Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssiyhtiö Talvivaaralle kylmä suihku

Brittisijoittaja ei ole myymässä osuutta kaivostoiminnasta pörssiyhtiölle. "Emme pidä sitä tällä hetkellä todennäköisenä."

Talous
 
Mika Ranta HS
Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen esitteli kaivosaluetta helmikuussa Sotkamossa.
Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen esitteli kaivosaluetta helmikuussa Sotkamossa. Kuva: Mika Ranta HS

Pörssiyhtiö Talvivaaran toivo alkaa käydä vähiin. Yhtiön perjantaina julkistaman saneeraussuunnitelman toteutuminen edellyttää, että yhtiö pääsee mukaan omistajaksi Talvivaaran kaivostoimintaan.

Suomen valtio ja brittiläinen pääomasijoittaja Audley Capital kertoivat torstaina ostavansa kaivostoiminnan uuteen perustettavaan yhtiöön.

Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi kaavailtu Audley Capitalin edustaja John MacKenzie sanoo, ettei yhtiön suunnitelmissa ole myydä osuutta pörssiyhtiö Talvivaaralle.

"Emme tällä hetkellä pidä todennäköisenä, että myisimme osaa osuudestamme Talvivaara Oyj:lle", MacKenzie sanoo sähköpostitse.

Pörssiyhtiö Talvivaara omisti aiemmin enemmistön varsinaista kaivostoimintaa pyörittävästä Talvivaara Sotkamosta, mutta menetti omistuksensa Sotkamon konkurssissa viime marraskuussa.

Kaivoksen tuotantovaikeudet, päätuote nikkelin hinnan aleneminen ja jatkuvat ongelmat vesimassojen hallinnassa ajoivat Talvivaaran talousvaikeuksiin kaksi vuotta sitten.

Nyt pörssiyhtiö on yrityssaneerauksessa. Yhtiö jätti perjantaina Espoon käräjäoikeuteen suunnitelman saneerauksen jatkosta. Sen keskeinen osa on pääseminen osakkaaksi Talvivaaran kaivostoimintaa pyörittävään yhtiöön. Ilman sitä pörssiyhtiöllä ei olisi muuta liiketoimintaa kuin joidenkin työntekijöiden työpanoksen, yhden laboratorion ja kalkkitehtaan palvelujen myyminen kaivosyhtiölle.

Saneerauksen läpimenossa on monta muutakin muttaa. Jos pörssiyhtiölle avautuisikin mahdollisuus ostaa osuus kaivostoiminnasta, sen pitäisi löytää kauppaa varten rahoitus jostakin.

Todennäköisesti se kääntyisi osakkeenomistajiensa ja nykyisten velkojiensa puoleen. Aika näyttää, miten halukkaita nämä ovat rahoittamaan isoja tappioita tuottanutta yhtiötä.

Belgialainen kaivosyhtiö Nyrstar alaskirjasi perjantaina yli 200 miljoonaa euroa sinkkisaataviaan Talvivaaralta.

Pörssiyhtiö Talvivaaran kohtalo kiinnostaa, koska siinä on osakkaana noin 60 000 kotitaloutta. Valtion Solidium omistaa yhtiöstä 15 prosenttia.

Saneeraussuunnitelman toteutuminen tietäisi kaikella todennäköisyydellä osakeomistusten huomattavaa laimentumista. Suunnitelmassa yhtiön velkojat voivat muuttaa velkojaan Talvivaaran osakkeiksi. Velkojille tulisi 70 prosenttia yhtiöstä ja vanhojen omistajien osuus kutistuisi 30 prosenttiin.

Pörssiyhtiöllä on vain vähän valtteja neuvotteluissa. Se omistaa kaivosalueen kalkkitehtaan, laboratorion ja geologisia tietoja. Pörssiyhtiön saneerausta vetävä asianajaja Pekka Jaatinen arvioi, että uutta omistajaa Audleya voisi kiinnostaa myös pörssiyhtiön insinöörien ja Talvivaaran perustajan Pekka Perän kaivososaaminen. MacKenzien suunnitelmissa ei kuitenkaan ole palkata Perää yhtiöön.

"Emme näe hänellä olevan johto- tai luottamusasemaa yhtiössä", MacKenzie sanoo.

Työntekijöiden on helppo siirtyä uuden yhtiön palvelukseen, eikä ainakaan uuden laboratorion perustaminen maksa paljoa.

Työ- ja elinkeinoministeriön ja Audley Capitalin torstaina julkistama kauppa Talvivaaran kaivostoiminnasta on ehdollinen ympäristölupien ja rahoituksen järjestymiselle. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren mukaan kauppa haluttiin tuoda julki jo nyt, jotta kaivosyhtiön tilanne selkiytyisi.

"Minulla ei ole mitään syytä olettaa, etteikö rahoitus järjestyisi", Vapaavuori sanoo.

Vapaavuorenkaan tietojen mukaan Audleylla ei ole aikomusta neuvotella omistuksen myymisestä pörssiyhtiö Talvivaaralle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat