Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Anttilat myytiin miljoonalla

Ostaja on pääomasijoitusyhtiö. Tuore toimitusjohtaja toivoo voivansa avata uusia Anttiloita.

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Kauppakeskus Sellon Anttila Espoossa on yksi kahdeksasta suljetusta Anttilasta. Uusi toimitusjohtaja Markus Roschel vakuuttaa, että enempää sulkemissuunnitelmia ei ole.
Kauppakeskus Sellon Anttila Espoossa on yksi kahdeksasta suljetusta Anttilasta. Uusi toimitusjohtaja Markus Roschel vakuuttaa, että enempää sulkemissuunnitelmia ei ole. Kuva: Juhani Niiranen HS

Ajastaan jälkeen jäänyt Anttila on tuotava nykypäivään ja jälleen osaksi suomalaisten elämää.

Näin visioi uusi saksalainen toimitusjohtaja Markus Roschel, joka yrittää nyt kääntää raskaasti tappiollisen tavarataloketjun kannattavaksi.

Artikkeliin liittyvät

Pääomasijoitusyhtiö 4K Invest osti Anttilat ja Kodin 1 -tavaratalot Keskolta maanantaina miljoonalla eurolla.

"Anttila ei ole päässyt mukaan tavaratalojen trendiin", Roschel selittää Anttiloiden ahdinkoa.

"Meidän on parannettava asiakaskokemusta."

Uusi omistaja haluaa muun muassa uudistaa Anttiloiden tietotekniset järjestelmät, kohentaa verkkokaupan helppokäyttöisyyttä ja parantaa "monikanavaisuutta" eli sitä, miten verkkokauppa ja tavaratalot toimivat yhdessä.

Keskolle Anttiloista oli tullut murheenkryyni.

Niistä eroon pääseminen paransi kauppajätin tämän vuoden näkymiä. Se ennustaa nyt liikevoittonsa tänä vuonna ylittävän viimevuotisen.

Uutinen kaupasta vahvisti myös Keskon osaketta. Vaihdetumpi B-osake nousi yli viisi prosenttia 36,61 euroon.

Keskon pääjohtaja Mikko Helander myönsi kauppahinnan olleen "varsin vaatimaton".

"Keskolla olisi ollut pitkä tie kuljettavana, ennen kuin olisi voitu odottaa Anttilalta positiivista liiketulosta", hän perusteli myyntiä.

"Pidämme myös tärkeänä, että fokusoimme niihin alueisiin joissa olemme vahvoja." Anttila on tuonut vain neljä prosenttia Keskon liikevaihdosta.

Kesko kirjaa kaupasta noin 130 miljoonan euron kertaluonteisen negatiivisen erän ensimmäiselle vuosineljännekselle. Se liittyy Anttilan rahoittamiseen, käyttöpääomaan ja käyttöomaisuuteen.

Roschel uskoo, että 4K Investillä on Keskoa paremmat mahdollisuudet saada Anttila jälleen tekemään tulosta, koska se on keskittynyt juuri tämäntyyppiseen toimintaan. Se ostaa vaikeuksiin joutuneita yhtiöitä tai suuryhtiöiden rönsyjä, järjestelee ne uudelleen ja myy.

"Me olemme uudelleenjärjestelyjen asiantuntijoita", Roschel sanoo.

"Keskitymme sataprosenttisesti Anttilaan."

Vastaava tapaus Saksassa oli Roschelin mukaan Adler-vaateketjun uudelleenjärjestely. Kun 4K Invest osti sen kauppakonserni Metrolta, se teki 50 miljoonaa euroa tappiota. Noin viiden vuoden jälkeen etumerkki oli vaihtunut ja Adler teki 50 miljoonaa voittoa.

4K Invest on johtanut myös itävaltalaisen ruokakauppaketjun Zielpunktin ja Woolworth-supermarketketjun uudelleenjärjestelyt. Se on rekisteröity Luxemburgiin ja sitä johdetaan Saksasta.

Kesko päätti viime vuonna karsia Anttiloiden ja Kodin 1 -tavaratalojen määrää.

Kahdeksan Anttilaa ja kolme Kodin 1 -tavarataloa on suljettu. Kevään aikana suljetaan vielä Lappeenrannan Kodin 1 -tavaratalo.

Roschel vakuuttaa, että uuden omistajan ei ole tarkoitus jatkaa harvennusta. Päinvastoin: hän toivoo, että myymälöitä päästäisiin tulevaisuudessa myös avaamaan. "Haluamme pysyä suomalaisten asiakkaiden lähellä", hän perustelee tarvetta pitää laaja Anttiloiden verkosto.

Anttilan työntekijät suhtautuivat kauppauutiseen "varovaisen toiveikkaasti", kuvasi Lahden Anttilan pääluottamusmies Kai Vauhkala. Hänen mukaansa Kesko ei ollut omistajana riittävästi pyrkinyt kehittämään Anttiloita. Hän toivoi, että uusi omistaja ryhtyisi tarvittaviin uudistuksiin.

"Anttilat ovat jääneet vähän jälkeen yleisilmeeltään. Tietynlainen uudistuminen olisi paikallaan."

Markus Roschel
Markus Roschel
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat