Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pyramidihuijaus Wincapita levisi tietokoneviruksen lailla – näin monta haksahti omassa kotikunnassasi

Pari prosenttia jäsenistä värväsi puolet sijoitushuijaukseen osallistuneista. Tutkimus kertoo, miten rikolliset sijoituspelit voi parhaiten pysäyttää.

Talous
 
Seppo Samuli Lehtikuva
Tutkimuksen mukaan peräti 4774 Wincapita-sijoittajaa linkittyi mutkien kautta koko huijauksen käynnistäneeseen Hannu Kailajärveen.
Tutkimuksen mukaan peräti 4774 Wincapita-sijoittajaa linkittyi mutkien kautta koko huijauksen käynnistäneeseen Hannu Kailajärveen. Kuva: Seppo Samuli Lehtikuva

Kymmenien miljoonien eurojen suomalainen sijoitushuijaus Wincapita levisi maassamme kuin tietokonevirus tai sukupuolitauti. Se tarkoittaa, että pieni joukko hyvin aktiivisia ihmisiä eli supersolmuja värväsi mukaan suuren joukon ihmisiä.

"Wincapitan leviämismalli muistuttaa enemmän sukupuolitautia kuin satunnaisesti tarttuvaa influenssaa. Oli pieni joukko, jolla oli paljon suhteita: noin 2,5 prosenttia jäsenistä kutsui mukaan 50 prosenttia sijoittajista", kertoo Aalto-yliopiston kauppakorkeakoululla väitöskirjaa tekevä Ville Rantala.

Kansainvälisesti ainutlaatuinen tutkimus kumoaa ajatuksen, että pyramidihuijaus olisi tasaisesti alaspäin leviävä pyramidi. Sen sijaan Wincapita oli muutamien aktiivisten värvääjien paisuttama iso ympyrä.

Väitöskirja kumoaa myös käsityksen, että Wincapita levisi isojen värväystilaisuuksien kautta.

"Julkisuudessa paljon esillä olleet niin sanotut sponsoritilaisuudet eivät selitä Wincapita-ilmiötä, koska vain yksitoista prosenttia sijoittajista osallistui niihin. Lähes 90 prosenttia osallistujista sai sijoitusneuvonsa pieneltä luotettujen ihmisten joukolta", Rantala kertoo.

Sijoitusvinkkien antajista eli sponsoreista 16 prosenttia oli sukulaisia ja kahdeksan prosenttia työtovereita.

Rantalan Wincapita-tutkimus on osa hänen väitöskirjaansa. Hän kävi vuoden ajan läpi yli 53 000 sivua poliisin julkista esitutkintamateriaalia.

Sen perusteella Rantala rakensi verkoston Wincapitan sponsorisuhteista. Hän löysi 5 523 kuulusteluissa ollutta tai muuten käsiteltyä Wincapita-sijoittajaa, joista peräti 4 774 linkittyi mutkien kautta koko huijauksen käynnistäneeseen Hannu Kailajärveen.

Tästä on kyse

 Hannu Kailajärvi erehdytti tuhansia ihmisiä sijoittamaan Wincapitaan ja aiheutti lukuisille ihmisille taloudellista vahinkoa tai sen vaaraa ainakin 57 miljoonan euron arvosta.

 Alemmat oikeusasteet ja lopulta Korkein oikeus (KKO) ovat tuominneet Wincapitaan sijoittaneiden saamia tuottoja rikoshyötynä valtiolle menetettäviksi, vaikka he eivät aina ole tienneet rikoksesta tai siitä, kuka rikoksen on tehnyt.

Rantala uskoo, että tutkimus hyödyttää yhteiskuntaa monella tavalla.

"Ymmärrämme nyt entistä paremmin, miten suullisesti leviävät neuvot vaikuttavat rahoitusmarkkinoiden toimintaan. Tuttujen sijoitusneuvoilla todella iso vaikutus sijoituspäätöksiin."

Hänen mukaansa tieto leviää supersolmujen kautta esimerkiksi pankkipaniikeissa, joissa ihmiset ryntäävät tyhjentämään tilejään huhujen ja tietojen levitessä. Suullinen sijoitustieto voi siis levitä nopeasti, vaikka suurin osa ihmisistä ei kerro sitä eteenpäin.

Toisaalta tutkimus auttaa ymmärtämään pyramidihuijausten mekanismeja ja torjumaan niitä.

"Jos sijoitushuijauksia halutaan estää, niin pitää löytää supersolmut ja vaikuttaa niihin", Rantala sanoo.

Rantala määritteli väitöskirjatutkimuksessaan myös tyypillisen Wincapita-sijoitushuijaukseen osallistuneen profiilin. Aineiston perusteella hän selvitti yli kolmentuhannen yksittäisen sijoittajan asuinpaikan ja sosioekonomisen aseman.

Hänen mukaansa Wincapita-sijoittajat olivat keskivertosuomalaista koulutetumpia ja suurituloisempia. Tavallista korkeampi tulotaso tai koulutus ei siis suojannut sijoitushuijauksen uhriksi joutumiselta.

"Mukana oli jopa useampia sijoitusneuvonnan ammattilaisia pankeista ja omaisuudenhoitajista. Tohtoritutkinnon tehneiden määrä oli sama kuin väestössä keskimäärin eli noin puoli prosenttia", Rantala kertoo.

Rantala hämmästyi myös sitä, että huijaukseen lähti sijoittamaan myös varovaisiksi ja kriittisiksi miellettyjen joukko, kuten professorit ja poliisit.

Yhdessä asiassa Wincapitaan sijoittaneet poikkeavat jyrkästi keskivertoväestöstä: sijoittajista valtaosa eli 80 prosenttia oli miehiä. Ammateista yleisin oli yrittäjä. Wincapita-sijoittajista 26 prosenttia on yrittäjiä. Suomalaisista työikäisistä yrittäjiä on 7,5 prosenttia.

"Miehet myös näyttävät uskoneen nimenomaan miesten sijoitusvinkkejä, sillä miehillä sponsori eli värvääjä oli yleensä toinen mies. Naisten kohdalla sponsorin sukupuolella ei ole tilastollisesti merkitystä", Rantala sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat