Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Danske Bank: Suomessa menossa koko taloushistorian heikoin kasvuvaihe

Talous
 
Helsingin Sanomat

"Suomen talouskehitys on heikompaa kuin koko Suomen taloushistoriassa vuodesta 1860-luvulta lähtien", sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Suomen 150 viime vuoden talouskasvua kuvaavassa käyrässä sodat ja 1990-luvun lama näkyvät jyrkkinä kuoppina. Tässä taantumassa talouskasvu on kuitenkin ollut negatiivista tai nollan tuntumassa jo kuuden vuoden ajan. Se näyttää jo kasvukäyrän selvältä taittumiselta.

"1990-luvun lamassakin Suomi palautui kasvuun nopeammin", Kuoppamäki sanoo.

Hän uskoo, että seuraavan hallituksen toimilla on suuri vaikutus siihen, mihin Suomen talous kääntyy. Jatkuuko pitkän lähes nollakasvun tie vai saadaanko aikaan kasvua.

Danske Bank ennustaa, että talous kasvaa tänä vuonna puoli prosenttia. Ensi vuonna talouskasvu kiihtyisi puoleentoista prosenttiin. Noin prosentin kasvuvauhti ei kuitenkaan riitä esimerkiksi työllisyyden kannalta.

"Meillä on edelleen akuutti tarve tehdä rakenteellisia uudistuksia, jotta kasvu saataisiin nopeammaksi", Kuoppamäki sanoo.

Danske Bank korotti kasvuennustettaan ensi vuoden osalta hieman. Se johtuu siitä, että Suomen ympäristössä on tapahtunut positiivisia asioita. Öljy on halventunut ja euro heikentynyt odotettua enemmän. Euroopan keskuspankin rahapoliittinen elvytys on myös voimallisempaa kuin kuviteltiin.

Keskuspankki kertoi tammikuussa aloittavansa yli tuhannen miljardin euron suuruisen arvopaperien osto-ohjelman.

Sen uskotaan heikentävän euroa edelleen. Euron heikkeneminen suhteessa dollariin auttaa Suomen taloutta, vaikka viennistä kolmannes menee euroalueelle. Suhteessa ruplaan ja kruunuun euro on jopa vahvistunut. Venäjä ja Ruotsi ovat olleet Suomen kolmen tärkeimmän vientimaan joukossa. Venäjä on kuitenkin ropisemassa tältä listalta vauhdikkaasti. "Suomen tuotteet voivat mennä kaupaksi Yhdysvaltoihin paremmin, vaikka ne muualle eivät menisikään", Kuoppamäki sanoo.

Hän uskoo, että Yhdysvallat voi tänä vuonna hyvin korvata Venäjän viennin rajun supistumisen. Venäjän talousromahdus supisti Suomen vientiä maahan 14 prosenttia viime vuonna. Tänä vuonna Kuoppamäki uskoo viennin supistuvan vielä yli 20 prosenttia.

Suomen julkisen talouden suurin huoli on velan nopea kasvuvauhti, mikä johtuu siitä, että menot ovat jo kroonisesti tuloja suuremmat. Kuoppamäki arvioi, että seuraavan hallituksen pitäisi löytää noin 2–3 miljardin säästöt. Se riittäisi suhteellisen velkaantumisen taittamiseen, jos talous lähtee kasvuun ja samalla tehdään rakenteellisia uudistuksia.

Velan ottaminen on nyt niin halpaa, että hallituksen kannattaisi kuitenkin harkita, kannattaako esimerkiksi hyvin tuottavaa pörssiomaisuutta myydä valtion menojen rahoittamiseksi. Valtio on myynyt omistuksiaan esimerkiksi Telia-Sonerassa. Kuoppamäen mielestä mieluummin ehkä kannattaisi ottaa vähän lisää velkaa kuin tyhjentää "kassaa".

"Ja luulisi, että löytyisi julkisia investointejakin joiden tuotto olisi parempi kuin 0,2 prosenttia", Kuoppamäki sanoo. Luvulla hän viittaa valtion kymmenvuotisesta lainasta maksamaan korkoon tällä hetkellä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat