Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuleva omistaja uskoo: "Talvivaaran ongelmat ratkaistavissa"

Talvivaaran brittiläinen ostaja on kokenut kaivosalan yritysjärjestelijä. Toimitusjohtajaksi kaavaillun John MacKenzien mukaan ostajalla on tarkka suunnitelma kaivoksen nostamiseksi voitolliseksi.

Talous
 
Markus Jokela / HS
Talvivaaran kaivoksen uudeksi toimitusjohtajaksi on nousemassa John MacKenzie. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kehuu MacKenzien laajaa kokemusta vastaavasta kaivostoiminnasta.
Talvivaaran kaivoksen uudeksi toimitusjohtajaksi on nousemassa John MacKenzie. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok) kehuu MacKenzien laajaa kokemusta vastaavasta kaivostoiminnasta. Kuva: Markus Jokela / HS

Talvivaaran kaivoksen uudeksi toimitusjohtajaksi nousemassa oleva John MacKenzie on viime kuukaudet tutkinut Talvivaaraa kiivaasti papereista ja paikan päällä.

"Tulimme siihen tulokseen, että yhtiötä vaivanneista ongelmista osa on jo ratkaistu. Muiden ongelmien ratkaisemiseksi meillä on selvä suunnitelma", MacKenzie sanoo.

MacKenzien työnantaja, brittiläinen sijoitusyhtiö Audley Capital Advisors, yrittää palauttaa kaivoksen toimintaan ja tehdä siitä voitollisen.

Audley kertoi torstaina solmineensa ehdollisen sopimuksen Talvivaara Sotkamo -kaivosyhtiön liiketoiminnan ostamisesta sen konkurssipesältä yhdessä Suomen valtion kanssa. Audleyn johtaman sijoittajaryppään osuus on 85 prosenttia ja Suomen valtion perustaman ja omistaman erityisyhtiön Terrafamen osuus 15 prosenttia. Valtio aikoo pääomittaa Terrafamea 97 miljoonalle eurolla.

Etelä-Afrikassa varttuneella ja Lontoossa asuvalla MacKenziellä on pitkä kokemus erilaisista johtotehtävistä kaivosjätti Anglo Americanin leivissä. Hänellä on myös käsitys siitä, mikä Talvivaarassa meni vikaan, kun kaivos ajautui konkurssiin.

Talvivaarassa nikkelin erotteluun käytetty bioliuotus on sinänsä tuttu menetelmä, mutta sen soveltaminen uudenlaiseen mineraaliin vaati opettelua. MacKenziellä itsellään on kokemusta kuparin bioliuottamisesta.

MacKenzien mukaan Audley tuntee Talvivaarassa käytetyt teknologiat ja osaa korjata niiden puutteet. Oikeastaan paljon on jo korjattu.

"Viimeksi kehitetyt bioliuotuskasat toimivat oikein hyvin", MacKenzie sanoo.

Talvivaaran toiminnan viimeisinä vuosina huomio kiinnittyi yhä vahvemmin kaivoksen aiheuttamiin ympäristöongelmiin ja -riskeihin.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok) mukaan yksikään kaivoksen mahdollisista ostajista ei ollut valmis ostamaan kaivosta ilman osittaista vapautta aiemmin aiheutetuista ympäristöriskeistä.

Suomen valtio ja Audley ovat keskenään sopineet ympäristöriskien jakamisesta niin, että valtio kantaa valtaosan ennen kauppaa aiheutetuista riskeistä ja niiden korjaamisesta.

MacKenzien mukaan Audleylla on tarkka suunnitelma kaivostoiminnan käynnistämisestä uudelleen. Yhtiö keskittyy nyt sataprosenttisesti kaivoksen vakauttamiseen ja sen nostamiseen voitolliseksi.

"Sen jälkeen voimme katsoa mahdollista pörssilistautumista", MacKenzie sanoo.

Elinkeinoministeri Vapaavuoren mukaan Audley valikoitui kaivoksen ostajaksi useista vaihtoehdoista, joista osa oli mukana prosessissa pitkään.

"On vaikea kuvitella, että olisimme voineet löytää ihmisen, jolla on Johnia laajempi kokemus tällaisesta kaivostoiminnasta", Vapaavuori sanoo.

Audley Capital Advisors -hedge-rahaston perustaja on Etelä-Afrikassa lapsuutensa viettänyt upporikas sijoittajaguru Julian Treger. Hänellä oli takavuosina maine aggressiivisena aktivistisijoittajana. Aktivistisijoittaja ostaa osuuksia yhtiöistä ja pyrkii sen jälkeen muovaamaan niiden toimintaa tai rakennetta haluamaansa suuntaan.

Usein aktivistisijoittajat pyrkivät vetoamaan piensijoittajiin ja saamaan heidät mukaan kampanjaansa.

Brittilehtien haastatteluissa ja luonnehdinnoissa Tregeristä on piirtynyt kuva miehenä, joka on sekä korjannut huikeita voittoja että tehnyt kirveleviä tappioita kovapäisellä sijoittamisellaan. Treger muutti linjaansa kymmenisen vuotta sitten, kun Audley perustettiin.

"En halunnut enää olla tekemisissä sellaisten bisnestapojen kanssa. Se pitää sisällään oman tuhonsa siemenet", Treger totesi Financial Timesissa vuonna 2010.

Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Audleyn yhteisen tiedotteen mukaan Audley-yhtiö on viimeisen vuosikymmenen ajan keskittynyt enimmäkseen luonnonvara-aloilla toimiviin yrityksiin, joissa Audley on tehnyt "useita merkittäviä yritysjärjestelyjä ja luonut huomattavaa arvoa osakkeenomistajille".

Yhtiön maineteoiksi listataan esimerkiksi kanadalaisen kaivosyhtiön Western Coalin rahoituksen varmistaminen ja toiminnan uudelleenrakentaminen. Remontin jälkeen yhtiö myytiin yli kolmella miljardilla Yhdysvaltain dollarilla.

Tregerin yhtiö on myös järjestellyt uusiksi 250 miljoonan dollarin sijoituksella Etelä-Afrikassa ja Lesothossa toimivan Firestone Diamonds -timanttiyhtiön.

John MacKenzien ja Tregerin yhteistyö uutisoitiin Britanniassa viime vuonna. MacKenzie on aiemmin vastannut kaivosjätti Anglo Americanin kupariliiketoiminnasta ja sitä ennen yhtiön sinkkiliiketoiminnasta.

MacKenzie on myös toiminut nikkelikaivoksen ja käsittelylaitoksen toimitusjohtajana.

Tregerin ja MacKenzien yhteistyöstä uutisoitiin Britanniassa viime vuonna.

Jan Vapaavuoren tiedotustilaisuus Talvivaarasta
Jan Vapaavuoren tiedotustilaisuus Talvivaarasta
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori kertoo lehdistölle, että Talvivaaran kaivos on saamassa uuden omistajan brittiläisestä sijoitusyhtiöstä. Kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Uusi omistaja löytää Talvivaarasta paljon hyvää
Uusi omistaja löytää Talvivaarasta paljon hyvää
Talvivaaraan suunnitellun uuden kaivosyhtiön toimitusjohtajaksi ollaan nostamassa Audley Capital Advisors -yhtiön John MacKenzietä. MacKenzien mukaan monet Talvivaaran kaivoksen ongelmista on jo ratkaistu ja loppuihin uudella on omistajalla on keinot valmiina. Toimittaja: Tuomas Niskakangas, kuvaus: Esa Syväkuru, leikkaus: Matti Nousiainen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat