Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Köyhä Mosambik rakentaa nyt uusia tornitaloja – HS:n kirjeenvaihtajan raportti Afrikan talousbuumista

Kaasulöytö toi valtavan investointiaallon köyhään Afrikan maahan. Nyt talous porskuttaa ja kysyntää on myös suomalaisille hisseille uusissa tornitaloissa. Mutta vieläkö Mosambik tarvitsee kehitysapua Suomesta?

Talous
 
Eva-Lotta Jansson
Suomalaisen hissiyhtiön bisnes porskuttaa Mosambikissa
Suomalaisen hissiyhtiön bisnes porskuttaa Mosambikissa
Eteläisen Afrikan Mosambik elää hurjaa talouskasvua. Uusia tornitaloja rakennetaan kiivaasti, mikä on tarkoittanut suurtilauksia myös suomalaisen Koneen hisseille. HS:n kirjeenvaihtaja Sami Sillanpää raportoi Maputosta. Toimittaja: Sami Sillanpää HS, kuvaus ja leikkaus: Eva-Lotta Jansson

Mosambikin pääkaupunki Maputo on tornitalojen kaupunki. Vanhemmat tornit ovat jo rapistuneita – niitä rakennuttivat Portugalin siirtomaaisännät vuosikymmeniä sitten.

Uutta tehdään lasista ja teräksestä.

"Tuo kiiltävä on uusi talo ja tuo vieressä ja tuo. Tuo valmistuu kohta", luettelee David Nhonguane.

David Nhonguanen yritys toimii hissiyhtiö Koneen paikallisena edustajana. Keskuspankin pääkonttoriin tulee 27 hissiä.
David Nhonguanen yritys toimii hissiyhtiö Koneen paikallisena edustajana. Keskuspankin pääkonttoriin tulee 27 hissiä.

Hän katselee kotikaupunkiaan noin 130 metrin korkeudesta. Rakennus on vielä työn alla. Valmistuessaan siitä tulee Mosambikin keskuspankin uusi pääkonttori. Siihen tulee 27 hissiä, joukossa maisemahissejä.

Sinisenä kimaltava Intian valtameri näkyy täältä upeasti.

Nhonguanelle pääkonttori on ilonaihe. Hänen yrityksensä toimii hissiyhtiö Koneen paikallisena edustajana. Yhteistyö alkoi kaksi ja puoli vuotta sitten. Silloin asiakkaat Mosambikissa tilasivat häneltä viisi Koneen hissiä.

"Nyt meillä on toimitettavana 50 hissiä. Aikamoinen kasvu."

Talouskasvu ja Mosambik? Ne sanat on harvoin nähty samassa virkkeessä. Noin 25 miljoonan asukkaan maa eteläisessä Afrikassa on maailman köyhimpiä – sijalla 178 YK:n kehitystilastossa.

Eva-Lotta Jansson
Mosambikin keskuspankin uusi pääkonttori nousee pääkaupunki Maputon keskustaan.
Mosambikin keskuspankin uusi pääkonttori nousee pääkaupunki Maputon keskustaan.

Puute, konflikti ja taudit ovat sanoja, jotka Mosambikiin yleensä on yhdistetty.

Nelisen vuotta sitten alkoi mullistus. Mereltä löytyi kaasua. Aivan valtavasti. Ja maaperässä on hyödyntämättömiä hiilivaroja.

Nyt maahan virtaa investointeja eri puolilta maailmaa useita miljardeja euroja vuodessa – se on enemmän kuin Suomen saamat investoinnit.

Mosambikin talous on kasvanut viime vuodet yli seitsemän prosentin tahtia. Se tarkoittaa, että bruttokansantuote on nyt kaksinkertainen vuoteen 2007 verrattuna.

Ei ihme, että keskuspankki tarvitsee lisää toimitilaa.

Samantapainen meno on naapurimaa Tansaniassa, myös energiavarojen ansiosta, joten Afrikan kaakkoisosa on myllerryksessä.

Odotukset ovat huimat. Nesteytetyn maakaasun tuotanto nostaa Mosambikin kansantulon 4 500 dollariin (noin 4 250 euroon) henkeä kohti 20 vuodessa, arvioi Standard Bankin raportti viime vuodelta. Nyt luku on 650 dollaria.

Fakta

Mosambik

 Väkiluku 25 miljoonaa.

 Itsenäistyi Portugalin siirtomaavallasta vuonna 1975. Sisällissota päättyi vuonna 1992.

 Hallitseva puolue entinen vapautusliike Frelimo.

 Aikuisista lukutaitoisia 56 prosenttia. Elinajanodote 50 vuotta.

 Virallinen kieli portugali.

 Suurimmat kauppakumppanit EU, Etelä-Afrikka ja Kiina.

 Bruttokansantuote 12,5 miljardia euroa (vuonna 2013).

 Ulkomaisia investointeja maahan 5,2 miljardia euroa (vuonna 2013).

Lähteet: Maailmanpankki, UNDP

Jos niin kävisi, Mosambik harppaisi valtioiden sarjassa köyhyydestä keskiluokkaan.

Jos niin kävisi, Mosambik ei enää tarvitsisi kehitysapua. Joku hallituksessa meni arvioimaan, että se vuosi koittaa jo vuonna 2025.

Valkoisen tornitalon seinässä on valtava liikepankin mainos. "Mais para todos", se julistaa. Enemmän kaikille.

Juliste on Karl Marx -avenuen kulmassa. Siitä ei ole kauan, kun täällä uskottiin sosialismiin.

Nyt ainakin jotkut saavat enemmän.

"Kaikki muuttuu. Maa on liikkeessä", sanoo Edson Alizeu.

Hänellä on istuva puku. Kravatti on sitä kapeaa mallia, jota globaali bisnesväki nyt suosii. Alizeu on lähtenyt työkavereidensa kanssa lounaalle lasiseinäisestä pankkitalosta, jonka rinnalla Helsingin keskustassa sijaitseva Sanomatalo näyttäisi leikkimökiltä.

Mitäs tämä talouskasvu tarkoittaa kaltaistenne nuorten urhojen elämäntavalle – ajatteko esimerkiksi autoa?

"Että ajammeko autoa!" Alizeu purskahtaa nauruun. "No todellakin. Meillä on omat autot. Ja seuraavaksi aion ostaa oman asunnon."

Lyhyen ja ruuhkaisen automatkan päässä sijaitsee Mafalalan kaupunginosa. Tänne Portugalin siirtomaaeliitti aikoinaan karkotti mustat pois silmistään.

Patricio Vidigal tarjoaa halpoja paikallispuheluita Mafalalan köyhälistökaupunginosassa.
Patricio Vidigal tarjoaa halpoja paikallispuheluita Mafalalan köyhälistökaupunginosassa.

Nyt Patricio Vidigal istuu yksinäisenä tiskin takana pölyisessä kadunkulmassa. Tiskillä on puhelin. Siitä saisi soittaa paikallispuhelun parilla meticalilla, mutta asiakkaita ei näy.

"Mikään ei muutu. Koskaan", sanoo Vidigal.

Tältä kadulta lähti Mosambikin kuuluisin vientituote: Eusébio. Upea jalkapalloilija, joka nousi legendaksi Portugalissa 1960-luvulla.

Tuossa on Eusébion futiskenttä. Se ei todellakaan ole muuttunut, ainakaan parempaan. Lapset juoksevat monttuisella multahiekkapellolla.

Ympärillä leviää kortteleittain aaltopellistä kyhättyjä taloja. Välissä kulkee avoviemäreitä.

Täällä moni elää noin eurolla päivässä, kuten yli puolet mosambikilaisista.

Kai jokin sentään muuttuu? Nyt on talouskasvukin!

"Mikään ei muutu", Vidigal sanoo. "Minä olen 80-vuotias. Minun kuuluisi olla lastenlasteni kanssa, eikä istua täällä. Mutta on pakko, jotta selviämme."

Kukaan ei tule soittamaan Vidigalin luurista. Mutta itse asiassa syy siihen on kuin onkin muutoksessa.

"Kaikilla on nykyisin kännykät", Vidigal sanoo. "Ei kukaan enää soita lankapuhelimella"

Mosambik on ollut Suomen ja muiden Pohjoismaiden lempilapsi kehitysyhteistyössä. Suomi on antanut apua vuodesta 1977. On tuettu koulutusta, maaseutua, kansalaisyhteiskuntaa. Nyt apu on 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Monena vuotena ulkomaisen kehitysavun osuus Mosambikin budjetista on ollut yli puolet.

Nyt se on noin neljännes. Entistä suurempi osuus budjetista tulee Mosambikin omista verotuloista.

Voisiko maa todella pärjätä pian ilman kehitysapurahoja?

"Talous on yhä riippuvainen avusta. Apu luo yhteiskunnallista vakautta ja auttaa valuuttakurssin vakaudessa. Emme pärjää ilman sitä vielä pitkään aikaan", sanoo ekonomisti Fernanda Massarongo IESE-tutkimuslaitoksesta.

Talouskasvusta huolimatta köyhyys Mosambikissa ei ole juurikaan vähentynyt vuodesta 2000. Nykyinen talousmalli on liian yksipuolinen, Massarongo sanoo. Megainvestoinnit energia-alalle eivät luo tarpeeksi työpaikkoja eivätkä verotuloja.

Globaalit energiayhtiöt ovat neuvotelleet Mosambikin kanssa edullisia sopimuksia. On ehtoja, joiden mukaan firmojen ei tarvitsee maksaa juurikaan veroja ennen kuin ne ovat tienanneet investointinsa takaisin.

Kaasuntuotannon Mosambikin rannikolla pitäisi alkaa vuonna 2018. Tai ehkä vuonna 2020 tai 2022. Senkin jälkeen menee siis vielä vuosia, ennen kuin kaasuvarannot alkavat kunnolla kilistä verotuloina valtion kassaan.

Moni Afrikan maa, esimerkiksi Angola, on viime vuosina kasvattanut talouttaan rajusti mutta epätasaisesti energiavarojen myynnillä.

Ekonomisti Massarongon päätelmä Mosambikista on tyly: nykymenolla vain harvat hyötyvät buumista. Iso osa mosambikilaisista elää maataloudesta. Sen tuotanto laskee.

Maputo kuitenkin kasvaa kuin eukalyptuspuu sateen jälkeen. Ja kaupunki vetää väkeä maailmalta: kaduilla kohtaa etenkin portugalilaisia, eteläafrikkalaisia, brasilialaisia ja kiinalaisia.

Suomesta vasta muutama yritys on tullut Mosambikin markkinoille. Isossa pelissä on mukana Wärtsilä, joka on rakentanut maan suurimman kaasuvoimalan. Äskettäin Finnwatch-järjestö moitti, että voimalan työmaalla oli pienet – joskin lainmukaiset – palkat.

Ulkomaisia neuvojia Mosambikissa riittää.

Länsimaat korostavat kehitysavussaan hyvän hallinnon ja ihmisoikeuksien edistämistä. Tuloksissa ei ole kehumista. Frelimo-puolueen johtama hallinto on korruptiotilastossa maailman surkeimpien joukossa. Oppositiopuolue Renamo uhkaili viime syksynä uudella sisällissodalla.

Kiinan kehitysyhteistyömalli on suorasukaisempi: laitetaan paikat kuntoon. Kiinan jälkiä Maputossa ovat uusi lentokenttä, stadion, monet tiet ja presidentin uusi valkoinen talo. Se on katsottu tarpeelliseksi tehdä isommaksi kuin vastaava Washingtonissa.

Aikamoinen talouskokeilu tämä uusi Mosambik.

Jos Mosambik onnistuu, Maputon rantabulevardi Avenida Da Marginalista tulee menestyksen näyteikkuna. Hiekkarannan ja valtameren ääreen rakennetaan nyt hotelleja vieri viereen.

Mutta valmiina on jo mahtipontinen talo aitojen ja palmujen ympäröimänä. Rakennus taitaa olla symboli koko nyky-Mosambikille.

Se on kasino.

Sami Sillanpää HS, teksti
Eva-Lotta Jansson, kuvat
Maputo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat