Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeustieteilijät hämmästelevät Fortumin jälkiveroista tehtyä valitusta

Energiayhtiö sai vuodelta 2007 isot jälkiverot, jotka kumottiin viime elokuussa

Talous
 

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on yllättäen valittanut energiayhtiö Fortumin hylätyistä jälkiverotuspäätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen.

Viime elokuussa verotuksen oikaisulautakunta hyväksyi Fortumin vaatimuksen 136 miljoonan euron jälkiverojen kumoamisesta vuodelta 2007. Jälkiverot oli määrätty siirtohinnoittelua koskevan säännöksen perusteella.

Hallinto-oikeudelle tekemässään valituksessa veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö puolestaan vetoaa yllättäen veronkiertoa koskevaan säännökseen. Kiistassa on kyse Fortumin rahoitustuloista belgialaisesta ja hollantilaisesta rahoitusyhtiöstä ja niiden verottamisesta Suomessa.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on Verohallinnon elin, joka valvoo veronsaajien oikeutta verotuksessa ja verotusta koskevassa muutoksenhaussa.

"Verotarkastus on tehty yksinomaan siirtohinnoittelua koskevan säännöksen nojalla. Jos kesken prosessin tuodaan esille uusi oikeudellinen väite, pitäisi prosessi aloittaa alusta perustuen uuteen väitteeseen", sanoo Turun yliopiston finanssioikeuden professori Jaakko Ossa.

Verotuksen oikaisulautakunta kumosi Fortumin jälkiverotuspäätöksen korkeimman hallinto-oikeuden viime kesänä tekemän ratkaisun takia.

Korkein hallinto-oikeus katsoi toisen yrityksen tapauksessa, että verottajan tulkinta siirtohinnoittelusta on laiton. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan verottaja ei voi tulkita konserniyhtiölle annettua lainaa oman pääoman ehtoiseksi sijoitukseksi.

"Asiassa on jo aikaisemmin todettu, että veronkiertosäännöstä ei voida soveltaa. Siksi on hyvin erikoista, että veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö katsoo, että veronkiertosäännös voisi tulla kyseeseen. Ei tällainen menettely missään tapauksessa ole asianmukaista."

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää ei näe perusteita valituksen tutkimiselle, koska verotuksen oikaisun määräaika vuoden 2007 verotuksesta on päättynyt.

"Verotuspäätös on siis saanut lainvoiman muilta kuin siirtohinnoittelua koskevilta osilta. Jos verottaja olisi halunnut oikaista verotusta verokiertosäännöksen perusteella, olisi oikaisu pitänyt tehdä vuoden 2013 loppuun mennessä. Tätä määräaikaa ei nähdäkseni voi pidentää tekemällä veronkiertoa koskeva valitus jälkeenpäin", sanoo Mäenpää.

Kansainvälisen vero-oikeuden professori Marjaana Helminen pitää myös Veronsaajien oikeudenvalvontayksikön toimintaa ongelmallisena.

"Kyseenalaista tässä tapauksessa on se, että kesken prosessin otetaan esiin aivan uusi säännös. Verovelvollisen oikeusturvan kannalta on ongelmallista, että kesken prosessin tulee esiin veronkiertoväite, johon verovelvollinen ei ole aikaisemmin voinut edes ottaa kantaa. Tavallaan myös ymmärrän, että veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö haluaa vielä selvyyden asiaan uuden säännöksen perusteella", sanoo Helminen.

Joulukuussa verottaja päätti oma-aloitteisesti olla verottamatta Fortumin rahoitustoimintaa belgialaisissa ja hollantilaisissa yhtiöissä vuosilta 2008–2011. Tapaukset ovat identtisiä vuoden 2007 tapauksen kanssa.

Veronsaajien oikeudenvalvontayksikkö on valittanut hallinto-oikeuteen myös vuosien 2008–2011 osalta. Fortum ilmoittaa maksaneensa verot rahoitustuloista jo kertaalleen Belgiaan ja Hollantiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat