Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö syyttää: Lapset tekevät H&M:n vaatteita

Kambodžan vaatetehtailla lapset tekevät töitä aikuisten tahtiin

Talous
 
Human Rights Watch
Kambodžalaisia tehdastyöläisiä Phnom Penhissä.
Kambodžalaisia tehdastyöläisiä Phnom Penhissä. Kuva: Human Rights Watch

Kansainvälisten vaateliikkeiden tavarantoimittajat Kambodžassa hyödyntävät lapsityövoimaa ja kiertävät työntekijöitä suojaavaa lainsäädäntöä, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (HRW) torstaina julkaistussa raportissa.

Raportissa kerrotaan, että huonosti kohdeltujen työntekijöiden valmistamia vaatteita myyvät ainakin H&M, Marks & Spencer ja Gap.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi torstaina laajasti H&M:n osuudesta rikkomuksissa.

"Olemme pyytäneet HRW:ltä, että he jakaisivat meille tiedot raportissa mainituista H&M-tavarantoimittajista, että voisimme tarkastaa tilanteen paikan päällä, mutta HRW ei ole halunnut tehdä sitä", viestitti H&M:n viestintäosasto SVT:lle.

Ruotsalaisen H&M:n Kambodžan-tehtaiden työntekijöiden huonosta kohtelusta on kerrottu jo vuodesta 2011 alkaen. Yhtiö on kertonut pyrkimyksistään parantaa työntekijöiden oloja. Se on myös julkaissut listaa tavarantoimittajistaan vuodesta 2013 alkaen.

Gap ja Marks & Spencer eivät ole tällaista listaa julkaisseet.

"Kambodžalla on melko vahva työlainsäädäntö, joka suojaa työntekijöitä, mutta ongelma on, että monet tehtaat rikkovat sääntöjä säännöllisesti", sanoi Human Rights Watchin edustaja Aruna Kashyap SVT:lle.

Raportissa kerrotaan yhdestä H&M:n toimittajatehtaasta, jossa lainsäädäntöä kierretään alihankkijan kautta. Tehtaan työntekijöille on työntekijöiden mukaan kerrottu, että heidän pitää työskennellä vapaapäivinään sunnuntaisin luvattomalla alihankkijalla. Järjestelyllä tehdas pyrkii saavuttamaan tuotantotavoitteensa.

Samalla työntekijät ovat saaneet mahdollisuuden lisätuloihin, koska heille ei omalla tehtaallaan ole tarjottu ylitöitä. Alihankkijalla tehdystä sunnuntai- ja pyhäpäivätyöstä ei ole maksettu ylityökorvauksia.

Työntekijät myös kertoivat, että tehtaalle oli otettu töihin joitakin alle 15-vuotiaita työntekijöitä ja heidät oli laitettu tekemään töitä aikuisten tahtiin. 15 vuotta on Kambodžan ikäraja tehdastyöhön.

Vaatteiden valmistaminen on Kambodžalle elintärkeä teollisuuden ala. Vuonna 2013 Kambodžan 6,5 miljardin ulkomaanviennistä 5,0 miljardia syntyi vaatteiden ja tekstiilien viennistä. Etenkin naisille vaateteollisuus on tärkeä työllistäjä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat