Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaivokset haluavat eroon korotetusta sähköverosta

Kaivosalan mukaan veronkiristys toi sille 25–30 miljoonan euron lisälaskun

Talous
 
Heikki Saukkomaa Lehtikuva
Agnico Eaglen kultakaivoksella Kittilässä malmia louhitaan yli 300 metrin syvyydessä.
Agnico Eaglen kultakaivoksella Kittilässä malmia louhitaan yli 300 metrin syvyydessä. Kuva: Heikki Saukkomaa Lehtikuva

Suomen kaivosteollisuus ihmettelee, miksi sähkö maksaa huomattavasti enemmän maan alla kuin maan päällä. Kaivosteollisuus vaatii, että viime vuonna säädetystä korotetusta valmisteverosta luovutaan.

Kaivosten etujärjestön Kaivosteollisuus ry:n mukaan kaivosteollisuutta verotetaan syrjivästi muuhun teollisuuteen verrattuna. Kun malmia louhitaan maan alla tai avolouhoksessa, kaivosyhtiö maksaa sähköveroa ensimmäisen veroluokan mukaan 2,5 senttiä kilowattitunnilta. Muu teollisuus kuuluu toiseen veroluokkaan, jolloin sähkövero on 0,7 senttiä kilowattitunnilta.

Kaivokset nostettiin toisesta veroluokasta ensimmäiseen veroluokkaan hallituksen kehysriihessä viime vuoden keväällä. Kaivosteollisuuden etujärjestön toiminnanjohtajan Pekka Suomelan mukaan muutos koski vain kaivoksia, sillä muut alat säilyttivät entisen luokkansa.

Suomela laskee, että luokituksen nosto toi alalle 25–30 miljoonan euron lisälaskun. Hänen mukaansa Suomessa kaivosteollisuuden sähkövero on 40-kertainen Ruotsiin verrattuna.

Suomela ei ole saanut kunnon selitystä, miksi muutos tehtiin. "Yksikään poliitikko ei ole ottanut vastuuta", hän sanoo.

Hän kutsuu luokituksen nostoa rangaistukseksi, jota ajoi silloinen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr). "Hän piti aihetta eniten pöydällä."

Kaivosteollisuuden tulkinnan mukaan rangaistus johtui Talvivaarasta, jonka ympäristöongelmista puhuttiin paljon viime keväänä.

Sähköveron kerääminen ei ole helppoa. Korotettua veroa maksetaan malmin louhimisesta ja murskaamisesta, mutta sen hienontaminen rikastuskelpoiseksi välituotteeksi maan päällä kuuluu halvempaan veroluokkaan.

"Nyt haetaan tulkintoja siitä, mihin vedetään raja kaivoksen ja rikastamorakennuksen välillä", Suomela sanoo.

Korotetusta sähköverosta Talvivaara kärsii vähemmän kuin alan muut yritykset, sillä jalostusketjun alkupäässä se käyttää vähemmän sähköä kuin muut kaivokset.

Kaivossektori on viime ajat kannattanut heikosti, sillä metallien kysyntä on ollut vaisua.

"Aallonpohja on saavutettu, mutta tänä vuonna ei tapahdu mitään merkittävää. Kestää pari vuotta ennen kuin metallien kysyntä lähtee taas liikkeelle", Suomela sanoo.

Suomen kaivosteollisuuden liikevaihto on vajaat 1,5 miljardia euroa. Työpaikkoja kaivoksissa on 4 500.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat