Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pää pystyyn Britannia, lupasi budjettiesitys

Vahvistuva talous on konservatiivien valtti toukokuun tiukkojen vaalien alla

Talous
 
Stefan Wermuth Reuters
Valtiovarainministeri George Osborne kantoi budjettiesitystä, joka matkaa alahuoneeseen perinteisesti punaisessa salkussa.
Valtiovarainministeri George Osborne kantoi budjettiesitystä, joka matkaa alahuoneeseen perinteisesti punaisessa salkussa. Kuva: Stefan Wermuth Reuters

Britannian konservatiivipuolue otti keskiviikkona vauhtia toukokuun parlamenttivaaleihin, kun valtiovarainministeri George Osborne antoi parlamentille vuotuisen budjettiesityksen.

"Teimme vaikeita päätöksiä ja se kannatti – Britannia voi kulkea taas pää pystyssä", hän sanoi keskiviikkona mylvivälle parlamentin alahuoneelle, jota puhemiehen piti useaan kertaan hillitä.

Konservatiivien pussiin vaalien alla pelaa se, että Britannian talouskasvu on useimpiin muihin EU-maihin verrattuna ripeää.

Talous kasvaa Osbornen mukaan tänä vuonna ennakoitua enemmän eli 2,5 prosenttia. Tulevina vuosina kasvu kuitenkin hieman hiipuu.

Brittiyritykset ovat myös onnistuneet luomaan paljon uusia työpaikkoja, ja kansalaisten tulevaisuudenusko on kova. Työttömyysasteen ennustetaan laskevan tänä vuonna 5,3 prosenttiin.

Apulaisministeri Andrea Leadsom valtiovarainministeriöstä kertoi ulkomaankirjeenvaihtajille keskiviikkona, että Britanniaan on syntynyt lähes 2,4 miljoonaa uutta työpaikkaa yksityiselle sektorille. Samaan aikaan julkisen puolen työpaikkoja on karsittu noin 600 000.

Osbornen mukaan Britanniaan syntyy nyt työpaikkoja joka puolella maata, ei vain Lontoon alueella. Yorkshiressä Pohjois-Englannissa uusia työpaikkoja on kuulemma luotu enemmän kuin koko Ranskassa.

Arvostelijoiden mukaan monet uusista työpaikoista ovat huonosti palkattuja. Uusista työpaikoista 80 prosenttia on kokopäiväisiä.

Budjettiesitys lupasi monia maltillisia veronalennuksia sekä leikkauksia muun muassa oluen ja siiderin verotukseen. Viinin vero jäädytetään.

"Pitää ajatella myös elämänlaatua ja yhteisöjä. Maalaispubienkin pitää kannattaa", konservatiivien Leadsom perusteli alkoholiveron laskua.

Kaikki kuitenkin tietävät, että vaalien jälkeen Britannian uutta hallitusta odottavat rajut sopeuttamistoimet. Velkavuori on raskas, ja alijäämästä ei päästä eroon vielä aikoihin.

Jos konservatiivit nousevat hallitusvastuuseen, alkavat kahden seuraavan vuoden aikana 30 miljardin punnan eli lähes 42 miljardin euron sopeutukset. Säästöjä aiotaan haalia muun muassa sosiaalietuuksia leikkaamalla ja myymällä valtion omistuksia pankeissa.

Britannia aikoo ottaa myös aiempaa tiukemman linjan isojen yhtiöiden veronkiertoon.

Oppositiojohtaja labourin puheenjohtaja Ed Miliband tyrmäsi keskiviikkona konservatiivien budjettiesityksen.

"Koskaan ennen ei ole ristiriita valtiovarainministerin retoriikan ja ihmisten arjen välillä ollut yhtä suuri kuin nyt", hän sanoi.

Britannian budjettivuosi on poikkeuksellinen, sillä se alkaa huhtikuun 1. päivänä.

Annamari Sipilä HS
Lontoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat