänä vuonna uusia omakotitaloja aloitetaan ennusteen mukaan alle 6 000.

Viime vuonna korjausrakentaminen meni uudisrakentamisen ohi. Nyt se vähä, mitä tehdään, on yhä enemmän tyypillisesti juuri naisasiakkaita kiinnostavaa pientä pintaremottia tai pihan ja puutarhan kohennusta.

Kun rautakaupat yrittävät saada hankalassa tilanteessa kassat kilisemään, sisustuksen ja trendien korostaminen voi olla toimiva idea.

"K-rautojen pitäisi olla vielä enemmänkin ajankohdassa kiinni. Jos halutaan käyntitiheyttä kasvattaa, näin se tapahtuu", Viinikainen sanoo.

"Silti asiakkailla on yhä erilaisia tarpeita. Ei saa unohtaa niitä asiakkaita, jotka haluavat tulla nopeasti hakemaan poranteriä."

Myös rautakauppojen huonomaineisen palvelun parantamisessa naisjohtajilla riittää ponnistelemista. Erilaisten suunnittelupalvelujen kysyntä kasvaa.

"On selvä trendi, että rautakaupoista on tullut yhä enemmän "do it for me" (tee se minulle) entisen "do it yourself" (tee se itse) -ajattelun sijaan", Väritukun Ulla Pöllänen toteaa.

Tähänkin sukupuoli vaikuttaa.

"Naiset ostavat enemmän palveluita. Miehille on edelleen tärkeä arvo se, että osaa käsillään itse tehdä", Viinikainen arvioi.

Neljä naisjohtajaa todistavat sukupuoliroolien murtuneen niin, että rautakauppa ei ole vain miesten valtakuntaa. Ainakin Väritukun Pölläsen mukaan niitä pitäisi murtaa nyt myös niin, että suunnittelu ja visuaalisuus ei olisi vain naisten valtakuntaa.

"Muutama kauppias on sanonut, että kunpa löytyisi joitakin nuoria kundejakin tekemään suunnittelua."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat