Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finavia vei Luhdalta ja Stockmannilta Helsinki-Vantaan myymälätilat

Talous
 
Markus Jokela HS
Thaimaalainen Kamonwan Rriamranesee sovitteli villamyssyä lentokentän Luhdan myymälässä viime viikon perjantaina.
Thaimaalainen Kamonwan Rriamranesee sovitteli villamyssyä lentokentän Luhdan myymälässä viime viikon perjantaina. Kuva: Markus Jokela HS

Luhta ja Stockmann ovat lopettamassa myymälöitään Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Päätökset johtuvat lentoaseman omistavan Finavian uudesta linjasta, jonka mukaan isoissa tiloissa toimineet kaupat on haluttu ahtaa pieniin putiikkeihin.

Luhta lähtee lentokentältä kokonaan, kun sen vuokrasopimus tämän kuun lopussa päättyy.

"Meille tarjottiin 40 neliön tilaa, kun meillä on nyt käytössä 200 neliötä. Se olisi käytännössä ollut kioskimainen tila", Luhta-vaatteita tekevän L-Fashion Groupin kehitysjohtaja Jukka Pietarila sanoo.

Pietarilan mukaan vaatekauppaa ei ole järkevää käydä niin pienessä tilassa, vaan Luhta olisi tarvinnut vähintään sata neliötä.

"Nykyisessä tilassa kauppa on käynyt erittäin hyvin ja olisimme mielellään jääneet siihen."

Stockmann joutui väistymään uuden tax-free-myymälän tieltä jo viime elokuussa. Ennen tavaratalon liiketila oli keskellä kauppakäytävää, nyt se on syrjemmällä ja huomattavasti alkuperäistä pienempi. Stockmann on päättänyt lopettaa lentoaseman kaupan kokonaan.

"Lopettamispäätös johtuu myös Stockmannin laajemmasta strategiasta, johon kuuluu keskittyminen tavarataloihin. Erillisistä myymälöistä luovutaan", viestintäjohtaja Nora Malin sanoo.

Suurten kauppiaiden lähtö liittyy lentoaseman liiketilojen myllerrykseen. Finavia on esimerkiksi luopunut omasta tax-free-kaupasta kokonaan ja ottanut tilalle vuokralaiseksi kansainvälisen jätin World Duty Free Groupin.

Lentokentälle on haluttu tuoda myös lisää kansainvälisiä merkkiputiikkeja.

Lentoaseman johtajan Ville Haapasaaren mukaan eri tilojen vuokrasopimukset kilpailutetaan aina, mutta joissain tapauksissa kilpailutus tehdään kohdennetusti lentoaseman toivomille tuotemerkeille tai toimijoille.

"Vuokraisäntinä määritämme, mitä tuotevalikoimaa mihinkin kohtaan valitaan. Erityisesti aasialaiset kauttakulkumatkustajat odottavat kalliimpaa tuotetarjontaa", Haapasaari sanoo.

Finavia on houkutellut kentälle muun muassa Bossin, Versacen ja Burberryn edustukset. Muutama vuosi sitten luksuskauppoja ei lentokentällä juuri ollut.

Haapasaaren mukaan lentokenttäyhtiö haluaa kuitenkin pitää huolen siitä, että tarjontaa on kaikille matkustajaryhmille. Monet suomalaisia tuotteita myyvät myymälät ovat jäämässä kuten Marimekko, Muumi-kauppa ja Kankurin tupa.

Finavia pyrkii saamaan tiloistaan myös mahdollisimman hyvän tuoton. Vuokralaiset maksavat Finavialle pääsääntöisesti liikevaihtoon sidottua vuokraa. Finavia siis edellyttää kauppiailtaan, että neliötä kohti myyntiä pitää olla riittävästi.

Luhdan Pietarilan mukaan sopimuksen kariutumisessa oli kyse juuri "tämän tyyppisistä asioista".

"Uskomme, että pystymme laajemmalla valikoimalla kasvattamaan matkustajien keskiostosta. Kalliimmassa sortimentissa ostokset voivat olla hyvinkin suuria", Finavian Haapasaari sanoo.

Yhtiö on saanut kielteistä palautetta siitä, että kotimaan matkustajat eivät enää voi tehdä ostoksia tax-free-kaupan yhteydessä. Tilanne muuttui, kun kauppa siirtyi World Duty Free Groupille.

"Olemme kannustaneet uutta toimijaa järjestämään tämän asian, mutta toistaiseksi he eivät ole siinä onnistuneet. Myynnin salliminen kotimaan matkustajille edellyttäisi erillistä varastoa ja jotain muita järjestelyjä, kun kyse on erilaisesta verotuksesta", Haapasaari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat