Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kataisen satojen miljardien investointirahasto etenee vauhdilla

Rinne: Päätökset Suomen mahdollisesta sijoituksesta tehdään vaalien jälkeen

Talous
 

EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen luotsaama 315 miljardin euron investointiohjelma rakentuu vauhdilla.

EU-maat sopivat tiistaina Brysselissä raameista, miten ohjelman keskeisin osa eli investointirahasto pitäisi niiden mielestä pystyttää.

"Tämä osoittaa, että jäsenvaltiot yrittävät tosissaan saada kansalaiset takaisin töihin ja Euroopan talouden takaisin kestävälle kasvu-uralle", Katainen kiitteli sopua tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Investointiohjelman on tarkoitus antaa vauhtia Euroopan taloudelle. Käytännössä investointiohjelma toimii siten, että pienellä, 21 miljardin euron julkisella alkupääomalla houkutellaan yksityisiä sijoittajia mukaan eurooppalaisiin hankkeisiin.

Investointirahaston alkupääoma tulee takausten muodossa EU:n budjetista ja Euroopan investointipankilta (EIP). EU panee likoon yhteiseen investointirahastoon 16 miljardia euroa ja EIP 5 miljardia euroa.

EU-rahalla tuettujen hankkeiden arvon toivotaan nousevan 315 miljardiin euroon.

Investointipakettia ympäri Eurooppaa viime kuukausina markkinoinut Katainen on yrittänyt houkutella jäsenmaita sijoittamaan ohjelmaan. Saksa, Ranska ja viimeisimpänä tiistaina Italia ovat luvanneet kukin 8 miljardia euroa. Espanja on luvannut sijoittaa 1,5 miljardia euroa.

Maat eivät tosin aio sijoittaa suoraan investointirahastoon vaan ainoastaan projekteihin, jotka saavat rahoitusta myös yhteisestä rahastosta. Jäsenmaat tekevät näin varmistaakseen, että sijoitukset menevät niitä itseä hyödyttäviin projekteihin.

"Meidän näkökulmastamme tämä ei ole lainkaan ongelma", Katainen sanoi.

Hän uskoo, että osa jäsenmaiden tekemistä sijoituksista menee joka tapauksessa rajat ylittäviin hankkeisiin.

Valtiovarainministeri Antti Rinteen (sd) mukaan Suomi ei ole vielä päättänyt, sijoittaako se ohjelmaan.

"Luulen että päätökset menee tässä tilanteessa vaalien jälkeen", Rinne sanoi tiistaina Brysselissä.

"Meillä on tällä hetkellä aika hankala rahoitustilanne Suomessa, niin joutuu tarkkaan miettimään mikä on paras vaihtoehto käyttää meidän omia rahoja."

Rinne pitää jäsenmaiden saavuttamaa sopua investointirahastosta hyvänä.

Tärkeää Suomen näkökulmasta on ollut muun muassa se, ettei kolmivuotiseksi suunnitellusta investointiohjelmasta korvamerkitä rahaa millekään jäsenmaalle, alueelle tai sektorille.

Suomea miellyttää myös rahaston hallintorakenne, josta jäsenmaat on jätetty ulos.

Hallinto toimii siten, että itsenäinen, asiantuntijoista koostuva investointikomitea valitsee rahoitusta saavat projektit. Se on vastuullinen rahaston johtokunnalle, joka puolestaan koostuu komission ja EIP:n jäsenistä ja päättää sijoitusten ja rahaston toiminnan yleislinjoista.

Jäsenmaat haluttiin pitää johtokunnan ulkopuolella, jotta investointipäätökset tehtäisiin mahdollisimman puolueettomasti.

Katainen korosti tiistaina sitä, että uusi rahasto tuo "lisäarvoa" Euroopan investointipankin jo nykyään harjoittamalle lainoitustoiminnalle.

Rahaston toiminta eroaa EIP:n normaalista lainoitustoiminnasta siten, että se sijoittaa riskialttiimpiin projekteihin ja kantaa ensimmäiset tappiot mahdollisista riskisijoituksista.

Seuraavaksi investointirahasto menee EU-parlamentin käsiteltäväksi.

Katainen toivoo, että lainsäädäntötyö saadaan päätökseen kesäkuun loppuun mennessä.

Tämä tarkoittaa hänen mukaansa, että investointirahasto voisi antaa ensimmäiset lainansa syys- tai lokakuussa.

Virve Kähkönen HS
Bryssel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat