Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Professori ihmettelee Liechtenstein-salailua

Olli Mäenpään mielestä verottajan sisäiset erimielisyydet eivät ole salassa pidettävää tietoa

Talous
 
Olli Mäenpää
Olli Mäenpää

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ihmettelee eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen päätöstä salata kohtia Liechtenstein-päätöksestään. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin on salannut kaksi sivua Liechtensteinin veronkiertotapauksesta koskevasta päätöksestään.

Poistetut tiedot ovat Verohallituksen kannalta kiusallisia. Ne kertovat, että viraston sisällä on ollut epäilyjä sen omien toimien tehokkuuden suhteen.

Julkisuuslakiin erikoistunut Olli Mäenpää kävi poistetut kohdat lävitse HS:n pyynnöstä.

Hänen mukaansa apulaisoikeusasiamiehen sensuroimat kohdat eivät ole salaista tietoa ollenkaan, vaan kertovat ainoastaan asian käsittelystä verohallinnossa sekä sisäisistä erimielisyyksistä.

"Salassapidolla on tarkoitus suojata verovelvollisten yksityisyyttä, mutta näissä kohdissa ei sellaisia tietoja ole ollenkaan."

Mäenpää ihmettelee myös sitä, että apulaisoikeusasiamies siirsi päätöksen salassapidosta verohallinnolle.

"Jokaisen viranomaisen on kyettävä itse tekemään päätös oman asiakirjansa salaisista kohdista ja perusteltava ne", Mäenpää sanoo.

Apulaisoikeusasiamies ei ollut päätöksen julkisessa versiossa perustellut mitenkään kohtien poistamista. Oikeusasiamiehen kanslia perusteli tiistaina tiedotteella salauspäätöstä sillä, että verohallinnon Liechtenstein-selvityksen julkisuudesta on meneillään kiista Helsingin hallinto-oikeudessa.

Mäenpään mukaan tällä ei ole merkitystä, sillä apulaisoikeusasiamiehen salaamiin kohtiin ei ole odotettavissa lisävalaistusta hallinto-oikeudesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat