Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heikko euro ei hyödytä Suomen vientiä – valuuttakilvassa jo sodan piirteitä

Kaikki pyrkivät kilvan heikentämään valuuttaansa suhteessa muihin

Talous
 
Lauri Rotko
Metsä Group on yksi suomalaisyhtiöistä, jotka hyötyvät euron heikkenemisestä. Kuvassa yhtiön sellutehdas Äänekoskella. Se aiotaan lopettaa, kun tilalle rakennetaan uusibiotuotetehdas.
Metsä Group on yksi suomalaisyhtiöistä, jotka hyötyvät euron heikkenemisestä. Kuvassa yhtiön sellutehdas Äänekoskella. Se aiotaan lopettaa, kun tilalle rakennetaan uusibiotuotetehdas. Kuva: Lauri Rotko

Euro on halventunut eli devalvoitunut suhteessa dollariin yli 20 prosenttia vuodessa. Miksi teollisuus ei siis riemuitse?

Perinteisesti valuutan heikkeneminen on tiennyt Suomen viennille hulppeita aikoja, koska palkat on maksettu halventuneessa valuutassa ja myyntitulot on saatu kallistuneessa valuutassa.

Näin ei ole enää. Vaikka euro on heikentynyt suhteessa dollariin, niin suhteessa tärkeimpiin vientivaluuttoihin se on pysynyt ennallaan tai jopa vahvistunut.

Suomen tärkein vientimaa on Saksa, joka on myös eurovaltio. Euron arvon heilahtelu ei siis vaikuta Saksan-vientiin suuntaan eikä toiseen. Tullin tilastojen mukaan Suomeen tavaraviennin arvosta 34 prosenttia meni viime vuonna euromaihin.

"Rupla, joka on meidän kolmanneksi tärkeimmän vientimaan valuutta, on toisaalta romahtanut. Venäjälle suuntautuvan viennin kilpailukyky on siis vain heikentynyt entisestään kuluneen vuoden aikana", sanoo Nordean tutkimusjohtaja Aki Kangasharju.

Viime vuoden alussa eurolla sai 45 ruplaa, nykyään jo noin 65 ruplaa.

Suomen vienti väheni Venäjälle 14 prosenttia viime vuoden aikana. Syynä on valuuttakurssin lisäksi Venäjän heikko taloustilanne ja talouspakotteet.

Suomen toiseksi tärkein vientimaa on Ruotsi, mutta kruunukin on heikentynyt tasatahtia euron kanssa. Tällä hetkellä euro on jopa hivenen vahvempi suhteessa kruunuun kuin vuosi sitten.

"Ruotsin keskuspankki elvyttää, mikä heikentää kruunua", Kangasharju sanoo.

Ruotsin Riksbanken on monen muun keskuspankin lailla yrittänyt sysätä taloutta kasvuun ja torjua hintojen laskukierrettä eli deflaatiota laskemalla korkoja ja ostamalla arvopapereita markkinoilta. Samalla se tulee heikentäneeksi kruunua.

"Kaikkiaan 18 keskuspankkia elvyttää nyt taloutta samankaltaisin keinoin. Jonkun mielestä voitaisiin jo puhua valuuttasodasta, mikä sen määritelmä sitten onkaan", Kangasharju sanoo.

Valuuttasodalla tarkoitetaan yleensä sitä, että valtiot ja niiden keskuspankit yrittävät kilvan estää valuuttojaan vahvistumasta suhteessa toisiinsa.

Yhdysvallat on poikkeus. Se on viime vuodesta lähtien sallinut dollarin vahvistuvan, koska maan talous kasvaa vakaasti. Yhdysvaltojen keskuspankki on purkanut elvytystoimia ja vihjaillut korkojen nostamisesta. Myös Kiina on antanut valuuttansa yuanin vahvistua suhteessa euroon.

"Kiinastakin on tullut nyt heikompia kasvulukuja, ja on spekuloitu lähteekö Kiina taas heikentämään valuuttaa", Kangasharju sanoo.

Viennissä maat ja valuutat eivät välttämättä ole ihan sama asia. Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas arvioi, että esimerkiksi dollarimääräisen viennin osuus on noin viidennes koko viennistä, vaikka Pohjois-Amerikkaan Suomen viennistä menee alle kymmenesosa. Monet raaka-aineet kuten metallit tai vaikkapa havusellu hinnoitellaan maailmankaupassa dollareissa.

Myös euron osuus ulkomaankaupasta on suurempi kuin pelkkien euromaiden osuus.

"Jotkin yritykset toki hyötyvät tilanteesta, mutta kokonaisuudessaan euron heikkenemisestä ei ole paljon apua", Palokangas sanoo.

Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas
Teknologiateollisuuden pääekonomisti Jukka Palokangas

Yksi euron heikkenemisestä hyötyvä on metsäyhtiö Metsä Group. Sellunvalmistus on Metsä Groupin keskeisimpiä toimialoja. Sellukauppaa käydään dollareissa.

"Euron kymmenen prosentin heikkeneminen suhteessa dollariin lisää liiketulosta vuositasolla noin 100 miljoonalla eurolla. Laskelmassa on otettu huomioon euron heikkenemisestä aiheutuvien tulojen lisääntymisen ohella tiettyjen kustannusten nousu" sanoo Metsä Groupin talous- ja rahoitusjohtaja Vesa-Pekka Takala.

Konepajayhtiö Wärtsilälle euron heikkenemisestä on myös hyötyä.

"Myymme tuotteemme pääasiassa euroissa. Kun dollari vahvistuu euroon verrattuna, meidän tuotteemme ovat dollarimarkkinoilla kilpailukykyisempiä. Etenkin voimalaitosten puolella meillä on parempi asema euron heikkenemisen takia dollaripainotteisilla markkinoilla", sanoo Wärtsilän talous- ja rahoitusjohtaja Marco Wirén.

Hänen mukaansa yhtiön kustannuksiin euron heikkenemisellä ei ole juuri vaikutusta.

Verkkolaitteita valmistavalle Nokialle euron heikkenemisestä suhteessa dollariin on vain vähän hyötyä.

Vuonna 2014 noin 30 prosenttia yhtiön myynnistä ja noin 35 prosenttia kustannuksista oli euromääräisiä. Nokian myynnistä 70 prosenttia ja kustannuksista 65 prosenttia oli muissa valuutoissa kun eurossa.

"Euron heikkeneminen kasvattaa yhtiön euromääräistä kokonaismyyntiä ja vastaavasti myös kasvattaa euromääräisiä kokonaiskustannuksia. Nettovaikutus jää jonkin verran positiiviseksi", yhtiö kommentoi sähköpostitse HS:lle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat