Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoissavolainen oppilaitos kuittasi suurimmat maataloustuet

Viljelijöistä eniten tukea sai närpiöläinen kasvihuoneviljelijä

Talous
 
Leif Rosas
Maataloustukea maksetaan tiloille esimerkiksi kasvihuoneviljelyyn.
Maataloustukea maksetaan tiloille esimerkiksi kasvihuoneviljelyyn. Kuva: Leif Rosas

Pohjois-Savossa toimiva Savonia-ammattikorkeakoulu kuittasi viime vuonna suurimmat maataloustuet, käy ilmi Maaseutuviraston julkistamista tiedoista.

Korkeakoululle maksettiin tukiaisia 2,1 miljoonaa euroa. Savonia käytti rahaa koulutukseen, tiedotukseen sekä yhteistyöhön maa-, elintarvike- ja metsätaloudessa.

Savonia on lähes kuudentuhannen opiskelijan koulutuspaikka, jonka toimipisteet sijaitsevat Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa.

Maaseutuvirasto maksoi viime vuonna maataloustukia 2,1 miljardia euroa. Tukia maksettiin suoraan tuensaajille ja maaseudun monenlaisille hankkeille. Tuensaajia oli 67 616, joista maatiloja oli 59 472. Tuensaajia olivat viljelijät, hanketoimijat, kunnat, järjestöt sekä kauppa ja teollisuus.

Tukea maksettiin Euroopan unionin pussista ja Suomen kansallisista varoista.

Toiseksi suurin tuensaaja oli Etelä-Suomen Proagria, joka sai kaksi miljoonaa euroa. Proagria on neuvontajärjestö, joka käyttää tukirahaa koulutukseen ja tiedotukseen.

Viljelijöistä suurin tuensaaja oli närpiöläinen kasvihuoneviljelijä Jan-Erik Sigg. Hänen yhtiönsä sai tukea 1,4 miljoonaa euroa.

Sigg viljelee tummanvihreää kasvihuonekurkkua.

Koneen ja Sanoman hallitusten puheenjohtaja Antti Herlin sai maataloustukea 328 493 euroa. Hän kasvattaa lihakarjaa Kirkkonummella.

Nordean, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtajalle Björn Wahlroosille maksettiin tukea 252 260 euroa. Hän omistaa Joensuun kartanon Salossa.

Wahlroosin mielestä maataloustukien maksaminen Euroopassa on tyhmää ja lähes moraalitonta. "Näin viemme pois elinkeinomahdollisuuksia joidenkin maailman köyhimpien maiden ihmisiltä", hän sanoi torstaina uuden kirjansa esittelytilaisuuden yhteydessä.

Omat tukensa Wahlroos selitti sillä, että pinta-alatuet tulevat pääsääntöisesti Euroopan unionilta, eivätkä suomalaisilta veronmaksajilta. "Ne verotetaan tulostani Suomessa ja ovat rahansiirtoa suomalaisille."

Hän muistutti nostavansa maataloustukia viimeistä vuotta, sillä sukupolvenvaihdos siirtää tilan hänen pojalleen Thomas Wahlroosille.

Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk) sai tukea 124 758 euroa. Hän omistaa maitotilan Etelä-Savossa Pertunmaalla. Eduskuntaan paluuta yrittävä Timo Kaunisto (kesk) sai tukea 48 000 euroa. Hän viljelee maata Alastarolla.

Maanviljelijöiden etujärjestön MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila omistaa maatilan Simossa. Hän sai tukea 137 834 euroa.

Viljelijätukien tavoitteena on turvata kotimaisten elintarvikkeiden tuotanto ja varmistaa kohtuuhintaisten elintarvikkeiden saatavuus. Maaseudun kehittämistukien tarkoitus on elinvoimaisen ja toimivan maaseudun säilyminen, ympäristön tilan parantaminen ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävän käytön edistäminen.

Markkinatukien tärkeimpänä tavoitteena on maatalouselintarvikkeiden hintatason vakauttaminen.

MTK:n mukaan tukien ja korvausten kokonaismäärä on nimellisesti lähes samalla tasolla kuin vuosituhannenvaihteessa ja pienenee tänä vuonna merkittävästi viime vuoteen verrattuna.

MTK:n Helsinkiin rekisteröity keskusjärjestö sai viime vuonna hanketukea 211 944 euroa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat