Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain yksi eläkeyhtiö on yltänyt viime vuosina tuottotavoitteeseen

Ilmarinen, Elo, Etera ja Veritas eivät ole saaneet eläkerahastoilleen reaalista 3,5 prosentin vuosikasvua

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Eläkerahan tuotto jäi alle tavoitteiden.
Eläkerahan tuotto jäi alle tavoitteiden.

Vaikeuksissa kamppaillut eläkeyhtiö Etera julkisti viime vuoden tilinpäätöksensä keskiviikkona. Kaikkien eläkeyhtiöiden tuotot myös kymmenen vuoden aikaväliltä ovat nyt koossa.

Tulos on hätkähdyttävä: Vain yksi eläkeyhtiöistä eli Varma on yltänyt vuosina 2005–2014 reaaliseen tuottotavoitteeseen, joka on keskimäärin 3,5 prosenttia vuodessa. Ilmarinen, Elo, Etera ja Veritas eli 80 prosenttia eläkeyhtiöistä alitti pitkän aikavälin tuottotavoitteen. Yksikään ei ylittänyt sitä.

Työeläkeyhtiöiden tärkeä tehtävä on hankkia suomalaisten eläkesäästöille tuottoja, joilla hillitään työeläkemaksujen nousua. Jokainen palkansaaja maksaa työeläkemaksua, joten ei ole samantekevää, millaisiin sijoitustuottoihin yksityiset viisi eläkeyhtiötä pystyvät.

Asian merkityksen näkee omasta palkkakuitista, jossa viisi tai kuusi prosenttia palkasta menee työeläkemaksuun.

Vielä edellisellä kymmenvuotisjaksolla 2004–2013 puolet silloisista kuudesta eläkeyhtiöstä ylsi tavoitteeseen tai ylitti sen. Toinen puoli eli 50 prosenttia oli vuosi sitten rajan alapuolella.

Kirkkaimmassa kärjessä ovat nyt laitokset: kuntien ja valtion eläkkeitä sijoittavat Keva ja Valtion eläkerahasto. Keva jopa paransi pitkän aikavälin tulostaan ja ylitti tuottotavoitteen, jota laitoksille ei edes ole.

Eläketurvakeskuksen (ETK) laskema luku 3,5 prosenttia koskee vain eläkeyhtiöitä. Sen saavuttamalla työeläkejärjestelmän rahoitus pysyy tasapainossa. Kuntien ja valtion laitosten maksamat eläkkeet takaa loppujen lopuksi kunta tai valtio, joilla on verotusoikeus.

Mitä merkitystä sitten on sillä, että Ilmarinen, Elo, Etera ja Veritas eivät saavuttaneet tuottotavoitettaan kuluneen kymmenen vuoden aikana?

Vajetta on eläkeyhtiöstä riippuen 0,2–1,9 prosenttiyksikköä.

Jos sijoitustuotot eivät riitä, eläkejärjestelmässä on koskettava kahteen muuhun muuttujaan: eläkemaksuun tai eläke-etuihin. Nyrkkisääntö on, että yhden prosenttiyksikön ero pitkän aikavälin tuotossa tarkoittaa noin kahden prosenttiyksikön vaikutusta maksutasoon.

Noususta puolet maksaa työntekijä ja toisen puolen työnantaja.

Korotus tulee, jos tuotot jämähtävät samalle tasolle kymmenien vuosien ajaksi. Ennuste on rankka mutta mahdollinen.

Eläketurvakeskuksen väki kokoontuu ensi syksynä miettimään, millaista tuottoa 2016–17 eläkerahalle odotetaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat