Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen ikkunatehdas aloittaa Venäjällä vaikeaan aikaan

Suomalaisyritys perusti ikkunatehtaan Pietariin aikana, jolloin länsi-investoinnit ovat Venäjällä vähissä

Talous
 
Nikolai Gontar
Suomalaisyritys Skaala on vienyt ikkunoita Venäjälle jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt se avasi Pietarissa tehtaan, jossa alkuvaiheessa valmistuu kymmenentuhatta ikkunaa vuodessa.
Suomalaisyritys Skaala on vienyt ikkunoita Venäjälle jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Nyt se avasi Pietarissa tehtaan, jossa alkuvaiheessa valmistuu kymmenentuhatta ikkunaa vuodessa. Kuva: Nikolai Gontar

Harvoin on neljän miljoonan euron suomalaisinvestointia juhlittu Pietarissa yhtä hartaasti kuin Skaalan ikkunatehdasta.

Paikalla oli Pietarin rakennussektorista vastaava varakuvernööri Marat Oganesjan, työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen ja iso joukko Pietarin suomalaista yritysjohtoa.

"Huolimatta taloudellisesta epävarmuudesta emme peru suunnitelmiamme. Olemme tulleet Venäjälle pitkän tähtäimen investoinnilla", Skaalan Venäjän-tytäryhtiön pääjohtaja Jouni Niinikoski sanoi avajaisissa torstaina.

Investointipäätöksen pohjalainen perheyritys teki syksyllä 2013, kun Ukrainan kriisi vasta kyti Maidan-aukiolla.

Tehtaassa voidaan valmistaa 50 000 ikkunaa vuodessa, ja kyseessä on Skaalan ensimmäinen merkittävä tuotantoinvestointi Suomen ulkopuolella. Alkuvaiheessa tehdas päässee noin 10 000 ikkunan vuosituotantoon.

Suuret uudet länsi-investoinnit Venäjälle ovat käytännössä jäissä.

Nyt vaikeuksissa oleva autoteollisuus investoi ahkerasti Pietarin alueelle ennen vuoden 2009 kriisiä, mutta tuotantoinvestoinnit hyytyivät sen jälkeen.

"Kaikki iso saa alkunsa pienistä puroista. Mikä tahansa liike, investointi, on tärkeä Pietarille", Oganesjan sanoi HS:lle.

Hän luottaa, että strategiset hallituksen hyväksymät suurhankkeet hoidetaan.

"En arvioi valtavaa pudotusta investoinneissa tälle vuodelle, koska pääomainvestointeja Pietarissa ei muutenkaan ole ollut niin kovin paljon. Edes rajoitukset ja lännen pakotteet eivät vaikuta tähän", hän jatkoi.

Skaalan asiakkaita ovat suomalaiset ja ulkomaalaiset – mukaan lukien venäläiset – rakennusyritykset.

Suomalaisyritysten osuus Pietarin rakennusmarkkinoista on noin viisi prosenttia, arvioi kansliapäällikkö Erkki Virtanen.

Yritys tekee puu-alumiini-ikkunoita, joita käytetään laadukkaassa rakentamisessa. Yrityksen laskujen mukaan Pietarin asuntokohteista 85 prosenttiin valitaan halpa muovi-ikkuna.

Suomalaiset ja muut länsimaalaiset rakennusyhtiöt ovat puhuneet jo vuosia sen puolesta, että suomalainen rakennusteollisuus käynnistäisi tuotantoa Venäjällä. Monikaan pk-yritys ei katso rahkeidensa riittävän niin isoon liikkeeseen.

Tullimaksut ja ruplan kurssin voimakas heikentyminen tekevät tuontitavarasta nyt liian kallista.

"Ikkunat ja ovet ovat tuoteryhmä, jossa paikallisesti tehtyjä laadukkaita tuotteita on ollut vaikea löytää", sanoi YIT:n Venäjän liiketoiminnan johtaja Teemu Helppolainen.

Venäjällä puhutaan nyt paljon paikallisen tuotannon tukemisesta.

"Se on hyvinkin korkealla Venäjän valtiojohdon tapetilla. Tässä meidän intressimme yhtenevät", kuvaili Helppolainen.

YIT käyttää enää selvästi alle 10 prosenttia muualla kuin Venäjällä valmistettuja rakennusmateriaaleja ja -komponentteja. Tuonti-ikkunoiden käyttö tyssäsi vuoden 2009 kriisiin.

Rakentajat miettivät uusien kohteiden aloituksia tarkkaan. Myynti vetää edelleen, mutta on hidastunut.

Asuntolainoitus on hiipumassa, sillä korot ovat pompanneet 19 prosenttiin.

"Tämä ei vaikuta suoraan meidän segmenttiimme, koska asiakkaat ovat ylempää keskiluokkaa. Usein heillä on jo rahat asuntoon olemassa", Lemminkäinen Rusin aluejohtaja Juha Vättö sanoi.

Noin kaksikymmentä vuotta ikkunoita Venäjälle vieneen Skaalan koko liikevaihto on noin 95 miljoonaa euroa.

"Emme tänä vuonna odota lähtökohtaisesti kasvua Venäjän toiminnoista, joiden osuus on ollut noin neljä miljoonaa euroa", Niinikoski sanoi. Myöhemmin toiveissa on kasvattaa Venäjän liikevaihto 15 miljoonaan euroon.

Ikkunatehtaan 3 250 neliömetrin vuokratilat sijaitsevat Etelä-Pietarissa rautatien varrella metroaseman vieressä vanhan asetehtaan tiloissa, joissa nykyään valmistetaan dieselmoottoreita.

Ylimääräisiä tiloja vuokrataan ulkopuolisille.

"Olemme tyytyväisiä sijaintiin, vuokratasoon ja sähkönsaantiin", Niinikoski totesi.

Sähkön- ja vedensaanti ja niiden hinta muodostuu usein ongelmaksi yrityksille Pietarissa.

Avajaisjuhlat huipentuivat, kun Pietariin matkannut Ylihärmän soittokunta soitti surumielisen Moskovan valot. Siinä lauletaan miljoonista ikkunoista. Taustalla hurisi linjasto, josta roikkui ikkunankarmeja.

Skaalan perustanut Hautasen perhe on unelmoinut Venäjälle pääsystä vuodesta 1983.

"Nyt se on totta", sanoi Skaalan markkinointijohtaja Hannu Hautanen.

Anneli Ahonen
Pietari

Jouni Niinikoski
Jouni Niinikoski
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat