Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vahva dollari on USA:ssa siunaus ja kirous

Amerikkalaisille turisteille Pariisi on nyt halpa, mutta eurooppalaisille New York on kallis

Talous
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.

Nyt on aika lentää ostoksille Pariisiin, totesi amerikkalaistuttava.

Siitä onkin 12 vuotta, kun Pariisi – tai muut euromaat – ovat viimeksi olleet amerikkalaisille yhtä halpoja. Keskiviikkona sadalla dollarilla sai 94,79 euroa. Vielä vuosi sitten maaliskuussa sillä sai vain 72,15 euroa.

Osa taloustieteilijöistä povaa, että dollarin arvo menee pian euron ohi.

Amerikkalaisille matkailijoille vahva dollari on hyvä uutinen, mutta kansantalouden kannalta tilanne on kinkkisempi.

Dollarin vahvistuminen on saanut taloustieteilijät arvioimaan, ettei Yhdysvaltain talouskasvu jatku tänä vuonna aivan niin ripeänä kuin aiemmin on arvioitu. Tämä johtuu siitä, että amerikkalaisyrityksille on entistä vaikeampaa saada tuotteitaan ulkomaille kaupaksi, koska ne ovat kallistuneet.

Seurauksena viennistä riippuvaiset amerikkalaisyritykset joutuvat leikkaamaan kuluja ja vähentämään työntekijöitä – tai ainakin lykkäävät uusien palkkaamista.

Vahva dollari on erityisen kurja niille amerikkalaisyrityksille, jotka maksavat kulunsa dollareissa, mutta saavat myymistään tuotteista hinnan euroissa.

Vientituloista erittäin riippuvaisia amerikkalaisyrityksiä ovat esimerkiksi tietotekniikkayhtiö IBM ja lääkeyhtiö Pfizer. Vahvasta dollarista kärsivät myös liha-alan yritykset ja viinintuottajat. Neljän hyvän vuoden jälkeen kalifornialaisen viinin myynti väheni viime vuonna, kertoo The Washington Post.

Tuottojen pieneneminen taas johtaa siihen, että yritysten osakkeet pörssissä halpenevat, ja pörssikurssit kääntyvät laskuun.

Samaan aikaan kun shoppailu Pariisissa saattaa kiihtyä, New Yorkissa se voi laantua: eurooppalaisturistit käyttävät entistä vähemmän rahaa vieraillessaan Yhdysvalloissa.

Entä sitten hyvät puolet?

Dollarin vahvistuminen on merkki talouskasvun kiihtymisestä Yhdysvalloissa. Ihmisillä on taas rahaa kuluttaa.

Erityisesti amerikkalaisille kaupan alan yrityksille vahva dollari on hyvä uutinen. Ulkomailta voi nyt ostaa varastoon halvalla tavaraa, jota myydä eteenpäin. Amerikkalaiset voivat myös ostaa eurooppalaisia yrityksiä halvemmalla kuin aiemmin.

Ulkomaiset sijoittavat haluavat panna rahansa valuuttaan, jonka arvo kasvaa. Dollarissa raha on turvassa.

Vahva dollari voi myös ajan myötä helpottaa euron nousua. Kun amerikkalaisturistit virtaavat ensi kesänä Eurooppaan, he saattavat käyttää entistä enemmän rahaa hotelleihin, ravintoloihin ja ostoksiin. Se taas piristää Euroopan taloutta.

Nyt pitäisi vain keksiä, miten heidät saataisiin Pariisin sijasta houkuteltua Helsinkiin.

Laura Saarikoski HS
Washington

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat