Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alkio puhaltaa Tietoon yrittäjähenkeä

Yt-neuvotteluista tunnettu yhtiö pyrkii kasvattamaan liiketoimintaansa myös ulkomailla

Talous
 
Mika Ranta HS
Vuonna 2012 Tiedon toimitusjohtajana aloittanut Kimmo Alkio haluaa yhtiöön lisää start-up-henkeä.
Vuonna 2012 Tiedon toimitusjohtajana aloittanut Kimmo Alkio haluaa yhtiöön lisää start-up-henkeä. Kuva: Mika Ranta HS

Tietotekniikan palveluyhtiö Tieto tunnetaan kenties parhaiten jatkuvista yhteistoimintaneuvotteluista. Neljän viime vuoden kuluessa yhtiössä on aloitettu vuosittain 3-4 yt-neuvottelut työpaikkojen karsimiseksi.

Yt-neuvottelut ovat yhtiön mukaan johtuneet toiminnan tehostamisesta, kysynnän vaihteluista ja tarvittavan osaamisen muuttumisesta.

Kuka?

Tennistähdestä yritysjohtajaksi

 Vuonna 1963 syntynyt Kimmo Alkio on suorittanut ekonomin tutkinnon Yhdysvalloissa ja MBA-tutkinnon Suomessa.

 Hän siirtyi Tiedon palvelukseen marraskuussa 2011 tietoturvayhtiö F-Securesta.

 Alkio harrastaa crossfit-kuntoilua, lenkkeilyä ja pyöräilyä.

 Nuorena hän pelasi aktiivisesti tennistä, jossa hän on voittanut monta kertaa Suomen mestaruuden.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja teini-ikäinen tytär.

"En toivo mitään sen enempää kuin saada yhtiö sellaiseen tilanteeseen, että pääsisimme eroon yt-neuvotteluista", sanoo toimitusjohtaja Kimmo Alkio.

Alkio aloitti yhtiön toimitusjohtajana marraskuussa 2011. Hänen toimitusjohtajakaudellaan Tiedon kannattavuus on parantunut, mutta yt-neuvotteluja on aloitettu kerta toisensa jälkeen.

Alkion lääke on verraten yksinkertainen, mutta sen toimeenpano on monimutkaisempaa.

"Haluan lisää start-up-henkeä Tietoon. Kaikkien pitää jokaisena päivänä olla lähellä markkinoita ja asiakkaita sekä olla valmiina ajattelemaan asioita uudella tavalla. Sisäisiin asioihin pitäisi käyttää yhä vähemmän aikaa, jotta pääsemme eroon suuren yhtiön syndroomasta."

Tieto on suuri työnantaja, jonka palveluksessa on Suomessa 4 100 työntekijää ja kansainvälisesti yli 13 000 henkeä. Yhtiö kasvoi 1990-luvulla ja 2000-luvulla lukuisilla yritysostoilla, jotka ajan kuluessa myös kangistivat toimintaa.

Alkio palkattiin yhtiöön muutosjohtajaksi. Kun eri alojen yritysten ja julkishallinnon toiminta digitalisoituu, tarvitsevat ne jatkuvasti tietoteknisiä palveluja, joiden myyminen on Tiedon pääliiketoimintaa.

"Liiketoiminnan digitalisoituminen on nykyään kaikkien asiakkaidemme johtoryhmissä keskeisesti esille. Kysymys on todella suuresta murroksesta, joka koskee kaikkia toimialoja. Olemme jo havainneet, kuinka start-up-yritykset ovat keksinnöillään onnistuneet murtamaan perinteisiä liiketoimintamalleja."

Vuoden kuluessa Tieto on investoinut etenkin pilvipalveluihin ja teollisen internetin kehittämiseen.

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, yhtiö voi kehittää uusista palveluista ja ohjelmistotuotteistaan vientituotteita.

"Ohjelmistopalveluissa ja teollisessa internetissä meillä on mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaa kansainvälisesti. Nämä lukeutuvat meidän tulevaisuuden uusiin kasvumahdollisuuksiimme."

Pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa yrityksen kustannuskilpailukyvyn pitää olla hyvä. Useat Tiedon kilpailijat ovat kansainvälisiä suuryrityksiä, jotka hyötyvät mittakaavaedusta.

Tiedon asiakkaat eivät enää osta sähköpostien ulkoistuspalveluita, vaan yhä enemmän laaja-alaista palvelua liiketoiminnan digitalisoitumiseen.

Jos konepajayhtiö miettii liiketoimintaprosessiensa uudistamista, se voi pyytää Tietoa neuvomaan hankkeen toteuttamisessa. Avainsana on data.

Yhä useampien laitteiden ja palvelujen ollessa yhteydessä tietoverkkoon syntyy valtava määrä dataa, jota pitää osata hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä. Alkio uskoo, että juuri siihen Tiedolla on entistä paremmat valmiudet.

"Tieto eli data on uusi öljy", Alkio sanoo.

Pilvipalveluissa Tiedon liiketoiminta on kasvanut prosenteissa voimakkaasti, mutta se on yhä verraten pientä. Viime vuonna pilvipalveluiden liikevaihto oli vajaat 50 miljoonaa euroa, kun koko yhtiön liikevaihto oli 1,5 miljardia.

"Suunta on silti oikea, koska pilvipalvelut kasvavat todella voimakkaasti."

Yksinkertaistaen pilvipalveluissa kyse on siitä, että asiakas luopuu tietojärjestelmästään, ja ostaa sen palveluna. Teollisessa internetissä Alkio arvioi yhtiön kehittyneen jopa odotuksia paremmin, mutta sen numeraalisia tietoja hän ei halua kertoa.

Jatkuvat yhteistoimintaneuvottelut ovat hermostuttaneet ammattiliitot.

Insinööriliiton puheenjohtaja Pertti Porokari moitti helmikuussa Tietoa siitä, että se ei ole kouluttanut työntekijöitään uusiin tehtäviin. Tammikuussa yhtiö aloitti taas yhteistoimintaneuvottelut, jotka voivat johtaa enintään 840 työpaikan vähenemiseen. Yhtenä syynä työpaikkojen vähentämiseen on uuden osaamisen vaatimus.

Toimitusjohtaja Alkio torjuu väitteen työntekijöiden kouluttamisen laiminlyönnistä.

"Jokainen tietolainen on käyttänyt viime vuonna kymmenen työpäivää kouluttautumiseen, mikä tarkoittaa 50 miljoonan euron sijoitusta työntekijöiden koulutukseen ja osaamisen parantamiseen. Haluamme yrityksenä kannustaa kaikkia työntekijöitämme kehittymään ja hankkimaan uutta osaamista."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat