Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fennovoimalla on EU:n hyväksymä uraanisopimus

Yhtiön mukaan Unkari-tapauksen toisinto ei uhkaa sen Pyhäjoki-hanketta

Talous
 
Helsingin Sanomat

Pohjois-Suomeen Pyhäjoelle ydinvoimalaa puuhaava Fennovoima vakuutti perjantaina, että sen polttoainesopimus venäläisen Rosatomin kanssa on hyväksytty Euroopan unionin toimielimissä.

Fennovoimasta kerrottiin, että uraanisopimus sai jo vuosi sitten huhtikuussa Euratomin ja EU-komission hyväksynnän.

EU-komissiosta vahvistettiin perjantaina, ettei se näe tarpeelliseksi arvioida uudelleen Fennovoiman polttoainesopimusta venäläisen Rosatomin kanssa, vaikka se onkin pistänyt jarrut Unkarin ja Rosatomin väliselle sopimukselle.

Fennovoima sopi reaktoritoimittajansa ja rahoittajansa Rosatomin kanssa yli vuosi sitten, että Rosatom toimittaa laitokselle uraanin kymmenen vuoden ajan sen jälkeen kun laitos on valmistunut. Fennovoima joutui selittämään sopimusta, kun mediatietojen mukaan Unkariin suunniteltu venäläisperäinen ydinvoimahanke joutui EU:n viranomaisten hampaisiin.

EU:n ydinvoimaa valvova virasto Euratom puuttui Unkarin-hankkeen polttoainesopimukseen, jota se pitää EU-lakien vastaisena.

Enempää sopimuksesta ei julkisesti tiedetä, koska Unkarin hallitus on julistanut sen salaiseksi.

Unkarin kahden reaktorin hanke ja Fennovoiman yhden reaktorin hanke poikkeavat toisistaan monin tavoin. Yhteistä niille on, että reaktorit toimittaa Rosatom.

Fennovoima on yksityinen yritys, ja kaupallinen sopimus on tehty yritysten välillä. Unkarissa sopimus on tehty valtioiden kesken, koska mukana on vain valtionyhtiöitä.

Unkarin tapauksessa Euratom on puuttunut vain polttoainesopimukseen.

Itse laitossopimusta Euratom tai komissio ei ole kyseenalaistanut.

Kahta uutta voimalaa suunnitellaan Paksiin, jossa jo toimii kaksi reaktoria.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö varoitti, että Fennovoiman hanke Rosatomin kanssa maksaa Suomelle arvovaltaa, kun EU:n linja Venäjään tiukentuu.

Niinistön mukaan EU:lla on valmius koventaa linjaa Rosatomiin myös Suomessa. Hänen mukaansa suomalaiset virkamiehet ja päättäjät joutuvat jatkuvasti puhumaan asiasta EU-virkamiesten ja EU-johtajien kanssa. 

 

HS-työryhmä: Heikki Arola, Tuomas Niskakangas ja Virve Kähkönen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat