Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mihin Suomen apurahat menevät – HS kysyi Mosambikin opetusministeriltä

Talous
 
Eva-Lotta Jansson
Mosambikin opetusministeri Jorge Ferrão haluaa saada kaikki Mosambikin lapset kouluun. Peruskoulu on ilmaista, mutta silti noin 15 prosenttia lapsista ei käy sitä.
Mosambikin opetusministeri Jorge Ferrão haluaa saada kaikki Mosambikin lapset kouluun. Peruskoulu on ilmaista, mutta silti noin 15 prosenttia lapsista ei käy sitä. Kuva: Eva-Lotta Jansson

Suomen kehitysapu Mosambikille on vähentynyt. Vuonna 2011 sitä annettiin 29 miljoonaa euroa, nyt 20 miljoonaa euroa vuodessa. Avusta lähes puolet, yhdeksän miljoonaa, menee opetussektorille. Mihin se käytetään?

Tammikuussa Mosambikin uudessa hallituksessa aloittanut opetusministeri Jorge Ferrão vastaa.

Mitä haluatte muuttaa opetussektorilla?
"Meillä on peruskouluissa seitsemän miljoonaa lasta. Mutta kouluja on vain 13 000. Monet lapset opiskelevat puun alla tai jonkinlaisten suojien alla. Meillä on pulaa pulpeteista ja tuolista. Lapset joutuvat opiskelemaan maassa istuen."

"Opettajia on liian vähän, mikä heijastuu opetuksen tasoon. Yli puolet peruskoulun aloittavista oppilaista jättää sen kesken, eivätkä he opi edes lukemaan."

Mitä ulkomaiden, kuten Suomen, avulla saadaan aikaan?
"Tuki opetukseen on mahdollistanut esimerkiksi sen, että jaamme vuosittain 13 miljoonaa koulukirjaa. Nyt yksi lahjoittajien kanssa sovittu päämäärä on varmistaa, että tytöt pääsevät kouluun ja käyvät sen loppuun."

Miten varmistatte, että apu käytetään oikein?
"Meidän pitää kunnioittaa muiden maiden veronmaksajia. Haluan ministerinä raportoida lahjoittajille tarkasti, mitä on käytetty mihinkin. Mekanismi on läpinäkyvä."

"Opetusalalla on avunantajien yhteisrahasto, jota Suomi alkaa nyt johtaa. Rahankäyttö ja valvonta tehdään sen kanssa yhteistyössä. Lisäksi sekä sisäiset että ulkopuoliset tilintarkastajat tutkivat meitä säännöllisesti."

Silti esimerkiksi Ruotsin apurahoja opetukseen katosi taannoin. Miten Mosambikin hallitus on hoitanut asian?
"Viitannet tapaukseen, jossa ministeriön henkilökunnalle tarkoitettuja stipendejä oli ohjattu ihmisille, jotka eivät kuuluneet ministeriöön. Se tapahtui vuosina 2002–2004. Mosambik on maksanut kaikki väärinkäytökseen liittyneet rahat takaisin Ruotsille. Sen jälkeen myös valvontaa tehostettiin."

"On ollut muitakin tapauksia. Tanskan väärinkäytettyjä lahjoituksia maksettiin takaisin, ja rikokseen osallisia vastaan ryhdyttiin oikeustoimiin. Vuonna 2012 tarkastuksessa löydettiin opetusministeriön palkkoihin liittynyt petos. Tapaus vietiin oikeuteen, ja rahat on maksettu takaisin."

Kauanko Mosambik vielä tarvitsee kehitysapua?
"Hallitus haluaa vähentää apuriippuvuutta. Ja avun osuus budjetista pienenee nopeasti."

"Oman rahoituksemme opetusalalle kasvaa, ja sen ansiosta olemme palkanneet noin 10 000 uutta opettajaa vuodessa."

"Mutta ongelmamme ovat suuria. Väestö kasvaa nopeasti. Pian meidän pitäisi saada miljoona uutta lasta kouluun joka vuosi, eivätkä varamme riitä. Olemme vielä monen vuoden ajan riippuvaisia ulkopuolisesta avusta."

Sami Sillanpää HS
Maputo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat