Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituksen taakka kasvaa, mutta luontopalveluiden kustannuksia ei saa kattaa puurahalla

Talous
 
Mika Ranta HS
Viime vuonna Metsähallituksen hoitoon siirtyi 29 kulttuuriperintökohdetta Museovirastolta. Metsähallitus avaa Helsingin edustalla olevan Kuninkaansaaren yleisölle ensi vuonna.
Viime vuonna Metsähallituksen hoitoon siirtyi 29 kulttuuriperintökohdetta Museovirastolta. Metsähallitus avaa Helsingin edustalla olevan Kuninkaansaaren yleisölle ensi vuonna. Kuva: Mika Ranta HS

Eduskuntavaalien jälkeen koottava uusi hallitus joutuu ratkaisemaan pitkään hiertäneen ongelman: mitä tehdään valtion talousmetsiä, kansallispuistoja, kalmistoja ja monia muita kulttuurikohteita hallinnoivalle Metsähallitukselle.

Pahimmassa jamassa ovat liikelaitoksen luontopalvelut. Sen velvoitteet lisääntyvät koko ajan, mutta määrärahat supistuvat.

Fakta

Metsähallitus

 Metsähallitus on valtion liikelaitos, joka hallinnoi valtion metsiä ja vesialueita.

 Maa- ja vesialueita on 120 000 neliökilometriä.

 Metsähallituksen palveluksessa on 1 700 työntekijää.

 Liikelaitosta ohjaavat maa- ja metsätalousministeriö ja ympäristöministeriö.

Rahaa Metsähallituksella on, sillä se tulouttaa tänä vuonna valtiolle 121 miljoonaa euroa. Mutta sillä ei saa kattaa luontopalveluiden aiheuttamia kustannuksia, vaan ne maksetaan valtion budjetista.

Valistuneille poliitikoille Metsähallituksen ongelmat eivät tule yllätyksenä, sillä laitokselle on kerrytetty taakkaa sekä pääministeri Jyrki Kataisen (kok) että Alexander Stubbin (kok) hallituskausilla.

Metsähallitus on vaikea johdettava, sillä sitä ohjaavat sekä maa- ja metsätalousministeriö että ympäristöministeriö. Liikelaitoksen tavoitteet ovat ristiriitaisia, sillä sen pitäisi yhtä aikaa sekä hakata että suojella metsiä.

Metsähallitus jakautuu metsätalouteen ja julkisiin hallintotehtäviin eli luontopalveluihin. Luontopalvelut koskettavat tavallisia kansalaisia, jotka vaeltavat kansallispuistoissa ja kenties yöpyvät autiotuvissa. Metsähallitus on myös viranomainen, joka myy esimerkiksi kalastuslupia erikoiskohteisiin.

Kulttuuriväkeä kiinnostavat vanhat linnat ja majakat, joita Metsähallitus hallinnoi.

Valtiovarainministeriötä kiinnostaa laitoksen metsätalous, joka tuo yli neljä viidesosaa laitoksen tuloista.

Puukaupparahalla ei kuitenkaan saa maksaa luontopalveluiden aiheuttamia menoja. Laissa on yksiselitteinen pykälä, jonka mukaan Metsähallituksen "hallintotehtävien hoito rahoitetaan valtion talousarviossa erikseen osoitetuilla määrärahoilla".

Artikkeliin liittyvät

Metsätalouden ja luontopalveluiden välillä on palomuuri, jonka pitäisi olla tiivis. Sitä se ei ole, jos kirjanpitoa tulkitaan puhdasoppisesti.

Valtion kehysbudjetissa Metsähallituksen luontopalveluiden tämän vuoden liiketappioksi on arvioitu 44,6 miljoonaa euroa, josta 42 miljoonaa euroa katetaan valtion budjettirahalla. Tilikauden tappioksi jää pari miljoonaa euroa.

Vuosina 2016–2019 luontopalvelut tekevät vuosittain 35 miljoonan euron tappion, josta 33 miljoonaa katetaan budjetista. Viimeiselle riville jää tappiota pari miljoonaa euroa vuodessa.

Laskelmissa on otettu huomioon parin miljoonan euron vuotuiset poistot, jotka kuvaavat pääoman kulumista. "Oikeaa" rahaa se ei ole.

Metsähallituksen konsernitilinpäätöksessä yhdistetään metsätalous ja luontopalvelut, ja konsernin tulos on reilusti voitollinen. Tällöin voidaan tulkita, että Metsähallitus paikkaa puukaupalla luontopalveluiden aiheuttamat tappiot. Se tarkoittaa, että palomuurissa on reikiä.

Ilmiöön ovat kiinnittäneet huomiota Metsähallituksen tilintarkastajat, joiden mielestä julkisten hallintotehtävien alijäämää ei saisi siirtää liikelaitoksen tilinpäätökseen.

Metsähallituksen pääjohtajan Esa Härmälän mukaan tilanne johtaa siihen, että liikelaitoksen mahdollisuudet tulouttaa rahaa valtiolle kaventuvat. "Lain mukaan liikelaitos ei voi maksaa valtiolle enempää tuloutusta kuin se tekee voittoa."

Tilinpäätöspulmien lisäksi Metsähallituksen pitäisi selviytyä luontopalveluille kasatusta taakasta. Nykyisen ja aiempien hallitusten aikana on perustettu uusia kansallispuistoja, Museovirasto on siirtänyt Metsähallitukselle kymmenittäin kulttuuri- ja maisemakohteita ja armeijalta on tullut kiinteistöjä.

Luontopalveluiden johtajan Rauno Väisäsen mukaan uusiin kohteisiin on saatu korvamerkittyä kertarahoitusta. "Tämä vuosi on lihava ja jotain vielä jää seuraavaan vuoteen, mutta sitten ne rahat on syöty ja hommat on hoidettavana. Siinä mielessä tämä on hankala yhtälö."

Ympäristöministeriön ylijohtaja Timo Tanninen luonnehtii luontopalveluiden tilannetta haastavaksi. Monet Metsähallitukselle siirretyt kohteet olivat jo valmiiksi huonossa kunnossa, joten liikelaitoksella on valtavasti korjausvelkaa.

"Hoitorahaa ei alun perinkään ole ollut riittävästi, ja kysymys kuuluu, mistä lisärahat tulevaisuudessa otetaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat