Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi rikkoo EU:n vajesääntöä

EU-maat huolestuivat jäsenmaiden erilaisesta kohtelusta

Talous
 

Suomen julkistalouden alijäämä on yllättäen rikkomassa EU:n budjettikurisääntöjä.

Tilastokeskuksen viime viikolla julkistaman arvion mukaan Suomen alijäämä nousi viime vuonna 3,4 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen eli yli EU:n salliman kolmen prosentin kynnysarvon.

Vajeen koko tuli yllätyksenä valtiovarainministeriölle, joka vielä viime syksynä ennusti alijäämän pysyvän 2,7 prosentissa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Samaa ennusti myös EU-komissio.

"Meille on itselle vähän epäselvää tällä hetkellä, että mistä tämä johtuu", valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) sanoi Brysselissä tänään tiistaina.

Hänen mukaansa syitä selvitellään parhaillaan valtiovarainministeriössä. 0,7 prosenttiyksikön eron taustalla on Rinteen mukaan verotulojen vähenemistä ja menojen kasvua.

Edellisen kerran Suomen vaje ylitti kolmen prosentin kynnysarvon vuonna 1996.

"Me ollaan nyt semmoisessa tilanteessa, että keskeinen asia on saada talouskasvua syntymään."

Suomi on rikkomassa myös toista EU:n vakaus- ja kasvusopimuksessa määriteltyä budjettikurisääntöä, koska julkinen velka on ylittämässä yhdessä sovitun 60 prosentin rajan.

Velkasuhteen ylityksestä ei tosin ole tulossa rangaistusta, koska rike selittyy Suomen sijoituksella yhteisiin kriisirahastoihin.

EU-komissiolla on oikeus laittaa budjettikurisääntöjä rikkovat jäsenmaat erityistarkkailuun ja määrätä tarvittaessa myös sakkoja, jos maa ei ryhdy tarvittaviin toimiin budjettinsa vakauttamiseksi.

Ranska vältti tiistaina jopa neljän miljardin euron sakot, kun EU-maiden valtiovarainministerit päättivät komission esityksen mukaisesta antaa ranskalaisille liekaa.

Ranska saa kaksi vuotta lisäaikaa budjettivajeensa kutistamiseen alle kolmeen prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Alun perin Ranskan piti saada vajeensa kuriin tämän vuoden aikana.

Kyseessä on jo kolmas kerta, kun Ranska saa EU-komissiolta armonaikaa.

Ranskan paapominen on synnyttänyt erimielisyyksiä niin komission sisällä kuin jäsenmaiden keskuudessa. EU-maat ovat olleet huolissaan siitä, sovelletaanko pieniin ja suuriin jäsenmaihin samoja sääntöjä.

"Kannettiin huolta siitä, että maiden koosta riippumatta kaikkia käsitellään samalla tavalla", Rinne kuvaili tiistaisen, Brysselissä pidetyn ministerikokouksen keskustelua.

Rinteen mukaan kaikki kokouksessa olivat kuitenkin komission esittämän lisäajan kannalla.

"Meillä ei ole mitään syytä epäillä sitä, etteikö komissio olisi tehnyt arviota puolueettomasti ja oikein."

Komission antamat helpotukset ovat herättäneet huolta myös vakaus- ja kasvusopimuksen uskottavuudesta.

Ennen velkakriisiä yhteisiä budjettikurisääntöjä rikottiin jatkuvasti, mutta kriisin aikana komissio on saanut uusia valtuuksia puuttua jäsenmaiden toimiin.

Rinteen mukaan ministerit olivat huolissaan kurin löysentymisestä.

"Minun mielestäni on tärkeää, että olemassa olevia sääntöjä noudatetaan sillä tavalla, että luottamus niihin säilyy."

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat