Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lentojen korvauksista satoja riitoja – "Älä tyydy selitykseen teknisestä viasta"

Kuluttajariitalautakuntaan tuli 2014 yli 700 ratkaisupyyntöä etupäässä viivästymisistä

Talous
 
Juhani Niiranen HS
Ilpo ja Satu Virtasen kotimatka Ouluun alkoi maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentältä. Ilpo Virtasen mukaan kotimaassa lentäminen sujuu yleensä hyvin. Mukana matkustivat vauva Tuuli ja tytär Sanni.
Ilpo ja Satu Virtasen kotimatka Ouluun alkoi maanantaina Helsinki-Vantaan lentokentältä. Ilpo Virtasen mukaan kotimaassa lentäminen sujuu yleensä hyvin. Mukana matkustivat vauva Tuuli ja tytär Sanni. Kuva: Juhani Niiranen HS

"Lentomatkustajan ei koskaan pitäisi tyytyä lentoyhtiön ylimalkaiseen tokaisuun, että myöhästymisen syynä oli tekninen vika", neuvoo ylitarkastaja Satu Toepfer Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Eikä varsinkaan silloin, kun viivästyminen on tuntuva eli esimerkiksi yli kolmen tunnin pituinen, mutta lentoyhtiö kieltäytyy maksamasta korvauksia vedoten siihen, että kyseessä oli teknisen vian aiheuttama poikkeuksellinen tilanne.

Fakta

Pitkästä viivästymisestä korvauksia

 Lennon viivästymisestä voi vaatia huolenpitoa ja korvauksia, jotka riippuvat matkan pituudesta ja viivytyksen kestosta.

 Kun arvioitu viivästys määränpäässä on yli kaksi tuntia, huolenpitoon kuuluu esimerkiksi aterioita ja virvokkeita sekä pari puhelua tai sähköpostia.

 Kun viivästys on yli viisi tuntia, huolenpitoon kuuluu myös hotellimajoitus ja kuljetus, kun yöpyminen on välttämätöntä.

 Kuluttaja voi myös valita, haluaako peruuttaa lennon kokonaan ja saada lipun hinnan takaisin vai toteuttaa matkan.

 Niin sanotun vakiokorvauksen matkustaja voi saada, jos hän saapuu määräpaikkaansa vähintään kolme tuntia aikataulun mukaista ajankohtaa myöhemmin, paitsi jos viivästys johtuu poikkeuksellisista olosuhteista. Teknistä vikaa ei yleensä pidetä riittävän poikkeuksellisena syynä.

 Korvaussumma määräytyy lennon pituuden ja uudelleenreitityksestä johtuvan viivästyksen mukaan.

 Kun lennon pituus on enintään 1 500 kilometriä ja se kestää yli 3 tuntia, korvaus on 250 euroa. Kun EU:n ulkopuolisen lennon pituus on yli 3 500 kilometriä ja se kestää yli 4 tuntia, korvaus on 600 euroa.

 Lentoyhtiön tulee palauttaa lipun hinta rahana. Rahan korvaavia matkakuponkeja voidaan antaa vain matkustajan suostumuksella.

Korvauksia ei EU-tuomioistuimen tulkinnan mukaan tarvitse maksaa, mikäli viivästymisen aiheuttavat poikkeukselliset olot, joiksi teknistä vikaa ei yleensä lasketa.

Sen sijaan poikkeuksellisiksi oloiksi katsotaan esimerkiksi työtaistelu, huono sää, turvallisuusriski, poliittisesti epävakaat olot ja ilmaliikenteen hallintaa koskeva päätös.

Korvausten suuruuteen vaikuttaa paitsi viivästyksen kesto myös matkan pituus.

Helsinki-Vantaan lentokentällä oli maanantaina epäselvyyttä aikarajoista, joiden jälkeen matkustaja on oikeutettu korvaukseen. Sen saa, jos viivästys on määränpäässä yli kolme tuntia. Osa HS:n tapaamista matkustajista ei ollut kuullut mahdollisuudesta korvaukseen lainkaan. Eivät myöskään eläkeläiset Jarl ja Marjo Stenmark.

"Meillä on asunto Espanjassa, joten lennämme paljon. Palvelu on heikentynyt", Jarl Stenmark totesi.

"Joskus on korvattu rikkoutuneita laukkuja", Marjo Stenmark muisteli.

Myöskään kuukauden kiertomatkalle Aasiaan lähteneet Janni Mäkelä ja Anna Makkonen eivät olleet kuulleet mahdollisista myöhästymisten korvauksista.

Tietoisuus korvauksista on kuitenkin viime vuosina kasvanut, mistä kertovat myös tuntuvasti lisääntyneet pyynnöt ratkaista niitä koskevia kiistoja Kuluttajariitalautakunnassa.

Viime vuonna lautakuntaan tuli yli 700 ratkaisupyyntöä, jotka koskivat enimmäkseen lennon viivästymistä. Mukana luvuissa ovat myös lennon peruuttamista ja lennolle pääsyn epäämistä koskevat kiistat.

Vuonna 2013 ratkaisupyyntöjä tuli noin 600, mutta vuonna 2011 vain 240.

Ratkaisuissa on suositeltu useammin hyvityksen antamista kuin sen epäämistä, mutta valtaosa tapauksista on sovittu kesken käsittelyn.

Oikeuteen myöhästymisistä aiheutuvia korvausriitoja viedään harvoin.

Helsingin hovioikeus tuomitsi helmikuussa Finnairin maksamaan Dubaista Helsinkiin matkustaneelle miehelle 600 euron korvauksen, koska lentokone oli saapunut lentokentälle yli neljä tuntia myöhässä.

Koneen ilmanvaihtojärjestelmää säätelevät venttiilit olivat rikkoutuneet ja tilalle oli pitänyt vaihtaa uudet laitteet.

Finnair oli tuomioon pettynyt, mutta ei ole vielä päättänyt, valittaako se asiassa korkeimpaan oikeuteen, kertoo johtaja Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä.

Käräjäoikeuden mielestä myöhästyminen johtui poikkeuksellisista olosuhteista, eikä se tuominnut Finnairia korvauksiin.

"Lentojen myöhästymisestä johtuvien korvausvaatimusten määrä on meillä melko pieni, eikä siinä ole ollut suurta muutosta viime aikoina", Tallqvist sanoo.

Tallqvistin mukaan valtaosa hakemuksista käsitellään asiakaspalvelussa.

Kuluttajaviraston Toepfer muistuttaa, että teknistä vikaa ei EU-tuomioistuimen ratkaisun mukaan ole pidettävä ylivoimaisena esteenä, ellei vika johdu tapahtumista, jotka eivät liity lentoyhtiön tavanomaiseen toimintaan ja jotka eivät ole sen hallittavissa.

Silloin kyseessä voisi olla vaikka piilevä valmistusvika tai sabotaasi.

Lentoyhtiöllä on näyttövelvollisuus siitä, että viivästys johtui poikkeuksellisista olosuhteista ja että sitä ei olisi voitu välttää tilanteeseen soveltuvin toimenpitein.

"Lentoyhtiön tulisi aina kertoa matkustajille, mistä poikkeukselliset olosuhteet johtuvat", Toepfer tähdentää.

Toepferin mukaan lentoyhtiöt ja matkustajat ovat nykyisin melko hyvin tietoisia siitä, että viivästyksistä voi saada korvauksia.

"Iso valvontakokonaisuus saatiin tehtyä viime vuonna, mutta matkustajien oikeuksissa riittää silti vielä valvottavaa", Toepfer viittaa loppuvuodesta 2012 alkaneeseen lentoviivästysten vakiokorvausten valvontaan, joka ulottui kaikkiin lentoyhtiöihin.

Yhtiöt ovat muun muassa korjanneet matkustajatiedotteitaan kuluttaja-asiamiehen edellyttämällä tavalla, jotta niistä käyvät ilmi matkustajien ja lentoyhtiöiden oikeudet ja vastuut.

 

Tietoa viivästyneiden lentojen korvattavuudesta osoitteessa http://www.ecc.fi/Teemat/matkailu/lentomatkat/lennon-viivastyminen/

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat