Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EKP:n elvytys vaikuttaa hitaasti

Keskuspankin elvytysohjelma on ainutlaatuinen kokeilu euron historiassa

Talous
 
Kai Pfaffenbach / Reuters
Euroopan keskuspankin päämaja Frankfurtissa.
Euroopan keskuspankin päämaja Frankfurtissa. Kuva: Kai Pfaffenbach / Reuters

Euroalueen kansalliset keskuspankit aloittivat maanantaina eurovaltioiden joukkolainojen ostamisen.

Osto-ohjelmalla eurojärjestelmä pyrkii lisäämään rahan tarjontaa, jotta liikepankkien kyky antaa yrityksille ja kotitalouksille lainaa entistä pienemmillä koroilla kasvaisi.

Eurojärjestelmän muodostavat kansalliset keskuspankit yhdessä Euroopan keskuspankin kanssa. Eurojärjestelmän tehtävänä on huolehtia eurosta ja euroalueen rahapolitiikasta, jossa tavoitteena on pitää inflaatiovauhti keskipitkällä aikavälillä hieman alle kahdessa prosentissa.

Suuren rahapoliittisen elvytyksen vaikutukset reaalitalouteen havaitaan todennäköisesti vasta ajan mittaan. Tosin valuuttamarkkinoilla vaikutukset ovat olleet jo suuria. Euro arvo suhteessa dollariin on heikennyt selvästi.

Historialliseksi 1 140 miljardin euron rahapoliittisen elvytyksen tekee se, että eurojärjestelmä ostaa ensi kerran historiansa aikana kaikkien eurovaltioiden joukkolainoja.

Eurovaltioiden joukkolainojen lisäksi Euroopan keskuspankki ostaa yksityisten omaisuusvakuudellisia arvopapereita ja katettuja joukkolainoja, mutta eurovaltioiden joukkolainojen osuus on suurin.

Eurojärjestelmä kohdistaa joukkolainojen ostamisen sen mukaan, mikä on kunkin eurovaltion osuus Euroopan keskuspankin maksetusta pääomasta. Se tarkoittaa, että eniten ostetaan suurten jäsenvaltioiden joukkolainoja ja vähiten pienten jäsenvaltioiden joukkolainoja. Kolme suurinta eurovaltiota ovat Saksa, Ranska ja Italia.

Kuukausittain eurojärjestelmä ostaa eri arvopapereita enintään 60 miljardilla eurolla, josta eurovaltioiden joukkolainojen osuus on noin 50 miljardia euroa.

Eurovaltioiden joukkolainoja ostaa EKP ja kunkin jäsenvaltion keskuspankki, joka vastaa myös mahdollisista luottotappioista. Suomen Pankki ostaa Suomen valtion joukkolainoja noin 14 miljardilla eurolla syyskuun 2016 loppuun mennessä.

Yhteisvastuullisesti eurojärjestelmä ostaa myös EU:n instituutioiden eli rahoituslaitosten joukkolainoja.

Yhteisvastuulliset hankinnat muodostuvat kahdesta eri tekijästä: Euroopan keskuspankin osuus ostettavista eurovaltioiden joukkolainoista on kahdeksan prosenttia. Lisäksi 12 prosenttia ostoista kohdistetaan EU:n rahoituslaitosten joukkolainoihin, joita ostaa EKP.

Asioita yksinkertaistamalla voidaan sanoa, että talous- ja rahaliitossa yhteisvastuu toteutuu rahapoliittisessa elvytysohjelmassa 20 prosenttisesti.

Rahoituslaitoksia, joiden joukkolainoja EKP ostaa, ovat esimerkiksi Euroopan investointipankki, Euroopan rahoitusvakausväline, Euroopan vakausmekanismi ja Pohjoismaiden investointipankki.

Ostettavia joukkolainoja on rajoitettu siten, että niiden erääntymiseen pitää olla vähintään kaksi vuotta ja enintään 30 vuotta.

Kaikki hankinnat tehdään markkinoilla, jolloin myyjinä ovat arvopapereihin sijoittaneet liikepankit ja sijoittajat.

Rahapoliittisella elvytyksellä on myös riskinsä kuten kaikilla arvopaperihankinnoilla.

Joukkolainojen kysynnän lisääntyminen tarkoittaa, että niiden hinta nousee ja tuottovaatimus eli korko pienenee. Siksi sijoittajat joutuvat miettimään vaihtoehtoisia sijoituskohteita, joissa tuotto olisi parempi kuin joukkolainoissa. Euroalueella ja Yhdysvalloissa osakkeet ovat jo ennätyksellisen kalliita muun muassa siksi, että sijoittajat ovat siirtäneet pääomiaan eurovaltioiden joukkolainoista osakkeisiin.

Osakkeiden kysynnän lisääntyminen nostaa niiden hintaa, mikä puolestaan aiheuttaa vaaran hintakuplalle. Pörssiromahdus euroalueella tai Yhdysvalloissa voisi aiheuttaa hyvin arvaamattomia seurauksia.

Yhdysvalloissa keskuspankki onnistui ilmeisen hyvin vahvistamaan talouskasvua ostamalla liikepankeilta ja sijoittajilta liittovaltion joukkolainoja ja asuntovakuudellisia arvopapereita.

Tosin osto-ohjelman ajoitus oli täysin eri kuin euroalueella: Yhdysvaltojen keskuspankki aloitti osto-ohjelman vuodenvaihteessa 2008–2009.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat