Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea: Kasvu vaatii rajuja uudistuksia

"Ensi vuonna mahdollisuus 1,5 prosentin talouskasvuun, jos saadaan määrätietoinen hallitus."

Talous
 

Nordean ekonomistit arvioivat, että Suomen taloudella on mahdollisuus lähteä jo kuluvana vuonna nousun alkuun, mutta vain jos maahan saadaan rohkeisiin uudistuksiin pystyvä hallitus.

Nordean ennustetta esittelivät keskiviikkona pankin ekonomistit Aki Kangasharju ja Pasi Sorjonen.

Jos uusi hallitus pystyy kilpailukykyä parantaviin uudistuksiin, yritysten ja kotitalouksien luottamus voi palautua. Se vauhdittaa vientiä, investointeja ja uusien työpaikkojen syntymistä.

Tukea antaa Euroopan elpyminen sekä öljyn väliaikainen halpeneminen.

Ekonomistit arvioivat, että vaikka kasvu käynnistyisikin tänä vuonna, kokonaistuotanto jää heikon lähtötason vuoksi viime vuoden tasolle.

Heikko kotimainen kysyntä painaa kasvua saman verran kuin ulkomaankauppa ja halvempi öljy vauhdittavat.

Ensi vuonna kasvu voi vauhdittua 1,5 prosenttiin, edellyttäen, että uusi hallitus aloittaa määrätietoiset "ennennäkemättömät" uudistukset.

Kangasharju sanoi tarkoittavansa uudistuksilla pääasiassa niitä samoja uudistuksia, joita nykyinen hallitus on yrittänyt viedä läpi, mukaan lukien sote-uudistus.

Lisäksi Suomen pitäisi kasvattaa selvästi yritysten saamaa tukea ja rohkaisua tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Suomi on Kangasharjun mukaan jäänyt tällä alalla jälkeen, vaikka yleinen käsitys saattaa olla toinen. "Se ehkä johtuu siitä, että Suomessa tutkimus- ja kehittämistoimintamenoihin lasketaan mukaan rahoitus yliopistoille."

Kangasharjun ja Sorjosen mukaan Suomen työmarkkinat vaativat rajuja uudistuksia, jos puolueiden esittämää 200 000 työpaikan lisäystä aiotaan vakavissaan tavoitella.

Tällaiseen tavoitteeseen pääsy yhden vaalikauden aikana on ekonomistien mukaan täyttä utopiaa, ja se on vaikeaa, vaikka tavoite venytetään kymmeneen vuoteen.

Jos nykyinen lama jätetään huomiotta, työpaikkojen määrä on lisääntynyt vuodesta 1975 keskimäärin 0,3 prosenttia vuodessa. 200 000 työpaikan lisäys kymmenessä vuodessa vaatii Nordean mukaan 0,8 prosentin työllisten lisäystä vuodessa.

Työpaikkojen määrä voi lisääntyä, jos työn tuottavuutta onnistutaan nostamaan. Toinen keino parantaa työllisyyttä on synnyttää runsaasti matalapalkkaisia töitä ja lisäksi estää reaalipalkkojen nousun pitkäksi ajaksi, eli jäädyttää nykyisten työllisten palkkataso.

"200 000 työpaikan luominen kymmenessä vuodessa tarkoittaisi, että tuottavuuden kohottamiselle on rakennettava ennennäkemättömät kannustimet, palkkatason nousua on suitsittava ja palkkahaitaria levennettävä", Kangasharju sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat