Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU tasapainoilee Venäjä-pakotteissa

Myös Suomi on ollut EU:n Venäjä-pakoterintamassa odotuksia kovempi, sanoo pakotepolitiikan asiantuntija Clara Portela

Talous
 
Sirpa Räihä HS
Suomessa viime viikolla vierailleen espanjalaisen tutkijan ja pakotepolitiikan asiantuntijan Clara Portelan mukaan pakotteiden asettaminen on taiteilua monen eri tekijän kanssa.
Suomessa viime viikolla vierailleen espanjalaisen tutkijan ja pakotepolitiikan asiantuntijan Clara Portelan mukaan pakotteiden asettaminen on taiteilua monen eri tekijän kanssa. Kuva: Sirpa Räihä HS

Venäjä-pakotteet ovat ensimmäiset todella kovat pakotteet EU:n historiassa. Niiden tehoa ja taloudellista ja poliittista merkitystä ei kuitenkaan voi arvioida vain sen perusteella, saavatko ne Venäjän vetäytymään Krimiltä ja syntyykö Itä-Ukrainaan pitävä rauhansopimus, sanoo pakotepolitiikan asiantuntija Clara Portela.

Singapore Management Universityssä apulaisprofessorina työskentelevä Portela vieraili viime viikolla Suomessa Tampereen yliopiston ja Ulkopoliittisen instituutin tilaisuuksissa. Hänen mukaansa EU-maat pääsivät myös yllättämään Venäjän sillä yhtenäisyydellä, jolla ne seisovat pakotteiden takana. Portela arvelee Suomen olleen pakotelinjassaan kovempi kuin monet odottivat.

"Kreikkakin on käyttänyt pakotepolitiikasta lipeämistä lähinnä keinona painostaa EU-maita suostumaan talousvaatimuksiinsa."

Pakotteiden asettaminen on taiteilua monen eri tekijän kanssa, Portela sanoo. Hänen mukaansa EU:n yhtenäisyys selittyy sillä, että Venäjä, todellinen supervalta, rikkoo kansainvälistä oikeutta aivan EU:n naapurissa.

"Samaa voimaa ei ole saatu aikaan, kun on haluttu reagoida Sudanin, Kongon, Syyrian tai Iranin tilanteisiin. Poikkeuksellisen tästä tilanteesta tekee myös se, että pakotteissa on tehoa, vaikka EU:n ja Venäjän taloudet ovat molemmat hyvin riippuvaisia toisistaan Venäjän kaasun ja öljyn vuoksi."

Pakotepolitiikka on vaikeaa monesta syystä. EU:n tavoitteena oli ja on yhä käyttää pakotteita uhkana ja saada Venäjä toimimaan Ukraina-neuvotteluissa toivotulla tavalla. Samaan aikaan EU yrittää kuitenkin huolehtia siitä, että pakotteet eivät aiheuta kohtuutonta haittaa Euroopan omalle taloudelle ja eurooppalaisille yrityksille, Portela sanoo. Pakotteille on myös paljon muita poliittisia syitä kuin Venäjään vaikuttaminen.

"Ne ovat myös liittolaisuuden osoittamista ennen kaikkea Yhdysvalloille, mutta myös Ukrainalle."

Pakotteiden vaikutuksia pitää Portelan mukaan tarkastella aina monella tasolla ja eri aikavälit huomioon ottaen.

"Pakotteissa on tärkeä myös uhka mahdollisesta tulevasta vahingosta, jonka pakotteet aiheuttavat jatkuessaan pitkään."

Uhan käytössä EU ei ole aivan onnistunut, Portela arvioi. Tosin esimerkiksi Venäjän sulkeminen kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle olisi todella järeä teko. Seuraukset olisivat vakavat myös Euroopalle.

"EU:lla on todella paljon syitä olla lisäämättä painetta Venäjälle, ainakaan sulkemalla sitä pois Swiftistä."

Portelan mukaan EU on jo tilanteessa, jossa sillä ole enää kovin paljon varaa kiristää linjaansa, koska unionin yhtenäisyys voisi ruveta rakoilemaan.

"Kovempi linja on vaikea siksikin, että EU on selvästi päättänyt energiasektorin pakotteiden koskevan vain tulevia arktisen alueen öljynetsintöjä."

EU:lla on ollut ongelmia myös ajoituksessa. Unioni asetti talouspakotteet viime syyskuussa, samaan aikaan kun Minskin rauhanneuvotteluissa saatiin aikaan jonkinlaista edistystä. Ajoitusta selitti tuolloin malesialaiskoneen pudottaminen Itä-Ukrainassa.

"EU:n on selvästi sen verran vaikea saada aikaan päätöksiä, että kun näkemys on syntynyt, niitä ei enää pystytä lykkäämään", Portela sanoo.

Sama pakotteiden kiristämisen ja jonkinlaisen edistyksen epäsuhta näkyi helmikuussa, kun Minskissä saatiin toista kertaa sovittua jostain, nyt tulitauosta.

"Silloin EU laajensi Venäjä-pakotteiden nimilistaansa."

EU perusteli nimilistan laajentamista Mariupolin taisteluilla. Portelan mukaan pakotteita ei pitäisi periaatteessa kiristää silloin, kun jotain on saatu juuri sovittua. Niin tekemällä otettiin vähintään riski siitä, että vaikutelma pakotteiden sattumanvaraisuudesta kasvaa.

Pakotteiden uhkavaikutusta laimentaa aivan turhaan myös EU:n tapa lisäillä matkustuskielto- ja varojenjäädytyslistalle vain muutamia nimiä kerrallaan, Portela arvioi.

"Pari uutta nimeä ei hetkauta ketään. Toisaalta näin saadaan otsikko siitä, että EU kiristää pakotteita."

Myöskään viestintä ei ole ollut täysin onnistunutta, Portela sanoo. "EU-päättäjien olisi pitänyt pystyä kertomaan selkeämmin, miten juuri näiden nyt valittujen talouspakotteiden arvioidaan vaikuttavan."

Parempaa ja analyyttisempaa tiedotusta ei tarvita EU:n johdossa vaan kussakin jäsenmaassa, Portela sanoo. Nyt ne yritykset, joiden toimintaa pakotteet koskettavat tavalla tai toisella, tulkitsevat varsin eri tavoin sitä, mistä kaikesta niiden on pysyttävä Venäjällä erossa.

"Esimerkiksi Espanja on ollut huono perustelemaan pakotepolitiikkaa yrityksille, joilta se vie tuloja", sanoo Portela, itsekin espanjalainen.

"Yhdysvalloissa tiedotus toimii paremmin ja yritysmaailma on jo tottunut siihen, että pakotteet rajoittavat tiettyä liiketoimintaa. Eurooppalaisyrityksille tämä on uutta."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat