Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Björn Wahlroos: Suomi nousee vain veronalennuksilla

Björn Wahlroos sanoo, että Suomi on kuopan pohjalla, josta on vuosien matka valoon. Euroon meno oli väärä ratkaisu, eivätkä vapaa-ajalla viihtyvät suomalaiset viitsi tehdä töitä.

Talous
 
Oletteko Suomen pikku oligarkki, Björn Wahlroos?
Oletteko Suomen pikku oligarkki, Björn Wahlroos?
Kirjan ”Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta” julkaissut Björn Wahlroos vastaa omaa talouttaan koskeviin kysymyksiin: Oletteko Suomen pikku oligarkki? Kuinka monta miljoonaa lisää onnellisuuttanne? Toimittaja Tuomo Pietiläinen. Kuvaus & leikkaus: Terhi Liimu

Kauppatieteiden tohtori, sijoittaja ja tietokirjailija Björn Wahlroos on valmis soittamaan tuomiopäivän pasuunaa.

Mutta ensin lontoolaisen loistohotellin sviitin oveen iskee napakka koputus. Henkilökunta haluaa varmistautua, että kanta-asiakkaalla on kaikki hyvin. Samppanja on istutettu jo etukäteen – ja tilaamatta – sivupöydälle odottamaan.

"He ovat aina sellaisia, kun tulen tänne", Nizzan-kodistaan Lontooseen lennähtänyt Wahlroos kertoo.

Eilen torstaina Wahlroos esitteli Helsingissä uuden kirjansa Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta. Aiemmin tällä viikolla hän kertoi HS:lle Lontoossa, mikä Suomea ja sen taloutta riivaa.

Antaa Wahlroosin kertoa. Mikä Suomen taloudessa on mennyt pieleen?

"Paljon. Valtavasti."

Haastateltava pitää tauon ja vaihtaa asentoa sohvallaan. Suomen ongelmia ei selitetä yhdellä virkkeellä. Pitää lähteä kaukaa.

Ensinnäkin Suomea vaivaa sama ongelma kuin muuta Eurooppaa: ei ole ymmärretty globalisaatiota. Kehittyvien maiden miljardi uutta ihmistä kilpailee nyt samoista työpaikoista kuin eurooppalaisetkin. Eikä vain työpaikoista, vaan myös verotuloista.

Wahlroosin mielestä kovenevaan kilpailuun on vastattu väärällä tavalla.

"Kun verotulot ovat alkaneet vähentyä, monet maat Euroopassa ovat vastanneet siihen nostamalla veroasteita, ja se on ojasta allikkoon."

Roni Rekomaa Lehtikuva
Björn Wahlroos uskoo yksityisomistukseen. Vettä ja vaikka kaloja tuhlataan, jos kukaan ei omista niitä. Atlantin kalat voisi omistaa esimerkiksi rannikkovaltioiden perustama säätiö.
Björn Wahlroos uskoo yksityisomistukseen. Vettä ja vaikka kaloja tuhlataan, jos kukaan ei omista niitä. Atlantin kalat voisi omistaa esimerkiksi rannikkovaltioiden perustama säätiö.

Eurooppalaiset valtiot ovat myös haluttomia leikkaamaan menojaan. Kreikalle kyllä huudetaan, että menoja pitää karsia. Itse siihen ei haluta ryhtyä.

"Onko se niin hirveän dramaattista sanoa vähän aiemmin, että –please– tarvitsisi nyt järkiintyä. Näin ei voi jatkaa."

Wahlroos ihmettelee suomalaispoliitikkojen lyhyitä leikkauslistoja. Julkisen sektorin leikkaustarve on kymmenen miljardia euroa, mutta listoilta löytyy vain pari miljardia euroa. Ongelmien kokoluokkaa ei ole haluttu tai kyetty ymmärtämään.

Päätä on pidetty pusikossa osittain siksi, että Nokian menestyksen takia suomalaiset uskoivat olevansa globalisaation voittajia. Nokia kääntyi kuitenkin kiroukseksi.

Kymmenen vuoden surutyön jälkeen on alettu ymmärtää edes hieman, mikä Suomen todellinen tilanne on.

"Meidän ongelmamme ovat kasvun puute ja tulevaisuuden toivon puute."

Täystuho ei tule kuitenkaan hetkessä, ja siksi ikäviä päätöksiä voi lykätä.

"Voit verottaa todella kovasti melko pitkäänkin, koska vie aikaa, ennen kuin ihmiset ja työpaikat häipyvät."

Wahlroosin mielestä suurin kannustinloukku taloudessa on se, että työtä verotetaan ja vapaa-aikaa ei.

"Ja jos verotus pusketaan niin korkealle kuin se Suomessa on, niin ei ole ihme, että ihmiset valitsevat vapaa-ajan."

Suomessa tarvitaan kuulemma "aivan uskomaton moraalinen selkäranka" tai "sairaalloisuuden rajalla oleva protestanttinen työetiikka", jotta ihmiselle maistuisi kova työ ennen vapaalla oloa. Seurauksena on se, että Suomessa on liian helppo olla kantamatta kortta yhteiseen kekoon.

"Olemme joutuneet loukkuun, jossa yhä enemmän resursseja suuntautuu aktiiviväestöltä passiiviväestölle."

Björn Wahlroos selvitti vastustajiensa ajatuksia
Björn Wahlroos selvitti vastustajiensa ajatuksia
Pankkiiri Björn Wahlroos on ottanut pureskeltavakseen markkinatalouden vastustajien talousajattelun. Wahlroos on selvittänyt uuteen kirjaansa kymmenen ajatusta, joilla markkinatalouden vastustajat perustelevat kantojaan. Wahlroosin mukaan vapaan markkinatalouden kriitikkojen ajatukset ovat huonoja ja harhaanjohtavia. Wahlroosin kirja Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta julkaistiin tänään torstaina.

Liittyminen yhteisvaluutta euroon ei ole sekään ollut Suomelle siunaukseksi.

"Jälkikäteen tehty johtopäätös täytyy olla, että Suomelle olisi ollut parempi olla liittymättä euroon", Wahlroos sanoo ja painottaa tarkastelevansa asiaa yksin jälkiviisauden valossa.

Hänestä Suomen pyrkimisestä EU:n ytimiin ei ole ollut vastaavaa hyötyä. Parempi olisi ollut jäädä euron ulkopuolelle yhdessä Ruotsin ja Tanskan kanssa.

"Luultavasti olisi ollut fiksumpaa, jos emme olisi liittyneet, koska silloin voisimme korjata ongelmamme tällä hetkellä, tai merkittävän osan niistä."

EU:sta on tullut kuitenkin paljon hyvää, ja eurolla on suuri arvo kansainvälisenä sopimusvaluuttana, johon luotetaan. Paikallistason arkiset sopimukset pitäisi silti kirjoittaa toisella valuutalla.

Paikallisella valuutalla?

"Kyllä."

Markoissa?

"Markoissa."

Takaisin markkaan?

"Tämä on teoreettinen argumentti."

Wahlroos ei ole ensimmäistä kertaa kovistelemassa Suomea taloudenhoidosta. Rikkaalta mieheltä voi olla kuitenkin vaikea ottaa neuvoja. Entisen pankkiirin oikeistolaiset mielipiteet herättävät Suomessa ärsytystä ja jopa vihaa.

Miltä se tuntuu, kun pidetään kylmänä ja kovana kapitalistina, joka veisi vaikka leivän köyhien lasten suusta?

Wahlroosin mukaan tilanteeseen voi suhtautua kahdella tapaa. Ensimmäinen vaihtoehto on pelästyä ja vetäytyä keskustelusta.

"Ja toinen on – niin arrogantilta kuin se kuulostaakin – että ei välitä. Ja kaikki jotka tuntevat minut tietävät, että se on tämä toinen."

Tilannetta helpottaa myös se, että hän ei asu koko ajan Suomessa. Ranskan lisäksi Wahlroos viettää paljon aikaa Ruotsissa, jonne hänen nykyinen hallitustyöskentelynsä keskittyy. Ruotsiin Wahlroos siirsi myös kirjansa, Ruotsissa kun ei peritä perintöveroa.

Onko Ruotsiin muutto syönyt arvovaltaa Suomessa?

"Jännä asia, että yllättävän vähän."

Wahlroos sanoo pelkäävänsä, että entistä useampi suomalainen tulee tekemään hänelle seuraa. Jos ei nyt Ruotsiin, niin muualle ulkomaille, pois Suomesta.

Wahlroosia on helppo arvostella – ja vasemmistopiireissä jopa pilkata – mutta hänen vaikutusvaltansa, kokemuksensa ja kansainväliset kontaktinsa ovat Suomen mittakaavassa ainutlaatuiset. Akateemiselta uralta 1980-luvulla finanssimaailmaan hypähtänyt Wahlroos on yhä Sampo-konsernin, Nordean ja UPM-Kymmenen hallitusten puheenjohtaja. Hänen näkemyksilleen on kysyntää.

Uudelle hallitukselle hän suosittelee tietysti veronalennuksia.

"Tunnen itseni lähes idiootiksi joka kerran kun joudun sanomaan, että eihän julkisella vallalla ole muita välineitä jäljellä."

Wahlroosin mukaan Suomella on nyt kaksi tietä valittavana. Suomi voi olla niin kuin Ruotsi, joka aloitti talouden uudistustyöt jo yli kymmenen vuotta sitten sosialistipääministerin Göran Perssonin johdolla. Persson ja seuraajansa keskustaoikeistolainen Fredrik Reinfeldt leikkasivat työttömyyskorvausten kestoaikoja ja tasoja sekä kasvattivat työtulovähennystä verotuksessa.

Tai sitten Suomi voi olla kuin Uruguay.

Uruguay oli 1920-luvulla maailman 10. rikkain maa ja edistyksellinen hyvinvointivaltio. Talous lamaantui kuitenkin 1960-luvulla, eikä sitä osattu korjata. Seurauksena oli monta vuosikymmentä kestänyt synkkä aika, joka alkaa väistyä vasta nyt.

"Eivät nämä ole maailman vaikeimpia asioita. Kyllä Suomikin voi päästä kuopasta ylös. Mutta se edellyttää monen tällä hetkellä poliittisesti kiinnilyödyn perinnetiedon kieltämistä."

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat