Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Optikoilla menee hyvin koska kansa vanhenee

Optikkoliikkeet ovat kaupan alalla harvinaisuus: silmälasien myynti kasvoi viime vuonna liki kuusi prosenttia. Ulkomaiset verkkokauppiaat eivät nakerra myyntiä.

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Kirkkonummelainen Outi Lassila sovitti uusia kehyksiä Optikko Arvolan myymälässä Helsingissä tiistaina. Lassilan mukaan hinta ei ole lasien valinnassa tärkein kriteeri.
Kirkkonummelainen Outi Lassila sovitti uusia kehyksiä Optikko Arvolan myymälässä Helsingissä tiistaina. Lassilan mukaan hinta ei ole lasien valinnassa tärkein kriteeri. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ikääntyminen on elinkeinoelämän yksi suuria murheita, mutta ainakin yksi ala voi iloita vanhenemisesta. Optikoilla riittää asiakkaita, kun ikänäkö vaivaa yhä useampia.

"Meidän kohderyhmämme on yli 40-vuotiaat", sanoo markkinajohtaja Instru optiikan toimitusjohtaja Catarina Fagerholm.

Suomen taloustilanteeseen nähden optikkoliikkeillä meni viime vuonna harvinaisen hyvin. Optinen ala kasvatti myyntiään liki kuusi prosenttia, ja silmälaseja meni kaupaksi 311 miljoonalla eurolla.

Optikot ovat kaupan alalla harvinaisuus, sillä ostovoiman heikko kehitys ja ulkomainen verkkokauppa ovat rokottaneet myyntiä monella alalla. Vähittäiskauppa väheni viime vuonna Suomessa prosentin ja erikoiskauppojen myynti vielä selvästi enemmän.

Optikkoyrityksiä edustavan Suomen optisen toimialan toimitusjohtaja Panu Tast kertoo, että erityisesti moniteholasien kehittyminen on kasvattanut myyntiä ja lasien keskihintaa. Moniteholasit auttavat näkemistä kaikilla etäisyyksillä.

"Meillä Suomessa yksilölliset modernit linssiratkaisut ovat hyvin voimakkaasti lyöneet läpi", Tast sanoo.

Artikkeliin liittyvät

Muista kaupan aloista optikkoliikkeet eroavat myös sikäli, että ulkomaiset verkkotoimijat eivät ole juuri nakertaneet kotimaisten kauppiaiden myyntiä. Instrun Fagerholm uskoo, että kuluttajien kiinnostus verkkokauppaa kohtaan on jopa vähentynyt, koska moni on pettynyt verkosta ostamiinsa tuotteisiin.

Kehyksien ja linssien myynti verkon kautta on Tastin mukaan lähes olematonta. Niiden ostaminen vaatii palvelua, jota tietokoneen äärellä on vaikea saada.

"Tärkeää on, että kehyksiä pääsee kokeilemaan ja katsomaan eri suunnista, ja monitehot vaativat tarkkaa mitoitusta", Tast sanoo.

Piilolasien myynnistä liki puolet tapahtuu verkossa, mutta myyntiä hallitsevat Tastin mukaan samat ketjut kuin perinteistäkin kauppaa.

Silmälasien myynti keskittyy Suomessa voimakkaasti. Ketjut ovat laajentuneet niin omilla myymälöillään kuin houkuttelemalla itsenäisiä optikoita ketjun brändin alle.

Viiden suuren ketjun osuus myynnistä kasvoi edelleen viime vuonna, ja osuus oli jo yli 85 prosenttia. Erityisesti brittiläisen Specsaversin tulo Suomeen vuonna 2007 kiristi kilpailua ja vauhditti keskittymistä.

"Samat ilmiöt, mitkä ovat näkyneet muussa erikoiskaupassa aikaisemmin, ovat tulleet meille viiveellä", Tast sanoo.

Tastin mukaan keskittyminen on "normaalia kaupan logiikkaa". Suuret ketjut saavat koosta etuja, joihin itsenäinen yrittäjä ei välttämättä voi yltää.

Kaikki yrittäjät eivät haikaile osaksi ketjuja. Helsinkiläisen Optikko Arvolan yrittäjä Ilkka Arvola sanoo, että ketjuun kuulumaton yrittäjä on "villi ja vapaa".

"Kilpailu on kovaa, mutta itsenäisten puolella meillä on paljon vapaampaa", Arvola kertoo.

Arvolan mukaan ikääntyminen ei väistämättä kasvata optikkojen liiketoimintaa, sillä kun ikää tulee enemmän, silmälasien vaihtamisen väli saattaa pidentyä. Parhaita asiakkaita ovat Arvolan mielestä 50–60-vuotiaat naiset.

Arvolan liikkeessä kirkkonummelainen Outi Lassila sovitti tiistaina uusia moniteholaseja.

Lassila on ostanut silmälaseja aiemmin sekä ketjumyymälöistä että Virosta, mutta hän on palaamassa itsenäisen liikkeen asiakkaaksi. Arvolan valikoimat miellyttävät, ja Viron-reissulla valitut lasit tulivat postissa viimeistelemättöminä.

"Hintaluokalla ei ole väliä, kunhan lasit toimivat. Näkeminen on ensisijaista", Lassila sanoo.

Oikaisu 12.3.2015 kello 9.50: Optikkoliikkeitä käsittelevässä grafiikassa oli kaksi virhettä. Ketjujen ulkopuolisten liikkeiden ja verkkokauppojen markkinaosuus pienentyi viime vuonna 1,9 prosenttiyksikköä, ei kasvanut. Synsamin markkinaosuus ei kasvanut 0,2:ta prosenttiyksikköä vaan pieneni tämän verran.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat