Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Virkamiehet ajavat puukaupan yhtiöittämistä

Talous
 

Metsähallituksen puukaupan yhtiöittäminen tulee tänä vuonna hallituksen työlistalle tavalla tai toisella. Yhtiöittämistä ajavat maa- ja metsätalousministeriön sekä ympäristöministeriön korkeat virkamiehet. Järjestelyssä perustettaisiin Metsätalous Oy, joka kuuluisi Metsähallitus-konserniin.

Puukaupan eriyttämisestä on jo lakiluonnos valmiiksi kirjoitettuna, mutta maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok) siirsi sen viime kesänä hyllylle. Sosiaalidemokraatit vastustivat ankarasti yhtiöittämistä.

Jos keskusta ja sosiaalidemokraatit istuvat seuraavassa hallituksessa, yhtiöittäminen tuskin etenee. Keskustakaan ei ole kovin innostunut yhtiöstä.

Hallitusneuvos   Vilppu Talvitie maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että Euroopan unioni on jyrkentänyt suhtautumistaan Metsähallituksen kaltaisiin liikelaitoksiin.

Hänen mukaansa EU karsastaa valtiollisia organisaatioita, jotka harjoittavat liiketoimintaa ja jotka saamaan aikaan saavat julkista rahaa. "Se ei enää kelpaa komissiolle."

Talvitien mukaan Suomen Metsäkeskus on hyvä esimerkki. EU ei hyväksynyt järjestelyä, jossa Metsäkeskus valvoo julkisin varoin metsälakia ja myy samaan aikaan maanomistajille metsänhoitopalveluita. Tämän vuoden lopulla palvelut yhtiöitetään Otso-osakeyhtiöksi.

"EU ei vaadi Metsähallituksen puukaupan yhtiöittämistä, mutta Suomessa ei ole olemassa muutakaan mallia. Jos jotain ei tapahdu, Brysselistä tulee ongelmia", Talvitie sanoo.

Komissio perustelee näkemyksiään kilpailuneutraliteetilla. Budjettivaroilla ei saisi vääristää puukauppaa eikä puurahalla voi tukea Metsähallituksen luonto- ja viranomaistoimintaa. Talvitien mukaan markkinoilta tienatulla rahalla ei saa "saastuttaa" viranomaistyötä.

Ylijohtaja Timo Tanninen ympäristöministeriöstä on Talvitien kanssa samaa mieltä yhtiöittämisestä. "Tämä on edessä joka tapauksessa", hän sanoo.

Tanninen on työskennellyt ympäristöministeriössä kuusi vuotta.

"Metsähallituksen organisaation uudistus oli ensimmäisiä juttuja, jotka tulivat pöydälleni. Sitä uudistetaan edelleen."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat