Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neste Oil myi diesellisenssejä Ruotsiin

Sopimus saattaa vaikuttaa patenttiriitaan UPM:n kanssa

Talous
 
Leif Rosas
Neste Oilin jalostamo Porvoon Kilpilahdessa.
Neste Oilin jalostamo Porvoon Kilpilahdessa. Kuva: Leif Rosas

Valtion polttoaineyhtiö Neste Oil ja ruotsalainen öljynjalostaja Preem ovat päässeet lisenssisopimukseen, jolla Preem nostaa uusiutuvan dieselinsä laatua Göteborgin-jalostamollaan. Preem voi käyttää tuotannossaan Nesteen Nexbtl-patentteja.

Nexbtl-menetelmällä valmistettu diesel on koostumukseltaan fossiilisen polttoaineen kaltainen hiilivety, jonka lähtöaineita ovat kasviöljyt tai eläinperäiset rasvat. Neste on investoinut menetelmänsä kehittämiseen kymmeniä miljoonia euroja.

Preem valmistaa Göteborgissa dieseliä myös pihkasta eli mäntyöljystä, joka on selluteollisuuden sivutuote. Suomessa pihkadieseliä tuottaa metsäyhtiö UPM, jonka Lappeenrannan laitos aloitti kaupallisen tuotantonsa tammikuussa.

Lappeenrannan biodieseltehdas saa pääosan mäntyöljystä omilta tehtailtaan, mutta se joutuu ostamaan vajaan kolmanneksen raaka-aineesta muilta sellunvalmistajilta, muun muassa Stora Ensolta.

Neste ja UPM ovat riitautuneet biodieselpatenteista, sillä Nesteen mielestä metsäyhtiö on loukannut Nesteen patentteja. UPM sanoo kehittäneensä oman jalostusmenetelmänsä ja kiistää loukkaukset.

UPM on myös vaatinut Nesteen patenttien mitätöimistä ja väittää, että niissä ei ole keksinnöllisyyttä eikä uutuutta. Patenttiriitoja käsitellään sekä Helsingin käräjäoikeudessa että markkinaoikeudessa.

Teknologiajohtaja Lars Peter Lindforsin mukaan Preem-sopimus tarkoittaa sitä, että Nesteen osaamista arvostetaan eikä yhtiö yritä estää kilpailijoiden pääsyä markkinoille. Hänen mukaansa sopimusta voi tulkita siten, että Nexbtl on aito patentti pihkadieselin valmistamiseen.

"Nyt Preem tunnustaa meidän teknologiamme", Lindfors sanoo.

Takavuosina Preem tunnettiin nimellä OK Petroleum. 1990-luvun puolivälissä yhtiön osti saudiarabialainen liikemies Mohammed al-Amoudi.

Preem on Ruotsin suurin polttoaineyhtiö, jolla on jalostamot Göteborgissa ja Lysekilissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat