Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fortum rahasti Ruotsin verkoillaan

Suomen historian suurimpiin kuuluvan kaupan voitto on 4,4 miljardia euroa

Talous
 
Casper Hedberg Bloomberg
Fortum luopuu muun muassa Tukholmassa omistamistaan sähkönsiirtoverkoista.
Fortum luopuu muun muassa Tukholmassa omistamistaan sähkönsiirtoverkoista. Kuva: Casper Hedberg Bloomberg

Valtionyhtiö Fortum pani perjantaina pisteen myyntiponnisteluilleen, joilla se luopui kokonaan sähköverkoistaan.

Yhtiö myi Ruotsin sähkönsiirtoverkkonsa jättimäisellä 6,6 miljardin euron kaupalla ruotsalaisille ja kanadalaisille eläkesijoittajille.

Tausta

Fortum harkitsi myyntiä jo 2012

Fortum kertoi jo tammikuussa 2012 harkitsevansa sähkönsiirron myyntiä. Yhtiö haluaa keskittyä sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä myyntiin, ei vastata enää sähkön siirtämisestä verkkoja pitkin.

Sähkönsiirto tuottaa sähköverkon omistajalle kohtuullisen vakaan tuoton, mutta toisaalta myrskytuhojen varalta sähköverkkoon pitää myös investoida.

Ruotsin kansalliset eläkerahastot ostivat sähkönsiirtoyhtiöstä puolet, toisen puolen osti kanadalainen infrastruktuurihankkeisiin sijoittava Borealis Infrastructure Management Inc.

"Myös kanadalaisen sijoittajan takana on eläkerahaa, muun muassa Ontarion alueen kunnallisten palkansaajien eläkesäästöjä", Fortumin väliaikainen toimitusjohtaja Timo Karttinen kertoo.

Kyseessä on yksi Suomen yrityshistorian suurimmista kaupoista, ilmeisesti suurin. Kaksi edellistä saman mittaluokan kauppaa ovat Nokian tekemiä.

Tietoliikenneyhtiö Nokia osti yhdysvaltalaisen Navteq-karttayhtiön 5,7 miljardilla eurolla 2007. Nokia puolestaan myi vuonna 2013 matkapuhelintoimintonsa ohjelmistoyhtiö Microsoftille 5,4 miljardilla eurolla.

Kauppa oli Fortumille myös hyvin kannattava. Yhtiö kertoi perjantaina kirjaavansa yritysjärjestelystä noin 4,4 miljardin euron kertaluonteisen myyntivoiton.

Myyntivoitto on noin viisi euroa jokaista Fortumin osaketta kohden.

Se on suuri summa verrattuna esimerkiksi tänä keväänä maksettavaan viime vuoden osinkoon, joka on 1,3 euroa osakkeelle.

Fortumin Ruotsin sähköverkon myyntiä on uumoiltu pitkään, mutta hinta oli markkinaveikkauksia korkeampi. Vielä lokakuussa hinnaksi arvioitiin noin kuutta miljardia euroa, mutta lopullinen kauppahinta nousi kymmenen prosenttia sen yli.

Karttinen ei halua arvioida hinnannousuun johtaneita syitä. Hänen mukaansa myyntiprosessi oli normaali.

"Teimme ensin omat kotityöt, minkä jälkeen kerroimme markkinoille Ruotsin verkon olevan kaupan. Sitten kiinnostuneet saivat lisätietoa ja tehdä tarjouksia", Karttinen kertoo.

Fortum on jo aikaisemmin myynyt sähköverkkonsa Suomessa ja Norjassa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan sähkönsiirtoliiketoiminnan myynnin velaton kokonaiskauppahinta on yhteensä noin 9,3 miljardia euroa. Yhtiön Ruotsista saama hinta 6,6 miljardia euroa on siitä ylivoimaisesti suurin eli noin 70 prosenttia.

Myös suurin osa vuosille 2014 ja 2015 kirjattavasta myyntivoitosta tulee Ruotsista, sillä sieltä saatava 4,4 miljardin euron voitto on noin 70 prosenttia koko 6,3 miljardin verkkojen myyntivoitosta.

Sähköverkkojensa myynnin jälkeen Fortum keskittyy vesivoiman ja ydinvoiman tuotantoon sekä kaukolämmön ja sähkön yhteistuotantoon.

"Hankimme ydinvoimaa sopivissa tilanteissa ja harkiten", Karttinen selventää.

Sähköverkkojen myynnistä saadut miljardit menevät strategian mukaan päästöttömän tai vähäpäästöisen energian tuotantoon.

"Haemme mahdollisuuksia rakentaa hyville paikoille voimalaitoksia tai sitten ostamme niitä tai niitä omistavia yhtiöitä. Saatamme myös lisätä omistusosuuttamme yhteistyrityksissä", Karttinen sanoo.

Ruotsin-kauppa on tarkoitus saattaa loppuun kesäkuun loppuun mennessä.

Yli kuuden miljardin euron suuruinen kauppa on niin iso, että se vaatii Karttisen mukaan "EU-tasoisen kilpailuviranomaisen hyväksynnän".

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat