Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta: Rahoitusmarkkinoiden kriisistä ei juuri merkkejä Suomessa

Finanssivalvonta aikoo kuitenkin seurata tilannetta valppaasti

Talous
 
Pentti Hakkarainen
Pentti Hakkarainen

Rahoitus- ja osakemarkkinoita valvovan Finanssivalvonnan johtokunta päätti maanantaina, että se ei vaadi pankeilta lisäpääomaa eikä ota käyttöön makrovakausvälineitä.

Makrovakausvälineillä Finanssivalvonta voisi kiristää luottoyhtiöiden tai sijoituspalveluyhtiöiden vakavaraisuusvaatimuksia.

Päätöksestä voi tehdä johtopäätöksen, että ainakaan nykyisin lainasuhdanne Suomessa ei anna aihetta hillitä lainanantoa. Tosin nykyinen tilanne ei tarkoita, että rahoitusmarkkinakriisiä ei voisi olla tulevaisuudessa. Hyvin paljon riippuu siitä, mihin erityisesti varallisuuserien hinnat ja lainananto kehittyvät.

Laissa säädetyn lisäpääomavaatimuksen kannalta keskeisin mittari on lainakannan ja bruttokansantuotteen suhteen poikkeama. Tätä mittaria mekaanisesti soveltamalla Finanssivalvonta olisi voinut vaatia 0,75 prosenttia lisäpääomaa. Lisäpääomaa ei kuitenkaan vaadita, koska muut tekijät puoltavat siitä pidättymistä

Finanssivalvonnan mukaan heikon talouskasvun takia lainakannan kasvaminen on Suomessa hidastunut merkittävästi. Lisäksi lainoja ottavien ja pankkien riskinottohalu on vähentynyt.

Kotitalouksien velkaantumisaste on yhä suuri, mutta senkin kasvaminen on hidastunut. Myös Suomen vaihtotaseen alijäämä on supistunut.

Vaihtotaseen alijäämä tarkoittaa yksinkertaistaen sitä, että kansantalouden menot ovat tuloja suuremmat. Vaihtotaseen ollessa alijäämäinen kansantalous velkaantuu ulkomaille.

Makrovakauspolitiikalla tarkoitetaan viranomaisen toimia, joilla se pyrkii estämään ja lieventämään rahoitusmarkkinoiden järjestelmäriskejä ja turvaamaan rahoitusjärjestelmän vakauden. Tavoitteena on pienentää etenkin pankkikriisien todennäköisyyttä ja vaikutuksia.

"Suomessa ei ole nykyään nähtävissä sellaisista kehitystä, eikä sellaisia indikaattoreita, jotka edellyttäisivät tässä tilanteessa pankeille asetettujen vaatimusten kiristämistä. Tilannetta pitää kuitenkin seurata valppaasti", sanoo Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Pentti Hakkarainen. Hänen mukaansa Suomessa toimivat pankit ovat siinä määrin vakavaraisia, että ne voivat tarvittaessa lisätä lainanantoaan.

Euroopan keskuspankki kasvattaa 1 140 miljardin euron rahapoliittisella elvytyksellään rahan tarjontaa ja kannustaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan inflaatiovauhdin kiihdyttämiseksi ja euroalueen hauraan talouskasvun vahvistamiseksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat