Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljy halpenee taas kohti 50:tä dollaria barrelilta

Täyttyvät varastot Yhdysvalloissa painavat hintaa alaspäin

Talous
 
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Tiedä kahdessa minuutissa: Tämän vuoksi öljyn hinta heittelehtii markkinoilla
Öljy on noussut uutisotsikoihin monen vuoden hiljaiselon jälkeen, kun raakaöljyn hinta on romahtanut. Mitä ihmettä öljymarkkinoilla oikein tapahtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on? Katso kahden minuutin video niin tiedät tarpeellisen öljystä. Toimittaja Tuomas Niskakangas, grafiikka Boris Stefanov.

Raakaöljyn halpeneminen jatkui tiistaina.

Pohjanmeren Brent-viitelaatu maksoi tiistai-iltana Suomen aikaa 53,5 dollaria barrelilta ja yhdysvaltalainen WTI-viitelaatu 43,2 dollaria barrelilta.

Halpeneminen johtuu siitä, että raakaöljyn varastot ovat Yhdysvalloissa täynnä.

Barreli on öljykaupan mittayksikkö. Sen tilavuus on 159 litraa.

Uutistoimisto Reutersin öljynvälittäjille ja sijoittajille tekemän kyselyn perusteella yhdysvaltalaiset öljyvarastot kasvoivat viime viikolla 452 miljoonaan barreliin. Reutersin mukaan se tarkoittaisi, että öljyvarastot ovat Yhdysvalloissa suurimmat ainakin 80 vuoteen.

Varastojen täyttyminen selittää myös sen, miksi yhdysvaltalaisen WTI-viitelaadun raakaöljy on halvennut selvästi Pohjanmeren Brent-viitelaatua enemmän.

Öljy-yhtiö St1:n hallituksen puheenjohtaja Mika Anttonen korostaa, että WTI-viitelaadun raakaöljyn halpenemiseen vaikuttavat merkittävästi logistiset puutteet Yhdysvalloissa.

"Kotimainen tuotanto ei kohtaa kysyntää. Yhdysvaltojen keskiosissa on tuotantoa enemmän kuin kysyntää, kun taas itä- ja länsirannikolla kysynnän kattamiseksi joudutaan turvautumaan myös tuontiöljyyn", Anttonen sanoo.

Yhdysvalloissa öljyn kulutus on suurempi kuin kotimainen tuotanto.

Syksyllä raakaöljy halpeni voimakkaasti, koska markkinoilla oli runsaasti ylitarjontaa. Kun öljyä tuotetaan enemmän kuin on sen kysyntä, hinta halpenee.

Maailman suurin öljynviejävaltio Saudi-Arabia ei ole suostunut rajoittamaan tuotantoaan, koska se haluaa varmistaa markkinaosuutensa.

Kuluvan vuoden aikana öljy kallistui tammikuun lopusta maaliskuun alkuun, mutta on taas viime viikkoina halventunut. Halpa öljy on aiheuttanut vaikeuksia monille öljynviejävaltioille, koska niiden tulot öljykaupasta ovat supistuneet.

Viime kesänä Brent-viitelaadun raakaöljy maksoi enimmillään yli 115 dollaria barrelilta. Tammikuun puolivälissä hinta oli 46,6 dollaria barrelilta.

Viitelaatu määrittelee sen, kuinka tiheää raakaöljy on 15,6 celciusasteen lämpötilassa ja mikä on öljyn rikkipitoisuus.

Kevyet ja vähärikkiset raakaöljyt, kuten Brent ja WTI, ovat kalliimpia kuin raskaammat ja rikkipitoisemmat raakaöljyt.

Mitä raskaampaa ja runsasrikkisempää raakaöljy on, sitä enemmän se edellyttää jalostamista.

Raakaöljyn halpenemisesta tulevaa hyötyä kompensoi euroalueella yhteisvaluutta euron heikkeneminen suhteessa Yhdysvaltojen dollariin. Öljykauppa käydään dollareissa.

Kuluttajahintoihin raakaöljyn halpeneminen vaikuttaa viipeellä, koska öljykauppaa käydään futuureilla.

Futuuri on sopimus, jossa sitoudutaan ostamaan ja myymään tulevaisuudessa tietty määrä hyödykettä ennalta määrättynä ajankohtana sopimuksessa sovittuun hintaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat